• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Υγιεινό Παγωτό: Μπορώ να τρώω καθημερινά;

Παγωτό με λίγες θερμίδες Μπορώ να τρώω καθημερινά;

Παγωτό καθημερινά: Είναι μία καλή επιλογή;

 

Το καλοκαίρι προχωράει, η ζέστη καλά κρατεί και οι περισσότεροι απο εμάς αναζητούν σχεδόν καθημερινά την απόλαυση ενός δροσερού παγωτού. Σήμερα, οι επιλογές και οι συνταγές για μία υγιεινή επιλογή παγωτού, με λιγότερες θερμίδες από τις περισσότερες επιλογές, είναι πολλές. Ως αποτέλεσμα, δικαιολογημένα γεννάται η απορία και ο προβληματισμός, για το αν μπορεί κάποιος να καταναλώνει καθημερινά αυτές τις εκδοχές παγωτού.

 

Υγιεινές εκδοχές παγωτού: Πόσο συχνά μπορούμε να τις καταναλώνουμε;

 

Όπως προαναφέραμε λοιπόν, μία πολύ συχνή ερώτηση που μου κάνετε πολύ συχνά στο γραφείο αυτές τις ημέρες είναι εάν μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά παγωτό, εφόσον πρόκειται για μια υγιεινή επιλογή με λίγες θερμίδες. Αυτό είναι και το θέμα που συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.

 

Τα συστατικά του παγωτού που πρέπει να προσέχουμε!

 

Τα παγωτά, όπως και γενικότερα τα γλυκά, έχουν δυο συστατικά τα οποία πρέπει να μας απασχολούν κατά κύριο λόγο. Αυτά τα συστατικά είναι τα εξής:

 

1. Πηγές ζάχαρης.

2. Είδος λίπους.

 

Συνεπώς, για να διακρίνουμε μία καλή επιλογή παγωτού μπορούμε να κοιτάξουμε προσεκτικά την ετικέτα, εντοπίζοντας τις πηγές και την περιεκτικότητα στα παραπάνω δύο συστατικά.  Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι να επιλέξουμε ένα παγωτό με 0% περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη. Δεδομένου ότι το μάρκετιγκ είναι ολόκληρη επιστήμη, θα πρέπει να ξέρουμε να ερμηνεύουμε την ετικέτα, καθώς αυτή μπορεί να κρύβει παγίδες. Η εκπαίδευση πάνω στην ανάγνωση των διατροφικών ετικετών μπορεί να γίνει από έναν επιστήμονα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

 

Παγωτό με λίγες θερμίδες Μπορώ να τρώω καθημερινά 2 300x200 - Υγιεινό Παγωτό: Μπορώ να τρώω καθημερινά;

 

 

Για παράδειγμα μία συχνή παραπληροφόρηση, είναι πως μπορεί να αναφέρεται οτι δεν περιέχεται ζάχαρη, αλλά να περιέχονται άλλα συστατικά τα οποία είναι “ξαδερφάκια” της, δηλαδή διαφορετικές ονομασίες της ζάχαρης. Τέτοια παραδείγματα είναι η μαλτόζη, η φρουκτόζη και η δεξτρόζη. Καθημερινή κατανάλωση αυτών των συστατικών έχουν το ίδιο αντίκτυπο με την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης.

 

Επομένως, είναι σημαντικό να έχουμε ενημερωθεί κατάλληλα και επαρκώς για τις “κρυφές πηγές” ζάχαρης, αλλά φυσικά και για τις “κακές” πηγές λίπους, οι οποίες μπορεί να περιέχονται σε ένα παγωτό του εμπορίου.

 

Ποια παγωτά είναι τελικά η καλύτερη επιλογή για καθημερινή κατανάλωση;

 

Αν θέλετε λοιπόν να καταναλώνετε καθημερινά παγωτό θα μπορούσατε να το κάνετε, αρκεί να κάνετε την κατάλληλη επιλογή παγωτού (λαμβάνοντας υπόψη τα συστατικά του και την μερίδα του) και επιπλέον να λαμβάνετε υπόψη και τη συνολική ενέργεια, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που έχετε προσλάβει κατά την διάρκεια της ημέρας.

 

Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε οτι η καθημερινή κατανάλωση παγωτού δεν επηρεάζει και πιο συγκεκριμένα δεν αποτρέπει την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και ιχνοστοιχείων, καθώς και δεν αποτελεί και αιτία αύξησης του σωματικού βάρους. Αν για παράδειγμα, κάθε απόγευμα συνηθίζατε να καταναλώνετε τα φρούτα σας και το καλοκαίρι αντικαθιστάτε το απογευματινό με παγωτό, αυτομάτως τα φρούτα εξαφανίζονται απο το καθημερινό διαιτολόγιο, κάτι το οποίο δεν το θέλουμε.

 

Η καλύτερη ιδέα για καθημερινό παγωτό & Συνταγή!

 

Μια εξαιρετική ιδέα, η καλύτερη θα λέγαμε, είναι να φτιάξετε εσείς χειροποίητο παγωτό στο σπίτι χρησιμοποιώντας αγνά, φρέσκα και θρεπτικά υλικά! Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσατε σίγουρα να το καταναλώνετε καθημερινά μία μερίδα αυτού, χωρίς πολλές σκέψεις για την σύσταση του. Στο εξωτερικό, πολύ διάσημο είναι τα τελευταία χρόνια το nice cream ως αντικατάσταση του κλασσικού παγωτού (ice cream)!

 

Συνταγή για 2 μερίδες nice cream:

Υλικά:

  • 2 μικρές ώριμες μπανάνες*,
  • 1 κ.σ σκόνη 100% κακάο,
  • 3 κ.σ γάλα,
  • 1 κ.γ 100% άλειμμα ξηρών καρπών.

*κατά βούληση μπορούν να προστεθούν και άλλα φρούτα όπως κατεψυγμένες φράουλες

 

Εκτέλεση:

 

1. Βάζω τις μπανάνες, κομμένες σε ροδέλες, στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες.

 

2. Αφού περάσουν οι 5 ώρες,  χτυπάω καλά όλα τα υλικά μου στο μπλέντερ και το παγωτό μου είναι έτοιμο να αποθηκευτεί στην κατάψυξη μέχρι την ώρα της κατανάλωσης του!

 

Παγωτό με λίγες θερμίδες Μπορώ να τρώω καθημερινά 23 300x240 - Υγιεινό Παγωτό: Μπορώ να τρώω καθημερινά;

 

Σύνοψη

 

Η βιομηχανία και το marketing των παγωτών είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ποιες είναι οι καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές για να επιλέγουμε. Ιδιαίτερα, όταν η κατανάλωση είναι καθημερινή είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε να διακρίνουμε ένα καλό προιόν, καθώς και να είμαστε βέβαιη πως δε επηρεάζει την συνολική μας διατροφή και την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

 

Διαβάστε επίσης 8 Πολύτιμες Διατροφικές Συμβουλές για το Καλοκαίρι!

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!