• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Η λογική όλα ή τίποτα: Το No1 εμπόδιο στη διατροφή σας!

Η-λογική-όλα-ή-τίποτα-αποτελεί-εμπόδιο-στις-αλλαγές-της-διατροφής-σα

Η λογική όλα ή τίποτα, ή αλλιώς η λογική του άσπρο ή μαύρο, μπορεί να αποβεί καταστροφική σε οποιαδήποτε προσπάθεια αφορά τη διατροφή σας.  Η τελειομανία, σε όλες τις μορφές της, αλλά κυρίως στη διατροφή, είναι μια προσέγγιση η οποία δεν είναι καθόλου αποτελεσματική και σε καμία περίπτωση διατηρήσιμη. Σε μία ισορροπημένη διατροφή δε μπορεί να υπάρξει η τελειότητα, γι΄ αυτό και η λογική του όλα ή τίποτα μπορεί να καταστρέψει την προσπάθειά σας.

 

Η λογική όλα ή τίποτα: το λάθος των διαιτώμενων.

 

Πολλοί άνθρωποι που επισκέπτονται το γραφείο μας είναι αποφασισμένοι να τα “κόψουν όλα μαχαίρι” ή να “το ράψουν” και η επιθυμία τους είναι να συντάξουμε ένα “αυστηρό πλάνο” το οποίο θα τηρήσουν στο έπακρο. Χρησιμοποιήσαμε επί τούτου τις εκφράσεις που οι ίδιοι χρησιμοποιούν ώστε να μπορέσετε να διακρίνετε την αυστηρή λογική που τις διακατέχει.

 

Η λογική όλα ή τίποτα αποτελεί εμπόδιο στις αλλαγές της διατροφής σας scaled - Η λογική όλα ή τίποτα: Το No1 εμπόδιο στη διατροφή σας!

 

 

Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλα αυτά στη διατροφή δε μπορούν να επιτευχθούν. Θα αναρωτιέστε δικαίως, γιατί. Για πολλούς λόγους! Η διατροφή είναι γύρω μας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 ήμερες τον χρόνο και συνήθειες χρόνων δε μπορούν να γκρεμιστούν μέσα σε μια στιγμή.

 

Οι αλλαγές χρειάζεται να γίνονται σταδιακά.

 

Μερικοί λόγοι που δε λειτουργεί η λογική όλα ή τίποτα!

 

1. Η δύναμη της συνήθειας.

 

Οι λόγοι για τους οποίους η λογική όλα ή τίποτα, ή άσπρο ή μαύρο δε μπορεί να λειτουργήσει είναι πολλοί. Ένας από τους βασικούς είναι η συνήθεια. Δε μπορούν συνήθειες χρόνων να αλλάξουν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η συνήθεια είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να αποικοδομηθεί. Συνεπώς, εάν βάλετε στόχο να “γκρεμίσετε” συνήθειες χρόνων, μέσα σε μια στιγμή, είναι αναμενόμενο να μην τα καταφέρετε. Οι στόχοι πρέπει να μπαίνουν με συγκεκριμένη μορφή, να είναι ρεαλιστικοί και να στοχεύουν στην σταδιακή και μακροπρόθεσμη αλλαγή.

 

Οι 5 συχνότεροι λόγοι που παρατάμε τη διατροφή μας 23 scaled - Η λογική όλα ή τίποτα: Το No1 εμπόδιο στη διατροφή σας!

 

 

Ας δούμε και ένα παράδειγμα. Ένας άνθρωπος που μέχρι σήμερα κατανάλωνε ημερησίως 5000 θερμίδες, δε μπορεί ξαφνικά να μεταβεί στην κατανάλωση 1000 θερμίδων. Πέρα από το ότι η διατροφή 1000 θερμίδων είναι ανεπαρκής και δε θα μπορεί να του προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, το χάσμα από τις 5000 θερμίδες που κατανάλωνε για χρόνια, είναι τεράστιο. Το χάσμα αυτό θα του φανεί αδιάβατο, θα δυσκολευτεί να το τηρήσει, και το αποτέλεσμα θα είναι να τα παρατήσει.

 

Άρα λοιπόν, στη διατροφή δεν έχουν θέση οι ακραίες πρακτικές. Ο δρόμος είναι ένας: αργά και σταθερά βήματα για την μόνιμη αλλαγή των συνηθειών μας.

 

2. Η στέρηση αυξάνει την επιθυμία.

 

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον οτι εάν βάλει κανείς την ταμπέλα απαγορευμένο μπροστά από ένα τρόφιμο, το τρόφιμο αυτό θα φαντάζει τελικά πιο δελεαστικό. Όταν βάζουμε στόχο να αποφύγουμε ένα τρόφιμο ή να μην το καταναλώσουμε καθόλου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ειδικά όταν αυτό το τρόφιμο μας αρέσει, το αίσθημα της στέρησης είναι έντονο. Έτσι, η στέρηση αυτή θα μας οδηγήσει σε αυξημένη επιθυμία για το τρόφιμο αυτό και τελικά στην υπερκατανάλωση του.

 

Ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για τις μακροπρόθεσμες αλλαγές στη διατροφή; 

 

Εάν επιθυμείς να χάσεις βάρος ή απλώς να βελτιώσεις τη διατροφή σου για τους δικούς σου λόγους, χρειάζεται να ξεκινήσεις από απλά καθημερινά βήματα. Οι υπερβολικά αυστηροί διατροφικοί κανόνες και η τάση του να τα κάνεις όλα τέλεια, δε θα σε οδηγήσουν πουθενά. Μη βάλεις στόχο να μην φας ξανά σοκολάτα. Βάλε στόχο να μειώσεις τις φορές που τρως σοκολάτα ή να μειώσεις την ποσότητα της σοκολάτας που καταναλώνεις.

 

Πάμε να δούμε κάποιες απλές, καθημερινές συμβουλές ώστε να επιτύχετε μόνιμες αλλαγές στη διατροφή σας!

 

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες πρωινό, όπως γάλα με βρώμη και φρούτα ή κεφίρ με ψωμί ολικής και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

Η λογική όλα ή τίποτα αποτελεί εμπόδιο στις αλλαγές της διατροφικές σας 3  scaled - Η λογική όλα ή τίποτα: Το No1 εμπόδιο στη διατροφή σας!

 

  • Κατανάλωσε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

  • Προσπαθήστε να μη μένετε πολλές ώρες νηστικός/η. Καταναλώστε ελαφριά και χορταστικά σνακ στα ενδιάμεσα γεύματα ώστε να ελέγχετε την πείνα σας, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι.

 

  • Αποφύγετε τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα όπως γλυκίσματα, μπισκότα, έτοιμα αρτοσκευάσματα, κριτσίνια και άλλα. Όσο λιγότερες συσκευασίες, τόσο το καλύτερο!

 

  • Συνόδευσε όλα τα γεύματά σου με λαχανικά, είτε σαλάτα εποχής, είτε βραστά λαχανικά, είτε ψητά λαχανικά.

 

Η λογική όλα ή τίποτα αποτελεί εμπόδιο στις αλλαγές της διατροφής σας.jpg 5  scaled - Η λογική όλα ή τίποτα: Το No1 εμπόδιο στη διατροφή σας!

 

  • Μειώστε το αλάτι και προσπάθησε να νοστιμίσεις το φαγητό σου με περισσότερα μυρωδικά, μπαχαρικά και καρυκεύματα.

 

  • Μειώστε το έτοιμο φαγητό και προσπαθήστε να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι.

 

  • Χρησιμοποιήστε ως κύριο προστιθέμενο έλαιο το ελαιόλαδο, με μέτρο.

 

Η λογική όλα ή τίποτα αποτελεί εμπόδιο στις αλλαγές της διατροφής σας.jpg 45 scaled - Η λογική όλα ή τίποτα: Το No1 εμπόδιο στη διατροφή σας!

 

  • Προσπαθήστε όταν καταναλώνετε ένα τρόφιμο να είστε συγκεντρωμένος/η.

 

  • Όταν επιθυμείτε να καταναλώσετε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και δε μπορείτε να το βγάλετε από το μυαλό σας, καταναλώστε το αλλά με μέτρο.

 

  • Μείνετε σωματικά δραστήριος! Υιοθετήστε μια κινητική καθημερινότητα.

 

Σύνοψη

 

Όπως ήδη περιγράψαμε και για πολύ σημαντικούς λόγους, η λογική όλα ή τίποτα δε είναι ρεαλιστική, διατηρήσιμη και μία σωστή προσέγγιση προκειμένου να πετύχετε τις αλλαγές που θέλετε στις διατροφικές σας συνήθειες. Είτε ο στόχος σας είναι η προσπάθεια απώλειας βάρους, είτε είναι απλά η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, η αλλαγή πρέπει να γίνει βήμα βήμα και με απλούς τρόπους, όπως αυτοί που αναφέρονται παραπάνω.

 

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες με την καινοτόμα υπηρεσία μας και τον δικό μας ολιστικό τρόπο προσέγγισης της διατροφής,  που καλείται “Don’t Diet, Just Live”. 

Επιπλέον, βρείτε εδώ ποιοι άλλοι λόγοι μπορεί να σας αποδομούν την προσπάθεια σας για αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!