• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Πως να αποφύγουμε τις αυξομειώσεις βάρους

αυξομειώσεις βάρους

Παρατηρούμε συχνά στο Διαιτολογικό Γραφείο μας τις αυξομειώσεις βάρους.

 

Σε περίπου έξι μήνες ή ένα χρόνο από την επίτευξη ενός στόχου κιλών με τη βοήθεια της διατροφής, αρκετά άτομα επαναπροσλαμβάνουν το βάρος τους. Συχνά μάλιστα, αυξημένο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δε διατηρούμε τις καλές συνήθειες μίας ισορροπημένης διατροφής και επιστρέφουμε στα ακατάστατα γεύματα, στην έλλειψη φρούτων και λαχανικών από το διαιτολόγιό μας, στην υπερκατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης. Το βασικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο φαινόμενο “γιο- γιο” είναι ότι η επανάκτηση των κιλών επηρεάζει αρνητικά τόσο την ψυχολογία μας όσο και την υγεία μας, γενικότερα.

Που οφείλεται το φαινόμενο των αυξομειώσεων στα κιλά μας;

Οι στερητικές και γρήγορες δίαιτες αποτελούν τη βασική αιτία. Όταν επιθυμούμε να χάσουμε γρήγορα κιλά, καταλήγουμε να χάνουμε μυϊκό ιστό και υγρά. Όσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε, τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνουμε. Αυτό που χρειαζόμαστε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αύξηση της συστηματικής άσκησης και ισορροπημένη διατροφή για την απαιτούμενη ενέργεια μέσα στην ημέρα. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι ο μυϊκός ιστός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Όταν οι καύσεις του οργανισμού περιορίζονται, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες επαναπρόσληψης των κιλών που χάνουμε. Τέλος οι στερητικές δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση όσων στερηθήκαμε αμέσως μετά την απώλεια των κιλών.

Τι να κάνουμε για να διατηρήσουμε τα κιλά μας
  1. Θέτουμε μικρούς και εφικτούς στόχους σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους. Συνίσταται να χάνουμε έως ένα κιλό την εβδομάδα.
  2. Φροντίζουμε για τη συστηματική άσκηση, πέντε φορές την εβδομάδα.
  3. Ζητάμε από τον ειδικό μία διατροφή που να μη μας εξαντλεί στην καθημερινότητα, αλλά αντιθέτως μας στηρίζει. Έτσι θα έχουμε ενέργεια και θα πέσουμε σε διατροφικές ατασθαλίες.
  4. Αυξάνουμε την κατανάλωση νερού και περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ.
  5. Ελέγχουμε τακτικά το βάρος μας, ώστε να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε και να αποφεύγουμε τις μεγάλες αυξομειώσεις. Μεγάλες αυξομειώσεις θεωρούνται από τρία κιλά και πάνω.
  6. Απολαμβάνουμε τη δίαιτά μας. Είναι σημαντικό να ζητήσουμε από τον Διαιτολόγο μας μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και γευστικές απολαύσεις.
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!