• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση!

8 Διατροφικά TIPS για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση!

 

Είναι πράγματι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση τόσο συχνή ; Με ποιο τρόπο εμπλέκεται η Διατροφή;

 

Μέχρι και σήμερα, ακόμη και στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, το θέμα της υπογονιμότητας απασχολεί πολλά άτομα. Τα ποσοστά δείχνουν ότι αφορά περίπου 15-20% των ζευγαριών παγκοσμίως, με αποτέλεσμα πολλοί να καταφεύγουν στην λύση της τεχνητής γονιμοποίησης, ή αλλιώς εξωσωματική γονιμοποίηση. Με την γονιμότητα να επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους, είναι λογικό ότι αντίστοιχα οι ρίζες της υπογονιμότητας περιλαμβάνουν πολλούς παράγοντες και σε καμία περίπτωση δεν είναι μία κατάσταση που μπορεί να αποδοθεί σε ένα και μόνο αίτιο.

 

Η παράμετρος στην οποία θα εστιάσει αυτό το άρθρο είναι η Διατροφή και πιο συγκεκριμένα ο ρόλος της Διατροφής στην περίπτωση της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η σχέση της Διατροφής και της Εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι υπό συνεχή μελέτη, με αρκετά δεδομένα να κυκλοφορούν ήδη, ενώ αναμένεται στο μέλλον να γνωρίζουμε ακόμη πιο πολλά.

 

Το Σωματικό Βάρος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

 

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα μέχρι τώρα είναι ότι η γονιμότητα και των δύο φύλων και κατ’ επέκταση η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνδέονται με το σωματικό βάρος. Χωρίς να υπάρχει άμεση σχέση προβλήματος – λύσης, ένα υγιές σωματικό βάρος (εντός των ορίων του Δείκτη Μάζας Σώματος* : 18.5-25 )  έχει θετική επίδραση στην έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχει η εξέλιξη του σωματικού βάρους. Η παρότρυνση απώλειας βάρους σε γυναίκες με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος αποτελεί μία πολύ συχνή οδηγία των ιατρών όταν μια γυναίκα είναι σε προσπάθεια γονιμοποίησης, ενώ ενδιαφέρον είναι πως αλλαγές στο Σωματικό Βάρος, είτε πρόσληψη είτε απώλεια, ακόμη και μέσα στα υγιή όρια του Δείκτη Μάζας Σώματος φαίνεται να επιδρούν αρνητικά και θετικά αντίστοιχα στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση 1 scaled - 8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση!

 

Φυσικά, να τονίσουμε πως όσα αναφέρονται δε αποτελούν κανόνα πως μια γυναίκα η οποία έχει υπερβάλλον σωματικό βάρος θα έχει σίγουρα αρνητικό αποτέλεσμα εξωσωματικής γονιμοποίησης ή και το ανάποδο, όπως επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί πως εξίσου αρνητική επίδραση στην υπογονιμότητα και στην διαδικασία της γονιμοποίησης έχει και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος.

Η Διατροφή στην διάρκεια της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης;

 

Σε κάθε περίπτωση, κατά την διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης πρέπει να ακολουθείται μια προσεγμένη και ισορροπημένη Διατροφή η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της μέλλουσας μητέρας, σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, μακροθρεπτικά αλλά και μικροθρεπτικά. Πολύ σημαντικά συστατικά για την περίοδο της γονιμοποίησης είναι το φυλλικό οξύ (400μg/ημερησίως) και τα πολυακόρεστα λιπαρά ωμέγα 3, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του νευρικού σωλήνα και στην σωστή εγκεφαλική λειτουργία του εμβρύου.

 

Διατροφικά TIPS για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση

 

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες απλές αλλά πολύ σημαντικές διατροφικές συμβουλές για όσες γυναίκες πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, προκειμένου να λαμβάνουν πράγματι τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζονται:

 

  1. Καταναλώστε 2-3 φρούτα διαφορετικού είδους και χρώματος καθημερινά

 

8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση.jpg 9 scaled - 8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση!

 

  1. Εξασφαλίστε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

  1. Συνοδεύστε κάθε γεύμα σας με μια καλή πηγή πρωτεϊνών όπως αυγό, τυρί, κρέας, κοτόπουλο.

 

  1. Καταναλώστε τουλάχιστον μια μεγάλη πολύχρωμη σαλάτα καθημερινά και δώστε έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

 

 

8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση.jpg 2 scaled - 8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση!

 

  1. Καταναλώστε καθημερινά μια χούφτα ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

 

  1. Ενυδατωθείτε σωστά.

 

8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση.jpg  scaled - 8 Διατροφικά Tips για την Εξωσωματική Γονιμοποίηση!

 

  1. Περπατήστε ή ασκηθείτε ήπια για τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.

 

  1. Αποφύγετε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το γρήγορο φαγητό και τα γλυκίσματα.

 

Σύνοψη

 

Η προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία για μια γυναίκα. Πρωτίστως θα πρέπει να διερευνώνται και να αντιμετωπίζονται όλοι οι ιατρικοί λόγοι που δημιουργούν την ανάγκη διεξαγωγής εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έμμεσα, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η υιοθέτηση μια ισορροπημένης διατροφής η οποία να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αναμφίβολα, δρουν θετικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

* Για να υπολογίσεις τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σου χρησιμοποίησε τον τύπο:

  • ΔΜΣ = Β / Υ ^ 2  .

Όπου, Β= Σωματικό Βάρος σε κιλά (kg)

Υ= το Ύψος σε μέτρα (m).

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!