Η διατροφή αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα τόσο στην γυναικεία υπογονιμότητα όσο και στην ανδρική υπογονιμότητα.
Στις μέρες που ζούμε, παρατηρούμε πως ολοένα και περισσότερα ζευγάρια προσπαθούν να κάνουν παιδί αλλά δυσκολεύονται. Η επιστημονική κοινότητα στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτόν τον τομέα καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα σύγχρονα ζευγάρια φαίνεται πως δυσκολεύονται πολύ στη σύλληψη και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό ώστε να δώσουν και την κατάλληλη λύση.
Υπογονιμότητα
Οι λόγοι οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στην υπογονιμότητα είναι πολλοί και σίγουρα κάθε ζευγάρι θα πρέπει να ξεκινάει αυτή την συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό του ώστε να καθοδηγείται σωστά και εξατομικευμένα. Αρχικά, θα πρέπει να αποκλειστούν ιατρικοί λόγοι, και το ζευγάρι ανάλογα με την ηλικία να ακολουθήσει το αντίστοιχο μονοπάτι.
Διατροφή και Υπογονιμότητα
Η διατροφή, δε φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την γονιμότητα, πέρα από την επίδρασή της στην ινσουλινοευαισθησία και στο σωματικό βάρος τα οποία θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω. Τους κυρίαρχους ρόλους στην εμφάνιση υπογονιμότητας τους κατέχουν ιατρικοί λόγοι, το stress, η έκθεση σε τοξίνες-ρυπογόνους παράγοντες, η χρήση αναβολικών στεροειδών και το κάπνισμα.
Διατροφή και ζευγάρι
Σίγουρα ένα ζευγάρι θα πρέπει να φροντίζει τη διατροφή του τόσο στην αναπαραγωγική περίοδο, όσο και σε όλη του την ζωή καθώς η διατροφή επηρεάζει κατά πολύ και την υγεία μας και την ποιότητα ζωής μας. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο ρόλος της διατροφής στην υπογονιμότητα είναι μεν σημαντικός, αλλά είναι έμμεσος και δε θα πρέπει να παραλείπεται η κατάλληλη ιατρική – φαρμακευτική παρέμβαση.
Διατροφικοί & άλλοι παράγοντες και Υπογονιμότητα
Οι διατροφικοί παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται αρνητικά με τη διατροφή και τη γονιμότητα και για τα δυο φύλα σίγουρα είναι:
-
τα οινοπνευματώδη ποτά
-
η καφεΐνη
-
καθώς και το κάπνισμα
Η πολύ υψηλή κατανάλωση των δυο πρώτων σχετίζεται αρνητικά με την γονιμότητα.
Συνεπώς, καλό είναι ένα άτομο σε αναπαραγωγική ηλικία να μη ξεπερνά τα 1 -2 ποτά την ημέρα και τα 3 φλιτζάνια καφέ.
Τέλος, το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται όπως και το παθητικό κάπνισμα.
Υπογονιμότητα και Σωματικό βάρος
Οι μελέτες έχουν δείξει πως μια γυναίκα η οποία έχει είτε σημαντικά περισσότερο, είτε σημαντικά λιγότερο βάρος σε σχέση με το ιδανικό της βάρος, μπορεί να παρουσιάζει υπογονιμότητα. Για να έχει τις καλύτερες πιθανότητες σύλληψης μια γυναίκα, θα πρέπει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο ιδανικό της σωματικό βάρους, ούτε ιδιαίτερα πάνω, ούτε ιδιαίτερα κάτω από αυτό.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθοηκών και Υπογονιμότητα
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την γονιμότητα μιας γυναίκας. Το σύνδρομο αυτό θα πρέπει να αξιολογείται τόσο από τον ενδοκρινολόγο, όσο και από τον γυναικολόγο ώστε να αποφασίζεται εάν χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση. Τέλος, οι γυναίκες με αυτό το σύνδρομο θα πρέπει εφ’ όρου ζωής να ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ώστε να αποφεύγονται οι έντονες αυξομειώσεις στην έκκριση της ορμόνης ινσουλίνης.
Υπογονιμότητα και Φυλλικό οξύ
Ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο έχει αποδειχθεί πλέον ότι σχετίζεται με τη διατροφή και τη γονιμότητα είναι το φυλλικό οξύ. Οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο χρειάζεται να καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ όπως:
- τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,
- τα χόρτα,
- τα όσπρια,
- τα φασολάκια,
- ο αρακάς,
- οι αγκινάρες,
- τα λαχανάκια βρυξελλών,
- τα πατζάρια,
- τα καρύδια,
- τα φουντούκια,
- το ταχίνι κ.ά.
Η επαρκής πρόσληψη του φυλλικού οξέος προλαμβάνει την εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στο νεογνό.
Σύνοψη
Η υπογονιμότητα είναι ένα επιστημονικό πεδίο το οποίο συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον. Η διατροφή διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην υπογονιμότητα και ένα ζευγάρι θα πρέπει πάντοτε να φροντίζει την διατροφή του. Ωστόσο, θα πρέπει να εξασφαλίζεται και η κατάλληλη ιατρική παρέμβαση, εφόσον χρειάζεται.