Στις μέρες μας οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, το οποίο φυσικά πυροδοτεί και αυξάνει κατακόρυφα το άγχος και το στρες. Δείτε παρακάτω πως η διατροφή συμβάλλει στη μείωση στρες και ποιες 6 τροφές να εντάξετε στη διατροφή σας!
Πως το στρες επηρεάζει την υγεία μας;
Το στρες είναι γνωστό πως επάγει πολλές αντιδράσεις στο σώμα, ξεκινώντας από τον υποθάλαμο και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και καταλήγει στα επινεφρίδια με την απελευθέρωση κορτιζόλης και κατεχολαμινών (επινεφρίνης και νορεπινεφρίνης). Αυτό προσκαλεί ανισορροπία, η οποία επιφέρει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και τροποποίηση συμπεριφορών υγείας όπως οι διατροφικές συνήθειες.
«Κάτω από συνθήκες έντονου στρες, φαίνεται πως οι περισσότεροι καταναλώνουν
πολλές θερμίδες, κυρίως από τροφές πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη.»
Πως αντιμετωπίζεται όμως το στρες με τη διατροφή;
Για να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει να ψάξουμε τι είναι αυτό που μας το προκαλεί και να λύσουμε το πρόβλημα από τη “ρίζα” του. Είναι, όμως, ο μοναδικός τρόπος αυτός; Η απάντηση είναι όχι, διότι η διατροφή και το στρες φαίνεται να έχουν άρρηκτη σχέση μεταξύ τους. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η διατροφική συμπεριφορά μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή φαίνεται πως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη σωματική και ψυχική υγεία.
«Μελέτες τονίζουν πως μια υγιεινή διατροφή
μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να καταπολεμήσει
μεγάλο ποσοστό του άγχους μας.»
Ποιες 6 τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν στη μείωση του στρες και του άγχους;
Το ξέρατε πως υπάρχουν τροφές που συμβάλλουν στην μείωση του στρες. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε αγχωμένοι σας προτείνουμε να επιλέξετε ορισμένα τρόφιμα για να χαλαρώσετε.
Ας δούμε καλύτερα αυτές τις 6 τροφές που μειώνουν το στρες :
1.Γαλοπούλα
Η γαλοπούλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία βοηθά στη μείωση του στρες. Μπορείτε να προσθέσετε αυτή τη τροφή σε διάφορε μορφές μέσα στη διατροφή σας όπως κρέας γαλοπούλα ή αλλαντικό γαλοπούλα στην ομελέτα ή στη σαλάτα καθώς και να την προσθέσετε σε ένα ελαφρύ γεύμα όπως τορτίγια με γαλοπούλα και φρέσκα λαχανικά.
2. Σολομός
Ο σολομός είναι μια εξαιρετική τροφή, πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης. Τα DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ) στα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν σημαντικά στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και συμβάλλουν στην μείωση των ορμονών του στρες. Προσθέστε στην διατροφή σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ψάρια, επιλέγοντας το σολομό που είναι μια τροφή η οποία φαίνεται πως μειώνει το στρες.
3.Ξηροί καρποί
Άλλη μία εξαιρετική τροφή που περιέχει ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, τα οποία όπως προαναφέραμε βοηθούν σημαντικά στη μείωση του στρες. Τόσο τα κάσιους όσο κι οι ηλιόσποροι περιέχουν τρυπτοφάνη, που ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης, συμβάλλοντας με φυσικό τρόπο στην χαλάρωση μετά από μια ημέρα γεμάτη στρες. Καταναλώστε τους ξηρούς καρπούς, στο δεκατιανό και απογευματινό σας σνακ. Όσο για την ποσότητα, σας προτείνω μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς μαζί με ένα φρούτο εποχής καθώς θεωρούνται ιδανικός συνδυασμός.
4.Εσπεριδοειδή
Είναι γνωστά σε όλους για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, η οποία σύμφωνα με μελέτες φαίνεται πως μειώνει τα επίπεδα στρες. Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Σας προτείνω να εντάξετε στη διατροφή σας ένα φρούτο από την κατηγορία των εσπεριδοειδών στο πρωινό ή απογευματινό σας γεύμα.
5.Γλυκοπατάτες
6. Καρότα
Είναι και δύο πλούσιες τροφές σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης. Μπορείτε να τα εντάξετε στην διατροφή σας με διάφορες παρασκευές. Η πρόταση μου είναι να δοκιμάσετε την γλυκοπατάτα σε σούπα, ως συνοδευτικό μαζί (βραστά ή ψητά λαχανικά, πουρέ) με ψητό κρέας ή ψάρι ή θαλασσινά ακόμα και ως κύριο γεύμα. Δοκιμάστε επίσης να πρόσθεσε χυμό καρότο μαζί με χυμό πορτοκάλι.
Συμπερασματικά
Θα πρέπει να τονίσουμε πως από μόνο του ένα τρόφιμο δε μπορεί να «θεραπεύσει» το στρες, ωστόσο καλό θα ήταν να εντάξετε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των τροφών που προαναφέρθηκαν στην διατροφή σας. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τον οργανισμό να αποκτήσει το κατάλληλο περιβάλλον με σκοπό να ενισχυθούν τα επίπεδα της διάθεση, να μειωθούν τα επίπεδα της αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Συνεπώς, μια επαρκής διατροφή και με μικρά και συχνά γεύματα οδηγεί σε καλύτερη διαχείριση της προσλαμβανόμενης τροφής μειώνοντας το τσιμπολόγημα και τα υπερφαγικά επεισόδια λόγω στρες.