Τι προσφέρει διατροφικά ένα γλυκό;
Η αλήθεια είναι πως, λίγο ή πολύ, όλοι είμαστε λάτρεις των γλυκών! Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει οτι τα γλυκά είναι ιδιαίτερα νόστιμα και μία ευχάριστη επιλογή “γεύματος”, ωστόσο κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται και για μία επιλογή με αυξημένη περιεκτικότητά σε ζάχαρη και λίπος, η οποία μας αποδίδει αυτό που λέμε “κενές θερμίδες”. Λόγω της επίδρασης που έχει η κατανάλωση γλυκών στο σάκχαρο του αίματος μας τα γλυκά όχι απλά δε μας χορταίνουν, αλλά μπορεί και να προάγουν εντονότερα το αίσθημα της πείνας. Φυσικά, όπως όλα τα τρόφιμα και οι ομάδες τροφίμων, το να εντάσσονται τα γλυκά στη διατροφή μας διαμορφώνει αυτό που θέλουμε και τονίζουμε κάθε φορά, μία ισορροπημένη διατροφή.
Η θέση των γλυκών στην διατροφή μας.
Μια διατροφή πλούσια σε γλυκά, η οποία δηλαδή περιέχει καθημερινή κατανάλωση γλυκών, είναι γεγονός πως πιθανότατα θα μας οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Ο κυριότερος λόγος είναι οτι τα γλυκά έχουν αρκετές θερμίδες σε μικρό όγκο, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα αυτών χωρίς να το συνειδητοποιούμε, προσλαμβάνοντας αντίστοιχα αρκετές θερμίδες. Εκτός όμως από το θέμα της αύξησης του σωματικού βάρους, τα γλυκά λόγω της χαμηλής θρεπτικής αξίας τους και της παράλληλης υψηλής τους περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνιση μεταβολικών νοσημάτων.
Κάθε πότε συστήνεται να καταναλώνουμε γλυκό και σε τι ποσότητα;
Όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στην πυραμίδα μεσογειακής διατροφής, αλλά και στις διατροφικές πυραμίδες οποιουδήποτε διατροφικού προτύπου τα γλυκά βρίσκονται στην κορυφή. Αυτό συνεπάγεται πως σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση τους θα πρέπει να είναι περιστασιακή. Πολλοί με ρωτάτε κάθε πότε μπορείτε να τρώτε γλυκό. Αυτή είναι μια ερώτηση η οποία είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατον να απαντηθεί, καθώς αυτό εξαρτάται από τι άλλο έχουμε καταναλώσει μέσα στην ημέρα, απο το ιατρικό μας ιστορικό, τους παράγοντες κινδύνου που έχουμε για διάφορα νοσήματα, την φυσική μας δραστηριότητα και διάφορα άλλα.
Φυσικά, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περαστεί το μήνυμα ότι τα γλυκά απαγορεύονται. Όλα τα τρόφιμα πρέπει να εντάσσονται στη διατροφή μας και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όταν τα επιθυμούμε πραγματικά. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα τα οποία έχουν περισσότερες θετικές επιδράσεις στη διατροφή μας και είναι καλό να τα καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση και κάποια τρόφιμα τα οποία έχουν περισσότερες αρνητικές επιδράσεις και είναι καλό να τα καταναλώνουμε περιστασιακά, όπως τα γλυκά. Η υγεία μας είναι αυτή που θα πρέπει να μας καθοδηγεί.
Τι να κάνεις αν επιθυμείς γλυκό καθημερινά;
Πολλοί άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να θέλουν κάθε μέρα κάποιο γλυκό. Αυτό θα πρέπει, όσο γίνεται, να αντιμετωπιστεί. Αρχικά, καλό είναι να θυμάστε ότι τα γλυκά είναι κατά κάποιο τρόπο εθιστικά, δηλαδή όσο τα καταναλώνουμε τόσο εξακολουθούμε να τα επιθυμούμε.
- Οπλιστείτε με υπομονή και πειθαρχία και επιδιώξτε να σπάσετε αυτή την καθημερινή συνήθεια κατανάλωσης γλυκού!
- Προσπαθήστε να κρατήσετε τα γλυκά εκτός σπιτιού και να τα καταναλώνετε μόνο όταν το επιθυμείτε πραγματικά.
- Μία πολύ έξυπνη επιλογή είναι να παρασκευάσετε τα δικά σας γλυκά, χωρίς την προσθήκη όλων εκείνων των συστατικών που καθιστούν τα γλυκά του εμπορίου επιβαρυντικά για την υγεία μας.
- Δοκιμάστε να αποσπάσετε τον εαυτό σας την στιγμή που αναζητά το γλυκό, δημιουργώντας νέες συνήθειες. Για παράδειγμα, όταν έρθει εκείνη η στιγμή δοκιμάστε να βγείτε για ένα σύντομο περπάτημα, ή να καλέσετε έναν φίλο, ή κάντε το μπάνιο ή δουλειές που εκκρεμούν. Χτίζοντας κι αντικαθιστώντας την συνήθεια αυτή με μία άλλη, αυξάνετε τις πιθανότητες να την αποβάλλετε σταδιακά από την καθημερινότητα σας.
- Αναζητήστε τη γλυκιά γεύση σε αγνά γλυκά προϊόντα. Όπως είναι το μέλι ή η σοκολάτα υγείας.
Διατροφικοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να αυξάνουν την επιθυμία για γλυκό
- Μένουμε νηστικοί για πολλές ώρες, αφήνοντας τον εαυτό μας να φτάσει στα όρια του. Τότε, λοιπόν, στρεφόμαστε στο γλυκό το οποίο είναι μία άμεση, ευχάριστη πηγή ενέργειας.
- Δε συνοδεύουμε το γεύμα μας με λαχανικά/φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να μην έχουμε σταθερές αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος μας.
- Δεν έχουμε πλήρη γεύματα, με αποτέλεσμα να μας λείπουν θρεπτικά συστατικά.
- Τρώμε με πολύ γρήγορο ρυθμό και αυτό μπορεί να μας οδηγεί σε αντιδραστικές υπογλυκαιμίες.
Εάν ζητάτε καθημερινά γλυκό, ξεκινήστε από το να διαμορφώσετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα την διατροφή σας. Δηλαδή να έχετε μικρά και συχνά γεύματα, τα οποία να περιέχουν όλες τις ομάδες τροφίμων και να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ομαλές αυξομειώσεις σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας, οπότε θα μειώσετε την πιθανότητα αναζήτησης γλυκού.
Η έξυπνη λύση των χειροποίητων γλυκών
Μια έξυπνη λύση, εάν δεν μπορείτε να ξεφύγετε από τις γλυκιές γεύσεις, είναι να φτιάξετε οι ίδιοι γλυκά χωρίς κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, αλλά με φυσικά υλικά. Αυτή είναι μια εξαιρετική λύση και θα μπορούσατε να την υιοθετείτε και καθημερινά. Στα social media του διαιτολογικού κέντρου θα βρείτε αρκετές τέτοιες συνταγές!
Μερικές ιδέες είναι:
- Κέικ με αβοκάντο.
- Τρουφάκια με χουρμάδες, κακάο και ταχίνι.
- Μπράουνις με γλυκοπατάτα και κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας.
- Τρουφάκια με βρώμη, κακάο και χουρμάδες.
Σύνοψη
Τα γλυκά έχουν χώρο στην ζωή μας, αλλά θα πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά και όχι σε καθημερινή βάση. Η συστηματική κατανάλωση γλυκών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο το βάρος όσο και την υγεία μας. Δημιουργήστε ένα ισορροπημένο και πλήρες πρόγραμμα διατροφή σας και στήστε σωστά τα γεύματά σας για να μειώσετε τις πιθανότητες να αναζητήσετε γλυκό. Ωστόσο, γλυκά με φυσικά υλικά όπως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, έχουν θέση ακόμα και καθημερινά στην διατροφή μας.
Βρείτε εδώ “12+1 Ιδέες για γλυκά σνακ χωρίς ζάχαρη”.
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.