ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ : Ζυμαρικά με σπιτικό πέστο βασιλικού
- 500 γρ. μακαρόνια της αρεσκείας σας, ολικής αλέσης ή gluten free
- 50 γρ. φύλλα βασιλικού (περίπου 70 φύλλα)
- ½ φλ. ελαιολαδο
- 100 γρ. παρμεζάνα ή γραβιέρα Κρήτης ή κεφαλογραβιέρα
- 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 20 γρ. Κουκουνάρη ή 1,5 κ.σ.
- 1/3 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ξύδι λευκό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
- Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φύλλα βασιλικού πολύ καλά σε μια πετσέτα κουζίνας και τα τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφίμων (μίξερ) με το σκόρδο, το κουκουνάρι και την τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα λίγο τα υλικά μαζί χωρίς να τα λιώσουμε (να είναι σε μεγάλα κομμάτια) και μετά προσθέτουμε αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για περίπου 1 λεπτό.
Tip σημαντικό:τ α φύλλα βασιλικού πρέπει να είναι πολύ στεγνά
2. Τώρα προσθέτουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να γίνει μια κρεμώδη πράσινη σάλτσα πέστο. Το πέστο δεν πρέπει να ζεσταίνεται, γι’ αυτό προσέξτε να δουλέψετε γρήγορα, χρησιμοποιώντας τον επεξεργαστή τροφίμων στην ελάχιστη ταχύτητα και ανά διαστήματα, δηλαδή ανακατεύουμε μερικά δευτερόλεπτα, σταματάμε και ξεκινάμε πάλι.
3. Βράζουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
4. Πριν σερβίρουμε στο πιάτο τα ζυμαρικά, εάν το πέστο είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε 1 ή 2 κουταλιές της σούπας νερό μαγειρέματος από τα μακαρόνια. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια ζεστή ομοιογενή απαλή σάλτσα πέστο.
Η γνώμη του Διατροφολόγου:
1 μερίδα μαγειρεμένα μακαρόνια αντιστοιχεί σε 2 φλιτζάνια ή περίπου σε 200 γρ.
Από τον Φώτη Παπαγεωργίου, σεφ της επιστημονικής ομάδας του Διαιτολογικού Γραφείου Θαλή Παναγιώτου.
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.