• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Συντήρηση και διατήρηση κιλών: Γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα;

Συντήρηση και διατήρηση κιλών γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα 1 2

Γνωρίζετε πως η συντήρηση κι η διατήρηση κιλών είναι εξίσου σημαντικό βήμα στα πλαίσια μείωση βάρους και χρειάζονται συνεδρίες με το διαιτολόγο;

 

Η παχυσαρκία και γενικότερα η απώλεια βάρους έχουν γίνει μάστιγα στις μέρες μας. Τεράστια μερίδα του πληθυσμού “παλεύει” με τα περιττά κιλά. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η διατήρηση του βάρους αυτού μακροπρόθεσμα. Στο άρθρο αυτό θα συζητήσουμε γιατί το πιο σημαντικό βήμα για τη διατήρηση των κιλών είναι η συντήρηση!

 

Απώλεια βάρους και συντήρηση κιλών 

Η απώλεια βάρους όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στα άρθρα μας αλλά και στα social media, στηρίζεται στο ενεργειακό ισοζύγιο.

 

“Δηλαδή όταν λαμβάνω λιγότερες θερμίδες από την τροφή από αυτές που καίω μέσα στην ημέρα μου, τότε θα χάνω βάρος”.

 

Η απώλεια βάρους είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει μελετηθεί εκτενώς πλέον, και είτε με ισορροπημένο τρόπο είτε μη, οι περισσότεροι άνθρωποι που την θέτουν ως στόχο, την επιτυγχάνουν.

Συντήρηση και διατήρηση κιλών γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα 1 5 300x200 - Συντήρηση και διατήρηση κιλών: Γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα;

 

Τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους και η συντήρηση κιλών

Πιο πάνω μιλήσαμε για ισορροπημένη ή μη απώλεια βάρους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να χάσεις βάρους και πολλοί από αυτούς είναι ανορθόδοξοι. Δυστυχώς στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πλέον πληθώρα στερητικών διατροφών οι οποίες υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα.

Με όσο πιο ισορροπημένο τρόπο γίνει η απώλεια βάρους, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να διατηρηθούν τα κιλά που χάθηκαν. Όταν η απώλεια βάρους έρθει μέσα από ένα πρόγραμμα στέρησης και γίνει πολύ απότομα, τότε είναι φυσικό ότι με την επάνοδο σε μια πιο φυσιολογική διατροφή (η οποία θα γίνει αργά ή γρήγορα), τα κιλά θα επανέλθουν αμέσως. Συνεπώς, για να επιτευχθεί μια μόνιμη απώλεια βάρους θα πρέπει να έχει προέλθει μέσα από μια ισορροπημένη και ήρεμη διαδικασία.

Διατροφική εκπαίδευση και συντήρηση κιλών

Η διατροφική εκπαίδευση είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό για να επιτευχθεί η μόνιμη απώλεια των κιλών. Ως διατροφική εκπαίδευση ορίζεται η διαδικασία με την οποία ο διαιτώμενος εκπαιδεύεται να διαχειρίζεται μόνος του τη διατροφή του, γνωρίζει τους βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής, τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς που πρέπει να γίνονται ώστε να επιτυγχάνεται ο κορεσμός αλλά και να προσλαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά.

 

Σε γενικές γραμμές είναι η διαδικασία εκείνη η οποία σε κάνει τον “διαιτολόγο του εαυτού σου”. Γνωρίζεις πως να διαχειρίζεσαι αλλά και να ερμηνεύεις τυχόν σκαμπανεβάσματα στο βάρος σου. Με το πέρας της διατροφικής εκπαίδευσης έχεις πλέον υιοθετήσει ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής το οποίο είναι εξατομικευμένο, είναι κοντά στις συνήθειες και στις αρεσκείας σου, σε ικανοποιεί, δε σε πιέζει και, τέλος, σου βγαίνει αβίαστα.

 

Συντήρηση και διατήρηση κιλών γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα 1 6 300x200 - Συντήρηση και διατήρηση κιλών: Γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα;

 

Συντήρηση κιλών και ο ρόλος του διαιτολόγου διατροφολόγου

Στο κομμάτι της συντήρησης και της μόνιμης απώλειας των κιλών ο ρόλος του διαιτολόγου διατροφολόγου είναι κρίσιμος. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος είναι υπεύθυνος να πλαισιώνει την προσπάθεια του διαιτώμενου με σωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, να του μεταλαμπαδεύει τις αρχές της διατροφικής εκπαίδευσης και τις γνώσεις του πως να διατηρήσει το σωματικό βάρος του. Είναι πολύ σημαντικό ο διαιτώμενος να εκπαιδευτεί στο πως να διατηρεί το βάρος του.

Η βιβλιογραφία μας δείχνει ότι το εύκολο κομμάτι είναι να χαθούν τα κιλά, και το δύσκολο κομμάτι είναι η συντήρηση τους. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως ο μέσος όρος των κιλών που διατηρούνται είναι μόλις δυο κιλά! Ο λόγος, συνήθως, που συμβαίνει αυτό είναι ότι οδιαιτώμενος ¨εγκαταλείπει¨ τη διαδικασία στο κομμάτι της συντήρησης “επειδή πέτυχε το στόχο του” όταν φτάσει στα επιθυμητά κιλά…αυτό όμως δεν ισχύει!

 

Συντήρηση και διατήρηση κιλών γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμαα 1 300x200 - Συντήρηση και διατήρηση κιλών: Γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα;

 

Πότε φτάνω τον στόχο μου και στη συντήρηση κιλών;

Ο στόχος έχει επιτευχθεί όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία της συντήρησης των κιλών! Η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει ένας διαιτώμενος είναι να θεωρήσει ότι πέτυχε τον στόχο και να αφήσει την προσπάθεια μόλις φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Όταν ένας διαιτώμενος έχει φτάσει στο επιθυμητό βάρος θα πρέπει να κάνει έναν κύκλο συνεδριών ώστε να εκπαιδευτεί στο πως να διατηρεί το βάρος του και πως να προσαρμόζει αναλόγως τη διατροφή του. Μάλιστα, οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν ότι η παρακολούθηση από τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, θα πρέπει να συνεχίζεται και να μειώνεται σταδιακά ανά μια φορά στους 3 μήνες, στους 6 μήνες και στο έτος.

 

Τρόπος σκέψης στη συντήρηση και διατήρηση κιλών!

Επιπλέον, η συντήρηση και η διατήρηση των κιλών που χάθηκαν δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τους διατροφικούς συνδυασμούς και τις διατροφικές οδηγίες αλλά και με τον τρόπο σκέψης. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να συντηρήσει εφ΄όρου ζωής το βάρος που έχασε, θα πρέπει σίγουρα να αλλάξει και τρόπο σκέψης. Για να μην παλέψει ποτέ ξανά με τα περιττά κιλά θα πρέπει να αλλάξει το πως σκέφτεται γύρω από το φαγητό και να δει την υγιεινή διατροφή ως τρόπο ζωής και όχι ως άλλη μια δίαιτα. Γι΄ αυτό συνεχώς σας λέμε να κάνετε skip στη δίαιτα!

 

Συντήρηση και διατήρηση κιλών γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα 1 4 300x231 - Συντήρηση και διατήρηση κιλών: Γιατί είναι το πιο σημαντικό βήμα;

 

Ημερήσιο Πλάνο Διατροφής για Συντήρηση & Διατήρηση κιλών

Ακολουθεί ένα εντελώς ενδεικτικό ημερήσιο πλάνο συντήρησης

Πρωινό Γιαούρτι με φρούτα, ξηρούς καρπούς και βρώμη

ή

Γάλα με φρυγανιές ολικής με μια επάλειψη από 100% άλειμμα ξηρών καρπών και κάποιο φρούτο κομμένο σε ροδέλες

Σνακ Φρούτο εποχής
Κυρίως γεύμα Ψητό ψάρι με σαλάτα εποχής και ρύζι

ή

κοτόπουλο ψητό με πατατοσαλάτα

Σνακ Μαύρη σοκολάτα άνω του 70% κακάο με ξηρούς καρπούς
Βραδινό Ομελέτα στο φούρνο με λαχανικά και φρυγανισμένο ψωμί ολικής

 

Σύνοψη για συντήρηση και διατήρηση κιλών

Η συντήρηση των κιλών που χάθηκαν είναι το σημαντικότερο κομμάτι σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραβλέπεται. Οι συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης με έναν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και η αλλαγή σκέψης γύρω από το φαγητό, θα οδηγήσουν σε μόνιμη και αποτελεσματική απώλεια βάρους.

 

Διαβάστε περισσότερα για τα “Εναλλακτικά Γλυκά Μπορώ -Να Τα Εντάξω Άφοβα Στη Διατροφή Μου”;

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!