τροφές για παιδια

Οι γονείς συνήθως γύρω στον 4ο μήνα αρχίζουν να αναρωτιούνται πότε είναι η ιδανική περίοδος να αρχίσουν να εισάγουν τις πρώτες τροφές πέρα από το μητρικό γάλα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως συνιστώμενη  ηλικιακή περίοδο  για να ξεκινήσει η πρώτη στερεά τροφή  είναι μετά τους 6 μήνες.

Η εισαγωγή των νέων στερεών τροφών γίνεται σταδιακά και με συγκεκριμένα βήματα ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για τη σωστή, ιδανική ανάπτυξη και υγεία του βρέφους. Αυτό βοηθά επίσης στο να εντοπιστεί πιθανή αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή καθώς και στην αποφυγή πνιγμού.


Μητρικός Θηλασμός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.  Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα από το Υπουργείο Υγείας τονίζουν τα χαμηλά ποσοστά των βρεφών που θηλάζουν στην χώρα μας προσπαθώντας με ποικίλους τρόπους ετησίως  να προστατεύουν, να υποστηρίζουν και να προάγουν το μητρικό θηλασμό στην χώρα μας.

Αποκλειστικός Μητρικός Θηλασμός

Είναι ο θηλασμός κατά τον οποίο το βρέφος λαμβάνει αποκλειστικά μητρικό γάλα και καμία άλλη τροφή σε υγρή ή στερεή μορφή για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια καθώς το βρέφος αναπτύσσεται το μητρικό γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει τις  διατροφικές ανάγκες του.  Πιο συγκεκριμένα εκτιμάται πως το μητρικό γάλα μπορεί να καλύψει το μισό μέχρι και το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του βρέφους ηλικίας 6-12 μηνών και μόλις το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών τους επόμενους μήνες του βρέφους 12-24 μηνών.

τρ 1 - ΕΙΣΑΓΩΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ : Ποιες τροφές επιτρέπονται και πότε;

Τι είναι η συμπληρωματική Διατροφή;

Στην μεταβατική αυτή χρονική περίοδος θα πρέπει να ξεκινά η συμπληρωματική διατροφή περίπου μετά την συμπλήρωση των 6 μηνών μέχρι 24 μηνών, ενώ πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφίμων δεν συνιστάται να γίνεται πριν την συμπλήρωση των 4 μηνών.  Το πεπτικό σύστημα του βρέφους χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχτεί πλήρως για να είναι έτοιμο να δεχτεί τις στερεές τροφές.

Γενικές Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών

Οι παρακάτω διαιτητικές συστάσεις ισχύουν τόσο για τα θηλάζοντα, όσο και για τα μη θηλάζοντα βρέφη

  1. Η ομαλή εισαγωγή ξεκινάει με αλεσμένες τροφές οι οποίες σταδιακά αντικαθίστανται από ψιλοκομμένες και στη συνεχεία από μικρότερα κομμάτια του τρόφιμου όπου το βρέφος θα είναι σε θέση να το πιάσει και με τα χέρια του και να καταναλώσει μόνο του.
  2. Το βρέφος μπορεί να χρειαστεί να καταναλώσει μια νέα τροφή-γεύση γύρω στις 8-10 φορές πριν την αποδεχτεί. Παραμείνετε ενθαρρυντικοί στην επιμονή μιας νέας τροφής, όσο πιο συχνά εκτίθεται το παιδί  στην νέα γεύση εξοικειώνεται τόσο σε γευστικό όσο κι οπτικό επίπεδο με αποτέλεσμα  στο τέλος γίνεται αποδεκτή η νέα τροφή.
  3.  Η κατανάλωση φρέσκων και τυποποιημένων χυμών να αποφεύγεται μέχρι 12 μηνών.
  4. Τα βρέφη που θηλάζουν καλό είναι συνεχίσουν τον θηλασμό και μετά την συμπλήρωση των 6 μηνών σε συνδυασμό με την στερεή τροφή.
  5. Η συχνή σίτιση του βρέφους να γίνεται μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια διότι συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτορρύθμισης της λήψης τροφής.
  6. Όταν σιτίζεται το βρέφος δεν θα πρέπει να αποσπάται η προσοχή του από άλλα ερεθίσματα όπως τηλεόραση, tablet, κινητό.
  7. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας καθώς κι έναν διατροφολόγο.
Πίνακας 1. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ 6 ΜΗΝΩΝ
Μητρικό γάλα ή Ειδικό γάλα εμπορίου:
Τουλάχιστον 600 ml μητρικού γάλακτος καθημερινά.
Πρώτες στερεές τροφές :
Σταδιακή εισαγωγή δημητριακών χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες όπως αλεσμένο ρύζι, μακαρόνια πολτοποιημένα αμυλούχα λαχανικά, μαγειρεμένα λαχανικά, φρούτα, κρέας (πολύ προσοχή κόκαλα).
τροφές για τροφίμα - ΕΙΣΑΓΩΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ : Ποιες τροφές επιτρέπονται και πότε;
Πίνακας 2. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ 6 – 9 ΜΗΝΩΝ
Μητρικό γάλα ή Ειδικό γάλα εμπορίου:
Μειωμένη πρόσληψη, 500-600 ml μητρικού γάλακτος καθημερινά, όταν το βρέφος αρχίσει να τρώει από το κουτάλι 2-3 φορές την ημέρα
Στερεές τροφές/ ημέρα :
2-3 μερίδες αμυλούχων τροφίμων = ψωμί- δημητριακά ,
2 μερίδες μαγειρεμένα = φρούτα, λαχανικά σε μεγάλα κομμένα κομμάτια καθώς και ωμά σε μικρούς ράβδους
1 μερίδα κρέας = καλοψημένο -μαλακό μπιφτέκι, πολτοποιημένο ψάρι, κρέας, όσπριο, τυρί σε ράβδους
Όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με τα χέρια
διατροφη για βρέφη - ΕΙΣΑΓΩΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ : Ποιες τροφές επιτρέπονται και πότε;
Πίνακας 3. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ 9 – 12 ΜΗΝΩΝ
Μητρικό γάλα ή Ειδικό γάλα εμπορίου:
Συνήθως δεν αλλάζει η ποσότητα πρόσληψης γάλακτος
Στερεές τροφές/ ημέρα :  
3-4 μερίδες αμυλούχων τροφίμων όπως και φρούτα, λαχανικά 3 μερίδες κρέατος και υποκατάστατα  
Πίνακας 4 . ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ 12 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ
Ελάχιστη πρόσληψη σε γάλα /ημέρα :
350ml γάλακτος ή 2 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων
Στερεές τροφές/ ημέρα :  
1 μερίδα αμυλούχου τρόφιμου σε κάθε γεύμα 3-4 μερίδες φρούτα και λαχανικά 1-2 μερίδες κρέατος  

Από την ηλικία του ενός χρόνου το παιδί θα πρέπει να συνηθίζει σε τακτικές ώρες γευμάτων. Ο συνολικός αριθμός των γεμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πρέπει να είναι 3  κυρίως γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα. Επίσης, είναι σημαντικό οι γονείς να υιοθετούν  υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες με βάση το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής

Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.

Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Αλλάζω Διατροφή
Αλλάζω Ζωή!

Ανακαλύψτε έναν θρεπτικό και αναζωογονητικό τρόπο διατροφής και αναβαθμίστε την ζωή σας! Προγραμματίστε ένα δωρεάν ενημερωτικό ραντεβού και μάθετε πως μπορείτε να ωφεληθείτε