• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Χολίνη: 8+1 Πλούσιες Τροφές σ’ αυτό το Απαραίτητο Θρεπτικό Συστατικό!

5+1 Τop Επιλογές Τροφών με Χολίνη Απαραίτητο Συστατικό για τον Οργανισμό μας!

Τι σημαίνει ότι η Χολίνη είναι Απαραίτητο Θρεπτικό Συστατικό;

 

Το ανθρώπινο σώμα δε έχει την δυνατότητα να παράγει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία του. Αφού δε μπορεί να τα παράγει λοιπόν, ο καθένας μας πρέπει να τα λαμβάνει μέσω της Διατροφής του και συγκεκριμένα μέσω τροφών πλούσιων σε αυτά. Στην ίδια κατηγορία θρεπτικών συστατικών ανήκει και η Χολίνη.

 

Πρόκειται για ένα θρεπτικό συστατικό, απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του σώματος. Επομένως, ο καθένας πρέπει να φροντίζει να το προσλαμβάνει από την Διατροφή του και κατ’ επέκταση από τροφές πλούσιες σε αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό.

 

Ποιες λειτουργίες καθιστούν την Χολίνη απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας;

 

Η αξία της Χολίνης στον ανθρώπινο οργανισμό προκύπτει από την καθοριστική συμμετοχή της σε ποικίλες ζωτικές βιολογικές λειτουργίες.  Συγκεκριμένα, εμπλέκεται:

 

 • Στη Ρύθμιση του Μεταβολισμού
 • Στη Σωστή Λειτουργία και Ανάπτυξη:1. Του Μυϊκού Συστήματος
  2. Του Ήπατος
  3. Του Εγκεφάλου και
  4. Του Νευρικού Συστήματος

 

Αναλυτικότερα, η Χολίνη αποτελεί πρόδρομη ένωση για μία ομάδα μορίων, τα οποία είναι απαραίτητα για σημαντικά βήματα του μεταβολισμού (Ιδιαίτερα των λιπιδίων). Ακόμη, συμβάλλει στην παραγωγή ενώσεων καθοριστικών για τις μεμβράνες των κυττάρων και επομένως για την σωστή δομή των κυττάρων. Μία ακόμη ένωση η οποία απαιτεί την παρουσία της  για να παραχθεί, είναι η ακετυλοχολίνη, ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής για την μνήμη, την διάθεση, τον έλεγχο των μυών και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τέλος, η χολίνη εμπλέκεται και στις διαδικασίες σύνθεσης του DNA.

 

diet concept with female scientist healthy food 1 scaled - Χολίνη: 8+1 Πλούσιες Τροφές σ' αυτό το Απαραίτητο Θρεπτικό Συστατικό!

 

Τι είναι η Χολίνη τελικά; Βιταμίνη ή μέταλλο;

 

Η χολίνη είναι μία οργανική, υδατοδιαλυτή ένωση. Πολλές φορές λόγω των ομοιοτήτων της με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β την συμπεριλαμβάνουν σε αυτήν την ομάδα βιταμινών, όμως τελικά δε είναι ούτε βιταμίνη αλλά ούτε και μέταλλο. Ο οργανισμός μπορεί να παράγει κάποια ποσότητα στο συκώτι, ωστόσο η ποσότητα αυτή δε είναι αρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Ως αποτέλεσμα, το  μεγαλύτερο μέρος της πρέπει να το προσλάβουμε μέσω των αντίστοιχων τροφών πλούσιων σε αυτήν.

 

Παρ’ ότι μέχρι σήμερα δε υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (RDI), έχει προσδιοριστεί μία ποσότητα η οποία θεωρείται επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού (AI).

 

 • Μέσος Ενήλικας Άνδρας : 550 mg/ημέρα
 • Μέση Ενήλικη Γυναίκα: 425 mg/ημέρα

 

Οι τιμές αυτές αυξάνονται  όταν πρόκειται για περίπτωση εγκύου ή θηλάζουσας.

 

 • Σύσταση για Εγκύους: 450 mg/ημέρα
 • Σύσταση για Θηλάζουσες: 550 mg/ημέρα

 

8+1 Τροφές Πλούσιες σε Χολίνη

 

Δεδομένου ότι  πρόκειται για ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και εφόσον η βασική πηγή αυτής για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η Διατροφή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές είναι οι πλουσιότερες σε χολίνη. Αυτές λοιπόν είναι:

 

Συκώτι Μοσχαριού 430 mg / 100 γρ.
Συκώτι Κοτόπουλου 300 mg/100 γρ.
Στήθος Κοτόπουλο 60 mg/100 γρ.
Σολωμός 90 mg/ 100 γρ.
Αυγό ( Κρόκος) 225 mg/100 γρ.
Γάλα 2% 16 mg/100 γρ.
Αμύγδαλα 52 mg/100γρ.
Μπρόκολο 40 mg/100γρ.
Κουνουπίδι 24 mg/100gr.

 

 

Όπως προκύπτει, τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης υπερέχουν. Επειδή λοιπόν συνήθως τα προϊόντα ζωικής προέλευσης και τα αυγά αποτελούν μέρος της διατροφής μας, η ανεπάρκεια σε χολίνη σπανίζει.

 

Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι εγκυμονούσες, οι αθλητές, οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση, τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και οι χορτοφάγοι.

 

Χολίνη 5 Τροφές Πλούσιες σ αυτό το Απαραίτητο Θρεπτικό Συστατικό scaled - Χολίνη: 8+1 Πλούσιες Τροφές σ' αυτό το Απαραίτητο Θρεπτικό Συστατικό!

Σύνοψη

 

Δεδομένου του ρόλου της Χολίνης σε ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού  αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό το οποίο πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι προσλαμβάνουμε επαρκώς μέσω της Διατροφής μας. Παρ’ ότι η ανεπάρκεια της Χολίνης είναι σπάνια, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που δε συναντούν τις συνιστάμενες τιμές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό και να επιδιώκουμε την επαρκή κατανάλωση τους. Δώστε μία παραπάνω σημασία αν ανήκετε σε μία από τις ομάδες με αυξημένη πιθανότητα για ανεπάρκεια.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!