• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Χρειάζεται να δίνουμε πολυβιταμίνες στα παιδιά;

Να-δίνουμε-πολυβιταμίνες-στα-παιδιά

Συστήνεται συγκεκριμένη διατροφή ή/και πολυβιταμίνες για τα παιδιά;

 

Οι επίσημες διατροφικές συστάσεις δεν προτείνουν, σε καμία περίπτωση την λήψη πολυβιταμινών απο τα παιδιά, εκτός και εάν συντρέχει ειδικός λόγος. Εξαίρεση, αποτελεί η βιταμίνη D, για την οποία πλέον υπάρχει η σύσταση λήψης της για τους πρώτους 6 μήνες ζωής ενός βρέφους. Σε οτι αφορά τα παιδιά, θα πρέπει να εξασφαλίζουμε οτι λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέσω των τροφίμων. Βασικό στοιχείο της διατροφής τους θα πρέπει να αποτελεί η ποικιλία, μιας και τα διαφορετικά χρώματα περιέχουν διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, θα πρέπει οι γονείς να γνωρίζουν οτι οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία δεν απορροφώνται στον ίδιο βαθμό από την τροφή και απο τα συμπληρώματα διατροφής. Σαφώς και οι τροφές υπερτερούν.

 

Ο καθοριστικός ρόλος της διατροφής για τη παιδική ηλικία!

 

Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς, τόσο η κοινή λογική αλλά και μελέτες έχουν αποδείξει πως τα πρώτα χρόνια ζωής ενός ατόμου είναι καθοριστικά για την σωματική και νοητική του ανάπτυξη, για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων ασθενειών αλλά και για τη διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών οι οποίες θα το “ακολουθούν” και ως ενήλικα.

 

Να δίνουμε πολυβιταμίνες στα παιδιά 300x200 - Χρειάζεται να δίνουμε πολυβιταμίνες στα παιδιά;

 

Η επαρκής πρόσληψη ενέργειας, υγρών, μακρο-θρεπτικών και μικρο-θρεπτικών συστατικών και η τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού συμβάλλει καθοριστικά στην αποφυγή διαφόρων ιώσεων που εκδηλώνονται σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες. Συμπεριλάβετε όλες τις ομάδες τροφίμων στη διατροφή ενός παιδιού και προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή η οποία να περιέχει υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ανεπεξέργαστων δημητριακών, ψαριών, θαλασσινών, να έχει το ελαιόλαδο ως το κύριο προστιθέμενο έλαιο και να είναι περιορισμένη σε κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όπως κόκκινου κρέατος ή γλυκισμάτων.

 

16 Διατροφικές Συμβουλές για τα παιδιά και τους Εφήβους

 

Πιο συγκεκριμένα, παρατίθενται μερικές διατροφικές συμβουλές από τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Παιδιά και Εφήβους, τις οποίες εάν ακολουθήσετε μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλής για τη διατροφή του παιδιού σας:

 

 1. Έχετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων καθημερινά. Συμπεριλάβετε φρούτα/ή και λαχανικά σε κάθε γεύμα.
 2. Συμπεριλάβετε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι ή τυρί στη διατροφή σας. Τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα, ενώ τα μεγαλύτερα 3 με 4.
 3. Βάλτε ποικιλία δημητριακών όπως ψωμί, ρύζι, φρυγανιές κ.ά. Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής.
 4. Δημιουργήστε γεύματα με κόκκινο ή λευκό κρέας 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, αποφύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.
 5. Δημιουργήστε γεύματα με θαλασσινά ή ψάρια 2 με 3 φορές την εβδομάδα εκ των οποίων η 1 να είναι λιπαρό ψάρι, δηλαδή ψάρι με σκούρο δέρμα.
 6. Συμπεριλάβετε 4 με 7 αυγά την εβδομάδα.
 7. Μαγειρέψτε όσπρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
 8. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο έλαιο.
 9. Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν.
 10. Ενθαρρύνετε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
 11. Λειτουργήστε ως πρότυπο για τα παιδιά, κάντε αυτά που θέλετε να κάνουν!
 12. Ενθαρρύνετε τη δημιουργία σταθερών γευμάτων, δηλαδή πρωινού, κύριου γεύματος και ενός πιο ελαφριού γεύματος.
 13. Ενθαρρύνετε την κατανάλωση νερού.
 14. Αποφύγετε την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τη διεξαγωγή άλλων δραστηριοτήτων την ώρα του φαγητού. Καλό είναι η οικογένεια να είναι συγκεντρωμένη στη διαδικασία του φαγητού.
 15. Επιλέξτε προϊόντα εποχής.
 16. Μαγειρέψτε στο σπίτι και συμπεριλάβετε τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία.

 

Να δίνουμε πολυβιταμίνες στα παιδιά 22 300x200 - Χρειάζεται να δίνουμε πολυβιταμίνες στα παιδιά;

 

Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής για ένα παιδάκι 4 ετών

 

Κλείνοντας, ακολουθεί ένα ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για παιδάκι ηλικίας 4 ετών.

 

Πρωινό Τηγανίτες απο βρώμη, γάλα, αυγό και μπανάνα
Δεκατιανό Μπουκίτσες ενέργειας από χουρμάδες και 100% ταχίνι
Μεσημεριανό Σπανακόρυζο και σαλάτα με γαρίδες
Απογευματινό Γιαούρτι με φρούτα εποχής, αλεσμένους ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο και σκόνη απο 100% κακάο
Βραδινό Χειροποίητες κοτομπουκιές ψητές με ψητή γλυκοπατάτα, ντοματίνια και αγγούρι

 

*Να τονισθεί πως πρόκειται για ένα ενδεικτικό πρόγραμμα, το οποίο δε αποτελεί ιδανικό για όλα τα άτομα.

 

Σύνοψη

Η διατροφή και διατροφικές συνήθειες των μικρών μας φίλων αποτελεί ένα καθοριστικό κεφάλαιο για την ομαλή και επαρκή ανάπτυξη τους. Τα στάδια αυτά της ζωής μας είναι τα σημαντικότερα και αποτελούν τη βάση για να διαμορφωθεί ένας ακέραιος και ισχυρός οργανισμός, με την διατροφή να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία.

 

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!