• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Αλκοόλ : Μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος και τη σύσταση σώματος μας;

Αλκοόλ Μπορεί να επηρεαστεί το σωματικό βάρος και την σύσταση σώματος μας

Αναρωτιέστε μήπως  η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος, τη σύσταση σώματος και  το σωματικό λίπος μας;

Το αλκοόλ κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας, για άλλους σε καθημερινή βάση και για άλλους περιστασιακά σε ιδιαίτερες περιστάσεις όπως ήταν η περίοδος των γιορτών που πέρασε.

Το αλκοόλ, θεωρείται τρόφιμο αφού προσφέρει στον οργανισμό θερμίδες, και μπορεί να προκαλέσει διάφορες μεταβολικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Ιστορικά, φαίνεται πως κανένας άνθρωπος δεν απολαμβάνει το αλκοόλ την πρώτη φορά που θα το καταναλώσει καθώς φυσικά έχει μια πικρίζουσα γεύση, αλλά οι άνθρωποι ξεκινούν την κατανάλωση του για τις επιθυμητές – κοινωνικές του ιδιότητες. Σιγά σιγά βέβαια, η γεύση του αλκοόλ αρχίζει να αρέσει στους ανθρώπους (ακριβώς το ίδιο γίνεται και με τον καφέ), ιδιαίτερα όταν γίνονται προσμίξεις με χυμούς, αναψυκτικά κ.ά.

Αλκοόλ και Σωματικό βάρος

Το αλκοόλ, παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό 7 kcal/ml, δηλαδή περισσότερες θερμίδες απ΄ ότι οι υδατάνθρακες και ελαφρώς λιγότερες από ότι τα λιπαρά και η βιβλιογραφία δείχνει πως μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος σημαντικά.

Μελέτες έχουν συσχετίσει θετικά την συστηματική κατανάλωση αλκοόλ με την πρόσληψη βάρους αλλά και την αλλαγή της σύστασης σώματος, και κυρίως όταν η κατανάλωση αυτή είναι υψηλή, δηλαδή πάνω από 2 ποτήρια την ημέρα για τους άντρες και πάνω από ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.

Ο μηχανισμός είναι απλός, ένα ποτήρι αλκοόλ, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται με χυμούς, αναψυκτικά, λικέρ, ζάχαρη ή σιρόπι αγαύης τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορα κοκτέιλ, και διάφορα άλλα, μπορεί να καταλήξει σε μια “θερμιδική βόμβα”. Ωστόσο ακόμα και 3-4 ποτηράκια την ημέρα ενός απλού ποτού, μπορούν να προσθέσουν σε ένα μέσο άτομο γύρω στις 250-500 θερμίδες αναλόγως περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

 

Καταλήγουμε, έτσι, στο συμπέρασμα πως το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το σωματικό βάρος.

 

Αλκοόλ και Σαρκοπενική παχυσαρκία

Το αλκοόλ, έχει συνδεθεί έντονα και με την σαρκοπενική παχυσαρκία. Δηλαδή, με την κατάσταση όπου το άτομο έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος αλλά αυξημένο σωματικό λίπος και μειωμένη σωματική μυϊκή μάζα. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων, χρόνιων ή μη νοσημάτων, φαρμακευτικής αγωγής, τρόπου ζωής ή συνδυασμός των παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλες περιόδους της ζωής, ενδέχεται να οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση καθώς όπως είδαμε το αλκοόλ, μας προσδίδει θερμίδες αλλά όχι θρεπτικά συστατικά. Δεν μας προσφέρει δηλαδή πρωτεΐνες ή άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

 

Αλκοόλ Μπορεί να επηρεαστεί το σωματικό βάρος και την σύσταση σώματος μας  300x200 - Αλκοόλ : Μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος και τη σύσταση σώματος μας;

 

Αλκοόλ κι άλλες επιδράσεις

Επιπλέον, εκτός από την άμεση επίδραση του αλκοόλ στο ενεργειακό ισοζύγιο και στην αύξηση του σωματικού βάρους υπάρχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι πιθανόν να ενισχύουν την άποψη ότι επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Όπως το γεγονός ότι προσδίδει υγρές θερμίδες οι οποίες δε συνοδεύονται με αίσθημα κορεσμού ή ότι μπορεί να προκαλέσει σε κάποια άτομα μιας μορφής υπογλυκαιμία, ότι η τροφογενής θερμογένεση που προκαλεί είναι ενδιάμεση και άλλοι παράγοντες.

Για παράδειγμα, η πρόκληση υπογλυκαιμίας μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε έναν φαύλο κύκλο κατανάλωσης τροφής, γλυκού και αλμυρού, καταλήγοντας έτσι να προσλάβει αρκετές θερμίδες οι οποίες όταν αθροιστούν με τις θερμίδες που έλαβε από το αλκοόλ, φτάνουν σε μεγάλα νούμερα!

Ένας επιπλέον παράγοντας είναι ότι φαίνεται ότι το αλκοόλ  προσδίδεται στους υποδοχείς του αμινοβουτυρικού οξέος επηρεάζοντας έτσι κάποιες ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την όρεξη και τον κορεσμό όπως η λεπτίνη. Με τον τρόπο αυτό το άτομο ενδεχομένως να μην μπορεί να αντιληφθεί αποτελεσματικά τα σήματα κορεσμού και πείνας από τον εγκέφαλο του και να καταλήγει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

 

Ποιο αλκοολούχο ποτό μπορεί να συμβάλει στην υγεία;

Φυσικά δε χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα, τα παραπάνω αφορούν σε αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια ήπια κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει την ίδια επίδραση στην αύξηση του βάρους.

Ιδιαίτερα το κρασί, φαίνεται να έχει την καλύτερη επίδραση στο σωματικό βάρος. Μάλιστα, κάποιες μελέτες έχουν δείξει προστατευτική δράση μιας ήπιας συστηματικής κατανάλωσης κρασιού έναντι της παχυσαρκίας.

 

Αλκοόλ Μπορεί να επηρεαστεί το σωματικό βάρος και την σύσταση σώματος μας 1 300x200 - Αλκοόλ : Μπορεί να επηρεάσει το σωματικό βάρος και τη σύσταση σώματος μας;

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη της επίδρασης ενός μεμονωμένου παράγοντα στην αύξηση του βάρους είναι ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία καθώς το βάρος είναι πολυπαραγοντικό και ρυθμίζεται από σύνολο παραγόντων οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μελετηθούν.

Οπότε, η ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ, βάση και του μεσογειακού μοντέλου διατροφής το οποίο είναι το πιο εκτενώς μελετημένο μοντέλο διατροφής, είναι 2 ποτήρια την ημέρα για τους άντρες και 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες. Κατανάλωση μεγαλύτερη από αυτήν ελλοχεύει κινδύνους και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

 

Διαβάστε περισσότερα για το ποτό χωρίς αλκοόλ!

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!