• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Γάλα: Αντιβιοτικά, Ορμόνες και No1 Top Πρωτεΐνη των Αθλητών!

Γάλα Αντιβιοτικά, Ορμόνες και η Πρωτεΐνη των Αθλητών!

Μύθος ή Αλήθεια η Ύπαρξη Αντιβιοτικών & Ορμονών στο Γάλα;

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το Γάλα και κατά πόσο είναι τελικά υγιεινό να καταναλώνουμε. Οι λόγοι που το καθιστούν ένα πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο θέμα ποικίλλουν, με τους κυριότερους να αφορούν την περιεκτικότητα του σε αντιβιοτικά, ορμόνες και  την επίδραση του στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και φλεγμονών.

 

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι και σήμερα, οι παραπάνω απόψεις δεν υποστηρίζονται. Συγκεκριμένα, η μέτρια κατανάλωση του γάλακτος φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι διάφορων παθήσεων, ενώ παρ’ ότι πράγματι περιέχει ορμόνες έχει αποδειχθεί ότι αυτές δεν έχουν καμία επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς διασπώνται κατά την διάρκεια της πέψης.

 

Όσον αφορά τα αντιβιοτικά, το γάλα το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη χρήση ελέγχεται λεπτομερώς ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν περιέχει κανένα ίχνος αντιβιοτικού από αυτά που χορηγήθηκαν στο ζώο. Επομένως, αυτό που τελικά προμηθευόμαστε και καταναλώνουμε εμείς είναι πλήρες ελεγμένο και ασφαλές.

 

Ποια η Διατροφική Αξία του Γάλακτος;

 

Το Γάλα, όχι μόνο δεν υστερεί σε κάποιο θρεπτικό συστατικό αλλά πρόκειται για πηγή όλων των βασικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Περιέχει σημαντική ποσότητα νερού, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λιπαρά καθώς επίσης και μικροθρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες. Χαρακτηριστικά, αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, Καλίου, βιταμίνης D, Α κτλ.

 

Όλα αυτά το καθιστούν πολύτιμο τρόφιμο, σε όλα τα στάδια της ζωής και ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες. Οι διεθνείς διατροφικές συστάσεις προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες του πληθυσμού στον οποίο αναφερόμαστε. Συγκεκριμένα, οι 2 μερίδες είναι η ιδανική σύσταση για τον γενικό πληθυσμό ενώ στις 3 μερίδες αυξάνεται για άτομα σε ειδικές περιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα οι έγκυες. 

 

Γάλα Αντιβιοτικά Ορμόνες και η Πρωτεΐνη των Αθλητών 6 scaled - Γάλα: Αντιβιοτικά, Ορμόνες και No1 Top Πρωτεΐνη των Αθλητών!

Υπάρχουν άτομα τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνουν Γάλα;

 

Εγώ έχω Διαβήτη κι διάβασα ότι δεν πρέπει να πίνω Γάλα.

 

Όπως αναφέραμε στην Διατροφική Αξία του γάλατος  θεωρείται ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών, δεδομένου ότι 1 ποτήρι παρέχει πάνω από το 10% των αναγκών ενός μέσου ενήλικα. Πάντοτε όμως, θα πρέπει να υπάρχει εξατομίκευση και να αποφεύγονται τα άκρα. Για παράδειγμα, στη περίπτωση όπου κάποιος έχει αρρύθμιστο διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγει την υπερκατανάλωση γάλακτος και ιδιαίτερα του αποβουτυρωμένου καθώς η απομάκρυνση του λίπους έχει αυξήσει αρκετά τον γλυκαιμικό δείκτη του τελικού προϊόντος . Συνεπώς, εάν ανήκετε σε ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο – διατροφολόγο σας, ώστε να διαμορφώσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες για εσάς.

 

Εγώ όταν πίνω Γάλα νιώθω φούσκωμα και πρήξιμο, οπότε το αποφεύγω.

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ατόμων όπου εκδηλώνουν τα συμπτώματα αυτά μετά την κατανάλωση γάλακτος. Το γάλα περιέχει τον υδατάνθρακα λακτόζη ο οποίος εντός του ανθρώπινου σώματος και με την βοήθεια του ενζύμου λακτάση, διασπάται φυσιολογικά σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Παρατηρείται συχνά, όσο αυξάνεται η ηλικία ή και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεξαρτήτως ηλικίας, ο ανθρώπινος οργανισμός να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένζυμο της λακτάσης για να διασπάσει την λακτόζη και έτσι να δημιουργηθεί η κατάσταση γνωστή ως δυσανεξία στην λακτόζη, όπου συνεπάγεται την αντίστοιχη συμπτωματολογία.

 

Γάλα Αντιβιοτικά Ορμόνες και η Πρωτεΐνη των Αθλητών 9  scaled - Γάλα: Αντιβιοτικά, Ορμόνες και No1 Top Πρωτεΐνη των Αθλητών!

 

 

Καζεΐνη : Η Πρωτεΐνη των Αθλητών!

 

Η καζεΐνη αποτελεί την κύρια πρωτεΐνη του Γάλακτος, η οποία περιέχεται φυσικά, αποκλειστικά και μόνο σε αυτό. Πρόκειται για ένα είδος πρωτεΐνης βραδείας διάσπασης, δηλαδή η απορρόφηση της γίνεται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό, απελευθερώνοντας αντίστοιχα σταδιακά τα αμινοξέα της στην κυκλοφορία.  Πρόκειται, ουσιαστικά για την στερεή πρωτεΐνη του γάλακτος ή τυρόπηγμα, που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παρασκευής τυριού. Εκεί βρίσκεται και η βασική της διαφορά με την άλλη κυρίαρχη ομάδα πρωτεϊνών του ροφήματος αυτού,  την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η οποία κατά την διαδικασία παρασκευής του τυριού παραμένει στο τυρόγαλα.

 

Πότε πρέπει να πίνουμε Γάλα για τα μέγιστα μυϊκά αποτελέσματα;

 

Τόσο η καζεΐνη όσο και ο ορός γάλακτος είναι πολύ σημαντικά για την σωστή μυϊκή ενδυνάμωση ατόμων που ασκούνται συστηματικά. Όμως, η κάθε ομάδα πρωτεϊνών εξυπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς.

 

Η καζεΐνη  διασπάται πολύ αργά από το όξινο περιβάλλον του στομάχου οπότε τα αμινοξέα που παρέχει είναι διαθέσιμα στους μυς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, η ιδανική στιγμή για να λάβουν καζεΐνη οι αθλητές είναι προ ύπνου, καθώς με αυτόν τον τρόπο τα αμινοξέα θα παρέχονται στον μυ σταθερά για μεγάλο διάστημα, και θα αποφευχθεί ο καταβολισμός των μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Από την άλλη μεριά, ο ορός γάλακτος περιέχει τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAAS) τα οποία αποδίδονται άμεσα στον μυ. Οπότε, ο ορός γάλακτος ή τα πρωτεϊνούχα σκευάσματα που τον περιέχουν θα πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά την άσκηση και ιδανικά εντός της πρώτης μισής ώρας.

 

 

Γάλα Αντιβιοτικά Ορμόνες και η Πρωτεΐνη των Αθλητών 10 scaled - Γάλα: Αντιβιοτικά, Ορμόνες και No1 Top Πρωτεΐνη των Αθλητών!

 

Επιπλέον Οφέλη της Καζεΐνης στην Υγεία μας

 

Τα τελευταία χρόνια γίνονται διάφορες μελέτες γύρω από την  καζεΐνη και φαίνεται μεταξύ άλλων οτι συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, δηλαδή στο ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην αντιμετώπιση του στρες και στην δημιουργία ήρεμου εγκεφαλικού περιβάλλοντος. Εξού και ο “αστικός μύθος”, να πίνουμε ένα ποτήρι γάλα προ ύπνου.

 

Σύνοψη

 

Είναι γεγονός πως το Γάλα έχει απενοχοποιηθεί από την πληθώρα των αρνητικών ισχυρισμών για την κατανάλωση του. Τόσο όσον αφορά την περιεκτικότητα του σε αντιβιοτικά και ορμόνες, όσο και για την επίδραση του σε διάφορα θέματα υγείας. Ακόμη, γίνεται όλο και πιο αντιληπτή η συνεισφορά των κυρίαρχων ομάδων πρωτείνης του σε διάφορες παραμέτρους, όπως στην ενδυνάμωση και αποκατάσταση των μυών.  Φυσικά, όπως σε όλες τις περιπτώσεις έτσι και σε αυτήν την περίπτωση  η εξατομίκευση είναι η λύση όσον αφορά την σύσταση και την κατανάλωση του από τον ευρύ πληθυσμό.