Πώς μεταδίδονται οι διατροφικοί μύθοι;
Στις μέρες μας η πληροφορία για την διατροφή και την επιστήμη της, δίνει και παίρνει! Βομβαρδιζόμαστε με διατροφικές συμβουλές και πληροφορίες απο παντού. Social Media, τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνο είναι μερικές μόνο απο τις πηγές απο τις οποίες ακούμε καθημερινά διατροφικές συμβουλές, οι οποίες στη συντριπτική πλειονότητα τους αποτελούν διατροφικούς μύθους. Η διατροφή είναι ολόκληρη επιστήμη γι’ αυτό και θα πρέπει να φροντίσουμε να ενημερωνόμαστε έγκυρα μόνο απο επιστήμονες. Πάμε να δούμε τους 10 πιο συχνούς διατροφικούς μύθους που συναντάμε.
Οι 10 συχνότεροι διατροφικοί μύθοι!
- Για να χάσεις βάρος πρέπει να πεινάσεις.
Όχι, για να χάσεις βάρος δεν χρειάζεται να πεινάσεις! Η πείνα είναι μια φυσιολογική, ανθρώπινη ανάγκη την οποία πρέπει να σεβόμαστε, να καλύπτουμε μέσω της διατροφής μας και όχι να καταπιέζουμε και να παραμελούμε.
- Ο καφές και το τσάι καίνε το λίπος
Αν το λίπος καιγόταν τόσο εύκολα, όλα θα ήταν διαφορετικά στην ζωή μας. Δε θα υπήρχε επιστήμη, δε θα χρειαζόταν εξατομίκευση και δε θα γινόταν τέτοια συζήτηση για το γεγονός πως η απώλεια βάρους πρόκειται για ένα ταξίδι. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο καφές και το τσάι δεν καίνε το λίπος, όπως και κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να κάψει το λίπος. Το λίπος καίγεται μόνο εάν λαμβάνουμε από τη διατροφή μας λιγότερες θερμίδες απο αυτές που χρειαζόμαστε, ενώ ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση απαιτείται η συμμετοχή επιπλέον παραγόντων, όπως η ταυτόχρονη πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης αλλά και η άσκηση με αντιστάσεις.
- Το νερό με λεμόνι και μέλι αδυνατίζει
Αυτό που προσφέρει ο συνδυασμός νερό με λεμόνι και μέλι στη διατροφή μας είναι η ενυδάτωση και η πρόσληψη αντιοξειδωτικών. μας ενυδατώνει. Επιπλέον, μπορεί σε κάποιο βαθμό να ενεργοποιήσει την κινητικότητα του εντέρου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μας αδυνατίζει.
- Τα γλυκά με στέβια δεν παχαίνουν
Ένα γλυκό που έχει στέβια δε σημαίνει πως δεν έχει ζάχαρη, λίπος και φυσικά θερμίδες. Η ζάχαρη κυκλοφορεί και με πολλές άλλες ονομασίες όπως γλυκόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, σιρόπι αγαύης και διάφορα άλλα. Συνεπώς, ιδιαίτερα αν μας απασχολεί η απώλεια βάρους θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση γλυκών, ακόμα και εάν έχουν στέβια.
- Το μέλι είναι διαφορετικό απο την ζάχαρη
Όπως είδαμε και πιο πάνω η ζάχαρη, χημικά, έχει πολλές ονομασίες. Άλλη μια ονομασία για την ζάχαρη είναι και το μέλι. Χημικά, δηλαδή, είναι “ξαδερφάκια”. Ας ξεκαθαρίσουμε πως σε αυτή τη περίπτωση δε συγκρίνουμε τη θρεπτική αξία των δύο αυτών υλικών.
- Το παξιμάδι είναι καλύτερο απο το ψωμί
Το παξιμάδι είναι αφυδατωμένο ψωμί, οπότε ένα παξιμάδι αντιστοιχεί σε περισσότερες απο μια φέτες ψωμί. Συνεπώς, είναι καλύτερο να φάμε μια φέτα ψωμί σε σχέση με ένα παξιμάδι!
- Το βραδινό παχαίνει
Κανένα γεύμα δεν παχαίνει απο μόνο του. Αυτό που μας παχαίνει είναι εάν λαμβάνουμε συνολικά μέσα στην ημέρα περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε κι δαπανάμε μέσα στην ημέρα.
- Πρέπει να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα
Πρόκειται για άλλον έναν διατροφικό μύθο. Τα μικρά και συχνά γεύματα συμβάλλουν στο να ρυθμίζουμε την πείνα μας και να μην την αφήνουμε να ξεφεύγει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα τελικά να καταλήγουμε στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, δεν είναι σε καμία περίπτωση απαραίτητο και γενικός κανόνας για όλους.
Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους τα μικρά και συχνά γεύματα δεν ταιριάζουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Όσα γεύματα και να κάνει κανείς μπορεί να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό για τους στόχους του, αρκεί να λαμβάνει συνολικά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
- Η μπανάνα παχαίνει
Κανείς, ποτέ δεν πάχυνε απο φρούτα! Περιέχουν λίγες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν ενυδάτωση, φυτικές ίνες και πλήθος θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατροφή μας. Φυσικά και χρειάζονται “μέτρο”, όπως όλα τα τρόφιμα, γιατί εάν φάμε τόσα πολλά, προσλαμβάνουμε πολλές θερμίδες. Η μπανάνα είναι ένα φρούτο σαν όλα τα άλλα με τη διαφορά οτι μια μπανάνα αντιστοιχεί σε 2 μερίδες φρούτου. Δεδομένου ότι οι συστάσεις προτείνουν την ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών σπαστά στην ημέρα, αντιλαμβανόμαστε την αντιστοιχία και την “άνεση” να επιλέξουμε να φάμε την μπανάνα μας κανονικότατα.
- Ο χυμός φρούτων κάνει καλό.
Οι βιταμίνες των φρούτων είναι υδατο-διαλυτές και φωτοευαίσθητες. Έτσι, λοιπόν, όταν πίνουμε χυμό ένα τεράστιο ποσοστό των βιταμινών έχει χαθεί. Επίσης, ένα ποτήρι χυμό μπορεί να περιέχει μέχρι και 5-6 φρούτα, τα οποία είναι υπερβολή να καταναλώσουμε σε ένα μεμονωμένο γεύμα. Οπότε, από διάφορες οπτικές είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε ολόκληρα τα φρούτα και όχι σε μορφή χυμού.
Σύνοψη
Αντιλαμβανόμαστε πως η πληροφορία ρέει ασύλληπτα γρήγορα και χαοτικά στις διάφορες πλατφόρμες που παρακολουθούμε καθημερινά. Ωστόσο, η Επιστήμη της Διατροφής αποτελεί ένα πολύ ευρύ επιστημονικό πεδίο, το οποίο επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την υγεία μας και την εξέλιξη αυτής. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε έγκυρα. Οι διατροφικοί μύθοι που κυκλοφορούν είναι πολλοί και θα πρέπει να μπορούμε να αξιολογήσουμε τι ισχύει και τι όχι.
Διαβάστε για έναν ακόμη, πιο γενικευμένο αλλά εξίσου σοβαρό διατροφικό μύθο: Τη λογική όλα ή τίποτα!
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.