• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Το παιδί μου ζητά συνεχώς γλυκές και αλμυρές λιχουδιές;

Το παιδί μου ζητά συνεχώς λιχουδιές τι πρέπει να κάνω allazwdiatrofi.gr θαλής Παναγιώτου

Αναρωτιέσαι γιατί το παιδί  σου ζητά συνεχώς γλυκές και αλμυρές λιχουδιές; Η διατροφή του παιδιού μπορεί να περιλαμβάνει λιχουδιές; Πως το αντιμετωπίζουμε;

Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν έντονα για την τάση των παιδιών τους να καταναλώνουν γλυκά ή γενικότερα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια. Ιδιαίτερα από την ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ακόμα περισσότερα και να έχουν πρόσβαση μόνα τους σε διάφορα τρόφιμα, ξεκινά η αγωνία των γονέων για το τι ακριβώς θα επιλέξουν να καταναλώσουν. Η αλήθεια είναι πως εάν το παιδί ζητά έντονα από τους γονείς λιχουδιές, είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση η οποία χρήζει και ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το θέμα.

 

Ο στόχος είναι να μη ζητάει το παιδί συνεχώς λιχουδιές;

Ο στόχος σου θα πρέπει να είναι η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση. Δηλαδή, το πως θα καταφέρεις το παιδί σου να μη σου ζητάει συνεχώς λιχουδιές και όχι το πως θα αντιμετωπίσεις την κατάσταση όταν ζητήσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς όταν ζητήσει η κατάσταση είναι πλέον πολύ πιο δύσκολή. Δεν θα πρέπει όμως να τα παρατήσεις! Εστίασε στο πως θα το προλάβεις αυτή τη διατροφική συμπεριφορά. Εάν σου ζητήσει τη λιχουδιά και του αρνηθείς, άθελά σου δημιουργείς αίσθημα στέρησης ενώ εάν σου ζητήσει και την προσφέρεις, εάν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα, βλάπτεις την υγεία του.

 

Το παιδί μου ζητά συνεχώς λιχουδιές τι πρέπει να κάνω Υγιείνες επιλογές για σνακ www.allazwdiatrofi.gr  300x200 - Το παιδί μου ζητά συνεχώς γλυκές και αλμυρές λιχουδιές;

 

Σταμάτα να ψάχνεις ποιος ευθύνεται για αυτή τη διατροφική συμπεριφορά.

Η παγίδα στην οποία “πέφτουν” εύκολα οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η επίμονη προσπάθεια να καταλάβουν ποιος και τι φταίει για όλη την κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι πως δεν έχει σημασία το τι ακριβώς φταίει αλλά το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για το ίδιο το παιδί.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί λόγω συνδυασμού παραγόντων, τους οποίους θα προσπαθήσουμε να δούμε παρακάτω, και δεν ευθύνεται αποκλειστικά ένας παράγοντας. Αυτό που θα ήθελα να ξέρεις ως γονιός είναι πως ακόμα και να έχεις κάνει λάθη στη διαχείριση αυτή, τα έχεις κάνει άθελά σου. Συνεπώς, σημασία έχει να ενημερωθείς έγκυρα από τους κατάλληλους ειδικούς, να αποκτήσεις τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να το αντιμετωπίσεις από εδώ και πέρα.

 

Απευθύνσου σε έναν ειδικό για τη διατροφή και τη ψυχολογία του παιδιού!

Είμαστε πολύ τυχεροί που στις μέρες που ζούμε η τεχνολογία, η γνώση και η Επιστήμη έχουν προχωρήσει τόσο πολύ. Μη διστάζεις να αποταθείς σε έναν ειδικό για να σε συμβουλεύσει όταν αισθάνεσαι πως το έχεις ανάγκη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ό,τι πιο πολύτιμο έχεις δηλαδή το παιδί σου! Ένας ειδικός, και ιδανικά μια σειρά από συνεδρίες με έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο διατροφολόγο και με έναν ψυχολόγο, θα σου λύσουν τα χέρια. Θα πάρεις όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις το θέμα με τον ιδανικό τρόπο.

 

Κατανόησε τις διατροφικές ανάγκες του παιδί σου! 

Ως γονέας, οφείλεις να κατανοήσεις γιατί συμβαίνει όλο αυτό. Το παιδί σου δεν ευθύνεται που έχει την τάση να ζητάει συνεχώς λιχουδιές. Για κάποιους λόγους έχει οδηγηθεί σε αυτό. Μάλιστα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το ορμονικό του προφίλ και η γενετική του προδιάθεση να ευνοούν αυτή την ροπή προς τις λιχουδιές.

Εάν βλέπεις ότι όλο αυτό γίνεται σε ακραίο βαθμό, τότε θα πρέπει να το διερευνήσεις και ιατρικά. Θα πρέπει να διασταυρώσεις ότι δεν υποβόσκει κάποιο θέμα υγείας. Έπειτα, τα παιδιά στις μέρες μας βομβαρδίζονται από διαφημίσεις και έχουν υπερβολικά πολλά ερεθίσματα. Οπότε, η διαμόρφωση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό είναι αρκετά δύσκολη αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντική.

 

Υγιεινό σνακ για παιδιά 300x200 - Το παιδί μου ζητά συνεχώς γλυκές και αλμυρές λιχουδιές;

 

Απενοχοποίησε τα γλυκά, τις λιχουδιές και άλλες τροφές.

Όπως ανέφερα πιο πάνω, η πιο σωστή λύση σε όλο αυτό που συζητάμε είναι οι εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές  για τα παιδία ανάλογα με την ηλιακή και αναπτυξιακή φάση από κάποιον ειδικό όπως τον Διαιτολόγο. Ωστόσο, ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο είναι εσύ ο ίδιος να πάψεις να ενοχοποιείς διάφορα τρόφιμα.

Εάν εσύ περνάς το μήνυμα στο παιδί σου πως συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, είναι “ένοχα” ή “κακά”, τότε και το παιδί σου θα τα βλέπει έτσι και θα επιθυμεί να τα καταναλώσει ακόμα περισσότερο.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο στις μέρες μας πως η “δαιμονοποίηση” των τροφίμων και η δημιουργία κλίματος πως συγκεκριμένα τρόφιμα είναι κακά, απαγορευμένα, παχαίνουν κ.ά, δημιουργεί τύψεις στα παιδιά μετά την κατανάλωσή τους και ταυτόχρονα αυξάνει την επιθυμία τους για αυτά.

Προσπάθησε να είσαι χαλαρός γύρω από τα τρόφιμα και να αντιδράς για όλα το ίδιο. Τα τρόφιμα είναι απλώς τρόφιμα και τίποτα παραπάνω. Μη δίνεις υπερβολικά μεγάλη αξία ή δύναμη σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Θα πίστευες ποτέ ότι θα μπορούσες να φτιάξεις τα πιο υγιεινά και νόστιμα energy balls με κακάο, χωρίς ζάχαρη και χωρίς ψήσιμο, τα οποία θα μπορεί να καταναλώνει το παιδί σου όταν σου ζητήσει λιχουδιά;

Η Σωστή διατροφική  συμπεριφορά από τους γονείς οδηγεί σε  μίμηση!

Άσε το παιδί σου να σε μιμηθεί! Αυτή είναι η πιο παλιά, η πιο δοκιμασμένη και πιο σίγουρη διατροφική στρατηγική για το παιδί σου. Φυσικά, μην περιμένεις άμεσα ορατά αποτελέσματα. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αναγνωρίσεις τις δικές σου συνήθειες στο παιδί σου.

 

Εάν εσύ γυμνάζεσαι και αγαπάς την γυμναστική, πιθανότατα θα το κάνει και το παιδί σου. Εάν εσύ μισείς τα φρούτα και τα λαχανικά, κάνεις αστεία γύρω από αυτό και δεν τα τρως ποτέ, πιθανότατα θα το κάνει και το παιδί σου. Υιοθέτησε εσύ πρώτος, τις  διατροφικές συνήθειες που θέλεις να υιοθετήσει το παιδί σου.

 

Σύνοψη

Όταν παρατηρείς ότι το παιδί σου, ζητάει συνεχώς λιχουδιές, δες το θέμα πολύ σοβαρά. Εάν αυτό συμβαίνει έντονα και επαναλαμβανόμενα, πάρε συμβουλές από τους κατάλληλους ειδικούς, ιατρούς, ψυχολόγους και διαιτολόγους ώστε να διασφαλίσεις ότι δεν υποβόσκει κάποιο ιατρικό ζήτημα και ότι θα λάβεις τις κατάλληλες, εξατομικευμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση του θέματος. Σε γενικές γραμμές, προσπάθησε να μην ενοχοποιείς διάφορα τρόφιμα και υιοθέτησε εσύ ο ίδιος πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θέλεις να αποκτήσει το παιδί σου.

 

Βρείτε περισσότερα για το τι σνακ και υγιεινές λιχουδιές να επιλέξετε για τα παιδιά όταν είναι στο σπίτι!

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!