• Γλυφάδα
  • Μαρούσι
  • Διαδικτυακά

Πρωινό με Αυγό: Η 1η Top Επιλογή, όταν ασκούμαι;

Πρωινό με Αυγό Γιατί είναι 1η Top Επιλογή, όταν ασκούμαι;

Ο ανεκτίμητος ρόλος της Διατροφής !

 

Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά η διατροφή διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο για κάθε περίπτωση ατόμου και σε κάθε συνθήκη.  Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις ατόμων , όπου ενδεχομένως ο ρόλος της και ο χαρακτήρας της είναι λίγο πιο σημαντικός και ιδιαίτερος καθώς έρχεται να υποστηρίξει/ενισχύσει κάτι.  Μία τέτοια περίπτωση είναι και τα άτομα που γυμνάζονται.

 

Πώς η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους ασκούμενους;

 

Βασικός ρόλος της διατροφής σε ένα άτομο το οποίο ασκείται είναι να επιτύχει τους στόχους του. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι να διατηρήσουν την μυϊκή τους μάζα ή και να την αυξήσουν, καθώς και να μειώσουν το σωματικό τους λίπος. Πολλές φορές έχει αναφερθεί πως το μετα-προπονητικό γεύμα είναι το πιο σπουδαίο γεύμα της ημέρας για τα άτομα που ασκούνται.

 

Ωστόσο το πρωινό γεύμα είναι εξίσου πολύ σημαντικό! Το να ξεκινήσει ένα άτομο που αθλείται σωστά την ημέρα του είναι το ήμισυ του παντός. Στο σημερινό άρθρο, η σύσταση ενός ενδεικτικά “ιδανικού” πρωινού για έναν αθλούμενο εμπεριέχει το αυγό, λόγω φυσικά της υψηλής θρεπτικής του αξία.

 

Πρωινό με Αυγό Γιατί είναι 1η Top Επιλογή όταν ασκούμαι as 300x200 - Πρωινό με Αυγό: Η 1η Top Επιλογή, όταν ασκούμαι;

 

Γιατί να ξεκινήσω την ημέρα μου με αυγό, εάν γυμνάζομαι;

 

Πάμε λοιπόν, να δούμε τους λόγους για τους οποίους ένα πρωινό με αυγό, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα που αθλούνται!

 

1.Επαρκής πρόσληψη αμινοξέων.

 

Το αυγό περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει απο μόνο του, αλλά πρέπει να τα λάβει απο την τροφή. Ξεκινώντας επομένως, την ημέρα με αυγό αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να καλυφθεί η συνιστώμενη πρόσληψη των απαραίτητων αμινοξέων καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

 

2.Αποτελεσματικός κορεσμός.

 

Για να επιτύχει ο ασκούμενος τους στόχους του κατά την διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να αισθάνεται αποτελεσματικό κορεσμό κατά την διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγει το αλόγιστο τσιμπολόγημα ή/και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, οι οποίες θα τον επιβαρύνουν σωματικά και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μία μη επαρκή προπόνηση.

 

Μελέτες έχουν δείξει πως όταν ξεκινάμε την ημέρα μας με αυγό, αισθανόμαστε πολύ πιο χορτάτοι και δεν κάνουμε λανθασμένες διατροφικές επιλογές κατά την διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, μελέτες έδειξαν οτι η έναρξη της ημέρας με γρήγορα πρωινά, υψηλά σε υδατάνθρακες, όπως κρουασάν ή δημητριακά πρωινού οδηγούν στην αυξημένη κατανάλωση λιπαρών μέσα στην ημέρα.

 

3. Ενίσχυση της μυϊκής μάζας & ενδυνάμωσης.

 

Το αυγό αποτελεί το τρόφιμο με την καλύτερης προέλευσης πρωτεΐνη,  οπότε σίγουρα η έναρξη της ημέρας μου με αυγό συμβάλλει στην ενίσχυση της μυϊκής δύναμης και μάζας, που υποστηρίζεται και μέσω της προπόνησης. Ιδιαίτερα αν το πρωινό είναι πλήρες και συνοδεύεται και από μια σύνθετη πηγή υδατανθράκων, δημιουργείται το κατάλληλο αναβολικό περιβάλλον για την δημιουργία μυϊκής ενδυνάμωσης και υπερτροφίας.

 

4. Πρωινό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

 

Το αυγό, αν και δεν είναι τόσο γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση, είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά εξού και το έντονο κίτρινο χρώμα του κρόκου. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, ο ασκούμενος να ξεκινήσει την ημέρα του με αυγό καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά την άσκηση οι οποίες καταβάλλουν τον ασκούμενο και δημιουργούν κόπωση και τραυματισμούς.

 

4+1 Παραδείγματα πρωινών γευμάτων, με αυγό είναι:

 

  1. Αβοκάντο τοστ με αυγό,
  2. Ομελέτα με ψωμί ολικής αλέσεως και φρουτοσαλάτα,
  3. Smoothies με μπανάνα, έτοιμο ασπράδι αυγού και βρώμη,
  4. Καγιανάς με αυγό, τυρί, ντομάτα και παξιμάδι απο χαρούπι,
  5. Αυγό βραστό, φρυγανιές, τυρί και ελιές.

 

Πρωινό με Αυγό Γιατί είναι 1η Top Επιλογή όταν ασκούμαι 2 300x200 - Πρωινό με Αυγό: Η 1η Top Επιλογή, όταν ασκούμαι;

 

Σύνοψη

 

Το αυγό είναι ένα δώρο της φύσης και είναι πολύ σημαντικό για την καθημερινή μας διατροφή, ιδιαίτερα εάν γυμναζόμαστε. Οι παραπάνω είναι μόνο μερικοί απο τους λόγους για τους οποίους είναι σοφό να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με αυγό. Το αυγό θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην ενίσχυσης της απόδοσης, αλλά και στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Αν γυμνάζεστε, δοκιμάστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας με αυγό, και θα με θυμηθείτε!

 

Διαβάστε επίσης  “Συμπληρώματα Πρωτείνης: Είναι απαραίτητα αν γυμνάζεσαι;”.