• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Σαλάτα του Καίσαρα ποια είναι η διατροφική αξία της;

Σαλάτα του Καίσαρα ποια είναι η διατροφική αξία της

Μήπως δεν γνωρίζεις πλήρως τη διατροφική αξία της σαλάτας του Καίσαρα;

Πολλές φορές τρώμε μια σαλάτα του Καίσαρα και θεωρούμε πως είναι ένα εξαιρετικά ελαφρύ και υγιεινό γεύμα το οποίο δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών ή θερμίδων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό είναι μια λανθασμένη άποψη. Μια σαλάτα μπορεί να αποδειχθεί ως ένα εξαιρετικά πλήρες γεύμα ή ακόμα και να μας εκτοξεύσει θερμιδικά χωρίς καλά καλά να το καταλάβουμε. Φυσικά, η Σαλάτα του Καίσαρα ανήκει σε αυτή ακριβώς την κατηγορία! Είναι μια εξαιρετικά πλούσια σαλάτα.

Σαλάτα του Καίσαρα και θρεπτικά συστατικά

Η Σαλάτα του Καίσαρα είναι ίσως η πιο διάσημη σαλάτα! Είναι όμως τόσο θρεπτική όσο πιστεύουμε; Η απάντηση είναι κάπου στη μέση. Φυσικά και περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως είναι τα λαχανικά, ταυτόχρονα όμως περιέχει και κάποια τρόφιμα αμφιλεγόμενης αξίας όπως τα κρουτόν τα οποία συνήθως είναι προτηγανισμένα, η και το dressing με μαγιονέζα το οποίο περιέχει αρκετά λιπαρά, καθώς και το μπέικον το οποίο είναι ένα αρκετά επεξεργασμένο τρόφιμο.

 

Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός προτείνει την εβδομαδιαία κατανάλωση, μόλις 30 γραμμαρίων, δηλαδή μια φέτα, από αλλαντικά.

 

Σαλάτα του Καίσαρα και θερμιδική αξία

Συνεχίζοντας, η Σαλάτα του Καίσαρα είναι αρκετά υψηλή σε θερμίδες. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τις θερμίδες που περιέχει καθώς αυτές εξαρτώνται από την ποσότητα στην οποία χρησιμοποιούνται τα θρεπτικά συστατικά καθώς και το ακριβές είδος τους.

Κρατήστε πως σε γενικές γραμμές μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο τις 600 θερμίδες ή και πολύ περισσότερες. Συνεπώς, το βέβαιο είναι πως εάν είστε σε μια προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού σας βάρους καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση της Σαλάτας του Καίσαρα. Ή εάν σας αρέσει και θέλετε να την καταναλώσετε ένα έξυπνο τρικ είναι να ζητήσετε να σας φέρουν ξεχωριστά το dressing και να βάλετε λίγο από αυτό και όχι όλη την ποσότητα.

 

Έξυπνες αλλαγές στην Σαλάτα του Καίσαρα

Με μερικές έξυπνες κινήσεις, θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε την Σαλάτα του Καίσαρα  και να την κάνουμε πιο θρεπτική και πιο χαμηλή σε θερμίδες και λιπαρά. Για παράδειγμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κρουτόν με καλαμπόκι, το μπέικον με βραστή γαλοπούλα, το τυρί με τυρί χαμηλών λιπαρών και το dressing με ένα dressing με γιαούρτι και μουστάρδα.

 

Σαλάτα Του Καίσαρα Ποια Είναι Η Διατροφική Αξία Της 300x200 - Σαλάτα του Καίσαρα ποια είναι η διατροφική αξία της;

 

Πώς πρέπει να είναι η σαλάτα σου;

Πάμε τώρα να δούμε πως πρέπει να είναι η σαλάτα μας! Έχουμε δυο κατηγορίες:

 

  1. Σαλάτες οι οποίες αποτελούν το κυρίως γεύμα.

Εάν η σαλάτα σας θα αποτελέσει το κυρίως γεύμα σας τότε θα πρέπει να είναι πλήρης, ώστε να σας προκαλέσει κορεσμό για αρκετό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να περιέχει μια μεγάλη βάση από όγκο λαχανικών και τις τρεις βασικές κατηγορίες θρεπτικών συστατικών:

  • Υδατάνθρακες: φρυγανιά, παξιμάδι, βραστή πατάτα, καλαμπόκι, ζυμαρικά ολικής, αρακά, φασολάκια κ.ά.
  • Πρωτεΐνες: αυγό, τυρί, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά κ.ά.
  • Λιπαρά οξέα: ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο κ.ά.

 

Συμπεριλαμβάνοντας μικρές ποσότητες από τις τρεις πιο πάνω κατηγορίες στη σαλάτα μας

δημιουργούμε ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα το οποίο δεν ξεφεύγει σε θερμίδες.

 

  1. Σαλάτες οι οποίες συνοδεύουν το κυρίως γεύμα.

Εάν η σαλάτα μας συνοδεύει το κυρίως γεύμα θα πρέπει να είμαστε αρκετά πιο προσεκτικοί. Δηλαδή να περιέχει μόνο λαχανικά ώστε να μην ανεβάσει κατά πολύ την θερμιδική αξία του γεύματος μας. Εάν θέλουμε η σαλάτα μας να είναι πλούσια και να περιέχει για παράδειγμα τυρί, κοτόπουλο, καλαμπόκι ή διάφορα άλλα θα πρέπει να μειώσουμε ελαφρώς τις ποσότητες του κυρίως γεύματος.

 

Ιδέες για ωραίες, θρεπτικές και χαμηλές σε θερμίδες σαλάτες

Στον παρακάτω πίνακα ακολουθούν κάποιες ιδέες για ωραίες, θρεπτικές και σχετικά χαμηλές σε θερμίδες σαλάτες. Φυσικά, εάν είστε σε προσπάθεια ρύθμισης του βάρους σας θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο σας για το ακριβές θερμιδικό περιεχόμενο κάθε σαλάτας και εάν μπορεί να προσαρμοστεί στο δικό σας πρόγραμμα.

 

Ιδέες για θρεπτικές σαλάτες που μπορούν να θεωρηθούν πλήρες γεύμα

Πράσινη σαλάτα με κοτόπουλο, τυρί και καλαμπόκι
Ντοματοσαλάτα με κατίκι και παξιμάδι ολικής
Σαλάτα με ζυμαρικά ολικής, ψιλοκομμένες πιπεριές και τόνο
Πράσινη σαλάτα  με καπνιστό σολομό, τυρί cottage και καλαμπόκι
Σαλάτα με παντζάρι, πράσινο μήλο, μαρούλι και καρύδια
Σαλάτα με λάχανο άσπρο, λάχανο κόκκινο, καρότο, ανθότυρο και φρυγανιές

 

Διαβάστε περισσότερα για το πως θα λατρέψετε τις φακές με τη συνταγή Μεσογειακή Σαλάτα  με φακές και ανθότυρο!

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!