• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Ο ρόλος του διαιτολόγου στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής

ο ρόλος του διαιτολόγου στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής

Εμπνευστήκαμε για να γράψουμε αυτό το άρθρο από τους ανθρώπους που επισκέπτονται καθημερινά το γραφείο μας! Παρατηρούμε οτι πολλοί εξ΄ αυτών έχουν λανθασμένα τον ρόλο του διαιτολόγου στο μυαλό τους, και εν τέλει εκπλήσσονται θετικά από την όλη διαδικασία. Σήμερα, θα ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο του διαιτολόγου.

Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να ενισχύσει την προσπάθεια του ατόμου για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μέσα από την διατροφική εκπαίδευση. Δηλαδή, να μεταφέρει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες στον διαιτώμενο ώστε να αποφασίζει μόνος του τι θα επιλέξει να καταναλώσει και, τελικά, να υιοθετήσει μια ισορροπημένη διατροφή για πάντα.

Ο ρόλος του διαιτολόγου δεν είναι να αστυνομεύει τη συμπεριφορά των διαιτώμενων ούτε να τους υποδεικνύει τι ακριβώς να καταναλώσουν.

Ποιος νομίζεις πως είναι ο ρόλος του διαιτολόγου;Ο ρόλος του διαιτολόγου στην πραγματικότητα
Να κρίνει το βάρος σου;Να αξιολογήσει εαν το παρών βάρος σου σχετίζεται ή μπορεί να σχετιστεί στο μέλλον με προβλήματα υγείας
Να σου στερήσει τρόφιμα από τη διατροφή σου;Να βρείτε μαζί διατροφικές λύσεις οι οποίες να σου αρέσουν γευστικά και ταυτόχρονα να σε βοηθούν να πετύχεις τους στόχους σου
Να σε επικρίνει αν δεν ακολουθήσεις το πλάνο διατροφής;Να κατανοήσει γιατί δεν κατάφερες να ακολουθήσεις το πλάνο διατροφής και να βρείτε μαζί τις κατάλληλες λύσεις
Να σου πει τι να κάνεις;Να σου εξηγήσει τις βασικές αρχές διατροφής και εσύ να επιλέγεις τι να κάνεις και γιατί να το κάνεις
Να δημιουργήσει για εσένα ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής;Να σε εκπαιδεύσει διατροφικά ώστε να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές. Αν το πρόγραμμα διατροφής, δε σε βοηθάει, δεν είναι καν απαραίτητο. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και μόνο μέσω συζητήσεων.

Πώς έχουμε στο μυαλό μας τον ρόλο του διαιτολόγου στην υιοθέτηση μια ισορροπημένης διατροφής

Οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι σκέφτονται να κάνουν μια οργανωμένη προσπάθεια αναφορικά με τη διατροφή τους, είτε αυτή έχει ως στόχο την απώλεια βάρους, την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής γενικότερα ή την διατροφική διαχείριση ενός προβλήματος υγείας, διστάζουν και θεωρούν όλη αυτή την προσπάθεια δύσκολη και πιεστική. Σίγουρα σας έχει συμβεί κάποια στιγμή ή το έχετε ακούσει από κάποιο οικείο σας πρόσωπο στο παρελθόν. Οι απορίες κατακλύζουν τους διαιτώμενους πριν επισκεφθούν τον διαιτολόγο.

ο ρόλος του διαιτολόγου στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής 1 - Ο ρόλος του διαιτολόγου στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής

Η πεποίθηση η οποία επικρατεί είναι πως ξεκινώντας συνεδρίες με έναν διαιτολόγο θα πρέπει να στερηθείς γεύσεις και απολαύσεις και να μπεις σε ένα αυστηρό πρόγραμμα. Η προσπάθεια υιοθέτησης μιας ισορροπημένης διατροφής, ανεξαρτήτως τελικού στόχου, φαντάζει δύσκολη και ο διαιτολόγος είναι στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ως ο “κακός” της υπόθεσης ο οποίος καλείται να αστυνομεύσει την όλη προσπάθεια. Από την άλλη, υπάρχει και η μεγάλη μερίδα ανθρώπων η οποία θεωρεί την προσπάθεια υιοθέτησης μιας ισορροπημένης διατροφής υπερβολικά απλή.

“Μπορώ να το κάνω μόνος μου! Τι περισσότερο θα μου πει ο διαιτολόγος το οποίο δεν το ξέρω ήδη;

“Μπορώ να το κάνω μόνος μου!” Ισχύει;

Φυσικά και μπορείς! Εσύ το κάνεις, ούτως ή άλλως. Εσύ ξυπνάς το πρωί, εσύ πας για δουλειά, εσύ φροντίζεις την οικογένεια, εσύ μαγειρεύεις, εσύ ψωνίζεις, εσύ επιλέγεις τι θα καταναλώσεις, εσύ  και μόνο εσύ θα καταφέρεις να πετύχεις σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεσαι όμως καθοδήγηση. Όταν σε πονάει το δόντι, θα πας στον οδοντίατρο. Όταν χαλάσει η βρύση, θα καλέσεις υδραυλικό. Το ίδιο ισχύει και στη διατροφή!

Η Διατροφή είναι ολόκληρη επιστήμη.

Έχει άπειρες πτυχές τις οποίες δε μπορείς καν να φανταστείς. Η Διατροφή είναι μια επιστήμη η οποία στηρίζεται σε δεκάδες άλλες επιστήμες όπως η Χημεία, η Βιολογία, η Βιοχημεία. Τα χημικά μονοπάτια του μεταβολισμού, και όχι μόνο, χρειάζονται εκατοντάδες ώρες μελέτης και έρευνας οπότε, πιστεψέ μας, έχεις πολλά που μπορείς να μάθεις!

Όλο αυτό, εσύ θα το κάνεις, ο διαιτολόγος θα καθοδηγήσει την προσπάθειά σου και θα σε εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες. Από την άλλη μεριά, αν ήταν τόσο απλό, δε θα το είχες κάνει έως τώρα; Τι είναι αυτό το οποίο σε έχει εμποδίσει τόσα χρόνια να το κάνεις μόνος σου;

Διατροφική συμβουλευτική

 Η παλιά σχολή διαιτολόγων όντως είχε, ως ένα βαθμό την τάση, να συντάσσει ένα πρόγραμμα διατροφής και απλώς να παροτρύνει τον διαιτώμενο να το ακολουθήσει. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει. Πλέον, στις δεκάδες επιστήμες οι οποίες σχετίζονται με την Διατροφή έχει ενταχθεί και η Ψυχολογία.

Η Ψυχολογία μάλιστα ίσως παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, καθώς όλες οι γνώσεις του κόσμου δεν έχουν καμία απολύτως αξία αν δεν μπουν στην πράξη. Εδώ είναι που μπαίνει η Ψυχολογία. Να σε βοηθήσει να κατανοήσεις γιατί δεν κάνεις κάτι όταν γνωρίζεις ότι πρέπει να το κάνεις.

Με αυτή, λοιπόν, την εξέλιξη έχει συμπεριληφθεί πλεον ενα πολύ βασικό κομμάτι στις συνεδρίες των διαιτολόγων το οποίο λέγεται διατροφική συμβουλευτική. Η συμβουλευτική είναι καίριας σημασίας για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής γιατί θα σου δώσει δεξιότητες ώστε να τροποποιήσεις τη συμπεριφορά σου.

Δηλαδή, αυτό που τελικά κάνεις, ανεξαρτήτων των γνώσεων τις οποίες έχεις. Κάποιοι τομείς στους οποίους μπορεί να σε βοηθήσει η διατροφική συμβουλευτική είναι:

  • Να κατανοήσεις τα πραγματικά κίνητρα στα οποία στηρίζεται η έναρξη της προσπάθειάς σου
  • Να εντοπίζεις λανθασμένες πεποιθήσεις τις οποίες έχεις γύρω από την κατανάλωση φαγητού και να τις τροποποιείς
  • Να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους
  • Να εντοπίζεις προβλήματα τα οποία εμφανίζονται στην προσπάθειά σου και να βρίσκεις τις αντίστοιχες λύσεις
  • Να εντοπίσεις συναισθήματα τα οποία σχετίζονται με την διατροφική συμπεριφορά σου και να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι

Συμπερασματικά

Ο ρόλος του διαιτολόγου δεν είναι να σου πει τι να κάνεις και να σε κρίνει. Αντιθέτως, είναι να σου μεταδώσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, αναλόγως των στόχων και των ιδιαιτεροτήτων που έχεις ως άνθρωπος, ώστε να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή.

Διάβασε περισσότερα για