• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Ισορροπημένη Διατροφή με Ξηρούς Καρπούς

Ισορροπημένη διατροφή με Ξηρούς Καρπούς

Αυτή είναι η σωστή αντιμετώπιση των ξηρών καρπών για Ισορροπημένη Διατροφή

 

Παρόλο που επικρατεί ο μύθος ότι οι ξηροί καρποί προσφέρουν κυρίως θερμίδες στον οργανισμό μας, η ποικιλία τους μπορεί να μας ωφελήσει ιδιαίτερα ακόμη και σε μία περίοδο δίαιτας. Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου μας ενημερώνει σχετικά και μας δίνει τα δικά του επιστημονικά tips, ώστε να εντάξουμε τους ξηρούς καρπούς στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας.

Σε τι μας ωφελούν οι ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί σε μία λογική ποσότητα κι εφόσον δεν έχουμε κάποια αλλεργία σε αυτούς, προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια της ημέρας ή την προπόνησή μας, μας προμηθεύσουν με βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία ενώ προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού μέχρι το επόμενο γεύμα. Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ξηρούς καρπούς και κυρίως φιστίκια, καρύδια και ανάλατα αμύγδαλα, έχουν κατά 27% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν Διαβήτη τύπου 2. Ακόμη οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά, πρωτεϊνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Τέλος οι παρεξηγημένοι ξηροί καρποί συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, ελέγχουν το βάρος και μειώνουν τον κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε

Εκτός από τα αυτονόητα που είναι οι αλλεργίες και η υπερβολική κατανάλωση, καλό είναι να γνωρίζουμε πως οι ξηροί καρποί δε θέλουμε να είναι μαλακωμένοι και να έχουν υγρασία. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα κοκτέιλ ξηρών καρπών, που συνοδεύουν το ποτό μας σε κάποιο μπαρ. Επιλέγουμε λοιπόν τους νωπούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Με ποιο τρόπο βοηθούν στη δίαιτα Δε θα σας πούμε ότι απολαμβάνοντας ξηρούς καρπούς, θα αδυνατίσετε αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε πως όταν καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς σε μία λογική μερίδα θα έχουμε οφέλη στην υγεία μας χωρίς να ανέβει το νούμερο της ζυγαριάς μας.

Μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχει πολύ μικρή διαφορά στην απώλεια κιλών ανάμεσα στα άτομα που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και σ’ εκείνους που τους είχαν εκτός του διατροφικού πλάνου τους. Αν υιοθετήσετε τους νωπούς κι ανάλατους ξηρούς καρπούς ως ένα ενδιάμεσο γεύμα, τότε σίγουρα δε θα χαλάσετε τη δίαιτά σας αλλά θα ωφελήσετε τον οργανισμό σας.

Ποιους ξηρούς καρπούς προτιμούμε και γιατί
 • Καρύδια Πεκάν, γιατί είναι πλούσια σε Ω3, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
 • Αμύγδαλα, γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και κάλιο.
 • Κάσιους, γιατί περιέχουν κορεσμένα λίπη και λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεϊνες
 • Μακαντέμια, γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σελήνιο ενώ χαμηλή σε φυτικές ίνες και κορεσμένα λίπη.
 • Φιστίκια Αιγίνης, γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες από άλλα φιστίκια και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες.
 • Φουντούκια, γιατί περιέχουν φυτικές ίνες και το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών τους είναι ακόρεστα.

 

Πόσες θερμίδες έχουν οι προτεινόμενοι ξηροί καρποί
 • Καρύδια Πεκάν, 7 καρύδια, 185 θερμίδες
 • Αμύγδαλα, 23 αμύγδαλα/ 170 θερμίδες
 • Κάσιους, 18 κάσιους/ 165 θερμίδες
 • Μακαντέμια, 10 μακαντέμια/ 200 θερμίδες
 • Φιστίκια Αιγίνης, 50 φιστίκια/ 160 θερμίδες
 • Φουντούκια, 30 γρ./ 178 θερμίδες
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!