• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Έχω σπλαχνικό Λίπος. Θέλει ειδική διατροφή;

visceral fat 1

Σπλαχνικό λίπος είναι το κοιλιακό λίπος, που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και θέλει ειδική διατροφή για να φύγει.

 

Τον τελευταίο καιρό η συζήτηση γύρω από το σπλαχνικό λίπος είναι συχνή. Σε αυτό συμβάλλει και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που είναι συνήθως καθιστικός και με αρκετό άγχος. Και οι δύο αυτές παράμετροι συμβάλλουν στην αύξηση του σπλαχνικού λίπους.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος;

Σπλαχνικό λίπος είναι το κοιλιακό λίπος, που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα.

Το έχουμε όλοι;

Ο καθένας έχει λίγο σπλαχνικό λίπος, ειδικά όσοι κάνουν καθιστική ζωή και ταλαιπωρούνται από χρόνιο άγχος. Χρήσιμο είναι ακόμη να γνωρίζουμε πως η γήρανση συμβάλλει στην ανάπτυξη του σπλαχνικού λίπους, αφού συνεπάγεται την απώλεια μυϊκής μάζας. Επίσης μπορεί να συνδέεται με κάποια διαταραχή των ορμονών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Τέλος υπάρχουν και οι γονιδιακές περιπτώσεις ανθρώπων, που παρουσιάζουν σπλαχνικό λίπος ακόμη και χωρίς να έχουν το υποδόριο. Δηλαδή ακόμη και όταν είναι αδύνατοι!

Συνδέεται με κάποιες ασθένειες;

Οι υπερβολικές συγκεντρώσεις σπλαχνικού λίπους συνδέονται με διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νόσηματα, ο διαβήτης τύπου 2 και η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ποια είναι η λύση για τον περιορισμό του σπλαχνικού λίπους;

Στην περίπτωση του σπλαχνικού λίπους απαιτείται ένας στοχευμένος συνδυασμός άπαχης διατροφής και συστηματικής- κυρίως cardio- άσκησης.

Το σπλαχνικό λίπος δε χάνεται το ίδιο εύκολα με το υποδόριο και γι’ αυτό χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα.

Προϋποθέτει μία ισορροπημένη διατροφή, προσανατολισμένη στα ψάρια, τα όσπρια και τα λαχανικά με τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και την αποφυγή αλκοόλ, αλατιού, ζάχαρης. Ένα πλάνο γευμάτων, που είναι πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες και άπαχο κρέας, θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το βούτυρο, τα λιπαρά και τα μονοακόρεστα ή πολυκαόρεστα λίπη κατά τη μαγειρική. Σημαντικό είναι ακόμη να απολαμβάνετε μικρές μερίδες φαγητού. Μικρές και συχνές.

Η προτεινόμενη άσκηση είναι 40- 45 λεπτά περπάτημα ή jogging για τέσσερις φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη μυϊκή ενδυνάμωση της κολιάς και της ράχης.

 

Bonus πληροφορίες
  • Το σπλαχνικό λίπος παρατηρείται εντονότερα στο ανδρικό φύλο και κυρίως στις ηλικίες άνω των 50 ετών. Αυτό οφείλεται κυρίως στο φυσικό σωματότυπο, αφού οι άνδρες συσσωρεύουν από τη φύση τους το λίπος στην κοιλιακή περιοχή ενώ οι γυναίκες στους γοφούς και την περιφέρεια.
  • Το σπλαχνικό λίπος ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές των αιματολογικών εξετάσεων, όπως είναι για παράδειγμα η χοληστερόλη. Γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Συχνά μπορεί να είναι ένδειξη υπερλιπιδαιμίας. Ρωτήστε σχετικά τον θεράποντα ιατρό σας.
  • Ο καλός ύπνος, ο διαλογισμός και το λιγότερο stress συμβάλλουν επίσης αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους και τον περιορισμό του σπλαχνικού λίπους.
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!