• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Συνταγή για Μπριάμ στο φούρνο

Συνταγή για Μπριάμ

Το μπριάμ κατατάσσεται στα λαδερά φαγητά. Τα λαδερά φαγητά αποτελούν μια ξεχωριστή και αγαπημένη κατηγορία μαγειρευτών τροφίμων στην Μεσογειακή Διατροφή.

 

ΥΛΙΚΑ για Μπριάμ

  • 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
  • 4 καρότα
  • 4 κολοκυθάκια
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. ντομάτες
  • 4 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό (εάν βάλετε ζωμό προσθέστε λιγότερο αλάτι)
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μέλι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

 

Συνταγή για Μπριαμ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C στον αέρα.

2. Κόβουμε τις πατάτες ,τα καρότα και τα κολοκύθια στο μαντολίνο σε 0,5 cm ή με μαχαίρι (σαν  να κόβουμε τσιπς πατάτας) και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

3. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές σε κομμάτια και τις βάζουμε στο μπολ με τα λαχανικά. 

4. Ψιλοκόβουμε  το κρεμμύδι,  το μαϊντανό και τις σκελίδες σκόρδου και τα βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.

5. Σε ένα άλλο μπολ τρίβουμε τις ντομάτες, βάζουμε τον πελτέ ντομάτας, το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμόνι, το μέλι και ανακατεύουμε.

6. Περιχύνουμε τη σάλτσα ντομάτας στα λαχανικά και ανακατεύουμε. Τα μεταφέρουμε σε ταψί 25 x 32 εκ.,  και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

7. Ψήνουμε για 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε επιπλέον 20 λεπτά.

 

Γνώμη Διαιτολόγου για την Μεσογειακή Διατροφή

Το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής είναι από τα πιο ιδανικά  για την διατήρηση της καλής υγείας, της μακροζωίας και της διαχείρισης σωματικού βάρους. Ωστόσο, θέλω να σας τονίσω πως το ότι ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα, δεν σημαίνει πως ακολουθούμε αυτού του είδους τη διατροφή. Πρόσφατες μελέτες παρουσιάζουν το αντίθετο, πως οι μεσογειακές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας  απομακρύνεται  ολοένα και περισσότερο από το πρότυπο αυτό της Μεσογειακή διατροφής.  Προσπαθήστε λοιπόν, να εντάξετε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο σας περισσότερα λαχανικά, όσπρια και λαδερά φαγητά, σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή ήπια σωματική άσκηση, όπου θα σας βοηθήσει στην καλύτερη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

 

Φώτης Παπαγεωργίου Σεφ Φώτογραφίαα

 

Από τον Φώτη Παπαγεωργίου, σεφ της επιστημονικής ομάδας του Διαιτολογικού Γραφείου Θαλή Παναγιώτου.

 

Διαβάστε περισσότερα για την Μεσογειακή Σαλάτα Με Φακές Και Ανθότυρο, Κατάλληλη Για Τη Δίαιτα Σου!