• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Μπακαλιάρος στο φούρνο για να μην χαλάσεις τη διατροφή σου!

Μπακαλιάρος στο φούρνο για να μην χαλάσεις τη διατροφή σου!

Αν δεν θες να χαλάσεις το πρόγραμμα διατροφής σου επέλεξε μπακαλιάρο ψητό στο φούρνο αντί για τηγανητό.

 

Υλικά Συνταγής για Μπακαλιάρο ή Φιλέτο ψαριού στο φούρνο με γλυκοπατάτα και φινόκιο

  • 4 φρέσκα φιλέτα ψαριού (μπακαλιάρο, σολομό, σφυρίδα, συναγρίδα)
  • 500 γρ. γλυκοπατάτες,  κομμένες σε φέτες (1 cm)
  • 4 κ.γ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 κ.γ. σκόνη τσίλι ή γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1  φινόκιο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 μεσαίο πορτοκάλι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

 

Συνταγή - Φιλέτο ψάρι στο φούρνο με γλυκοπατάτα και φινόκιο !

Εκτέλεση Συνταγής : Μπακαλιάρος στο φούρνο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 18-190 βαθμούς . Ξεπλύνουμε τα ψάρια και τα στεγνώνουμε με μια στεγνή πετσέτα. Κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια το φινόκιο σε φέτες 1 εκατό.
  2. Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες με 2 κ.γ. ελαιόλαδο. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε ρίγανη, τσίλι ή γλυκιά πάπρικα, ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε 1 κ.γ. από το μείγμα ομοιόμορφα στο κάθε φιλέτο.
  3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα στις πατάτες και ανακατεύουμε.
  4. Θα χρειαστούμε  αλουμινόχαρτο σε 4 κομμάτια. Αλείφουμε λίγο ελαιόλαδο σε κάθε αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε τις πατάτες, το φιλέτο και από πάνω  ένα κομμάτι από το φινόκιο
  5. Τυλίγουμε καλά ώστε τα λαχανικά και το ψάρι να είναι καλυμμένα.
  6. Τοποθετούμε τα πακέτα σε ένα μεγάλο ταψί.
  7. Ψήστε για 30 – 35 λεπτά ή μέχρι το ψάρι να τρυπιέται εύκολα και οι γλυκοπατάτες να είναι τρυφερές.

 

Καλή απόλαυση

Γνωρίζετε γιατί την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο;

Η Σαρακοστιανή νηστεία είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή. Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

 

Η Γνώμη του Διαιτολόγου

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι πλούσιος σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, δηλαδή σε πρωτεΐνες που ο ανθρώπινος οργανισμός αξιοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό Περιέχει λίγα λιπαρά, ενώ τα λιπαρά οξέα κυρίως ω-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού, στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε πως περιέχει πληθώρα βιταμινών, τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D και Κ, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών, των οστών και των μυών, καθώς και στην απορρόφηση σημαντικών για τον οργανισμό μετάλλων.

 

Αν δεν θες να χαλάσεις το πρόγραμμα διατροφής σου επέλεξε μπακαλιάρο ψητό στο φούρνο αντί για τηγανητό.

Μια μερίδα 120 – 150 γρ.   ψητού μπακαλιάρου προσδίδουν περίπου 230-260 θερμίδες.