• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Σαρακοστή, Νηστεία για τα παιδιά και την οικογένεια

Νηστεία με παιδιά

Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ήδη ξεκινήσει για κάποιους…

Άλλοι την ακολουθούν γιατί πιστεύουν στα θρησκευτικά έθιμα κι άλλοι γιατί αντιμετωπίζουν την όλη διατροφική διαδικασία ως μία καλή ευκαιρία γι’ αποτοξίνωση!

Όταν όμως στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, η διαδικασία της νηστείας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου δίνει τις κατάλληλες συμβουλές, για μία διατροφή- νηστεία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα «αποτοξινώσει» μεν την οικογένεια, χωρίς όμως να προκαλέσει κούραση και κυρίως, γκρίνια…

Προετοιμάζουμε τα παιδιά για μία εβδομάδα διατροφικών εκπλήξεων

Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τα διατροφικά οφέλη της νηστείας και να τα προετοιμάσουμε για μία εβδομάδα πρωτοτυπίας στα γεύματα. Έτσι τους το κάνουμε πιο ευχάριστο και παρουσιάζουμε την κάθε μέρα στο μεσημεριανό τραπέζι ως μία έκπληξη. Παίζουμε με τα χρωματιστά πιάτα

Εμπλουτίστε το νηστίσιμο μενού σας με πολλά λαχανικά για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Προτιμήστε τα ωμά λαχανικά, που διατηρούν όλες τις βιταμίνες! Θέστε την πρόκληση στο παιδί σας να «χρωματίσει» το πιάτο του με όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά ή φρούτα (ανάλογα με την ώρα του γεύματος).

Δεν αντικαθιστούμε τα γεύματα με ζάχαρη

Φροντίστε να μην αντικαθιστάτε τα γεύματα του παιδιού με άλλα που περιλαμβάνουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης. Για παράδειγμα πόσοι από εμάς έχουμε ξεχάσει το πρωινό με νηστίσιμο κέικ σταφίδας ή ζαχαρωτό λουκουμά; Ειδικά το πρωινό του παιδιού επιθυμούμε να περιλαμβάνει φρούτα και φυτικές ίνες.

Αλλάζουμε το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο

Τα οφέλη της νηστείας είναι πράγματι πολλά, όσο όμως αποφεύγουμε τις υπερβολές. Έτσι θα βοηθούσε να οργανώσουμε όλα τα γεύματα της Μεγάλης Εβδομάδας από νωρίς. Αυξήστε την κατανάλωση θαλασσινών αυτή την περίοδο, αφού αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το ξέρετε ότι τα θαλασσινά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη; Προτιμήστε τα ψητά κι αποφύγετε τα πολλά «νηστίσιμα» τηγανητά, που κάνουν κακό και στη σιλουέτα σας. Η συχνή κατανάλωση τηγανητών άλλωστε, ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές. Εντάξτε στο διατροφικό σας πλάνο τα όσπρια, για περίπου δύο φορές την εβδομάδα. Αποτελούν πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Αυξάνουμε την ποσότητα των φρούτων

Φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία μικρά γεύματα φρούτων καθημερινά. Για ν’ αλλάξετε γεύση, μπορείτε να τα απολαύσετε κι ως επιδόρπιο με λίγο μέλι και κανέλα.

Αυξάνουμε την ποσότητα του νερού

Πίνετε πολύ νερό, περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα των 8 με 10 ποτηριών την ημέρα.

Αλλάζουμε τις συνταγές

Διαλέξτε τις πιο αγαπημένες συνταγές των παιδιών και τροποποιήστε τις με μερικές «νηστίσιμες» αλλαγές.

Αντικαταστήστε το κρέας με άλλες πρωτεϊνες

Το παιδί έχει ανάγκη από τα θρεπτικά συστατικά που του προσφέρει το κόκκινο κρέας. Επομένως πρέπει να βρούμε εκείνες τις τροφές, που θα του συμπληρώσουν το κενό των ημερών χωρίς κρέας. Τέτοιες είναι οι φακές, τα δημητριακά, το ρύζι, η κινόα, οι ξηροί καρποί, η βρώμη.

 

Ο στόχος της νηστείας δεν είναι τόσο ο θρησκευτικός ή παραδοσιακός, όσο να μυήσουμε τα παιδιά σε μία περισσότερο χορτοφαγική δίαιτα που τελικά θα τους αρέσει!
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!