Βρες τις 9+1 ελληνικά superfoods για το καλοκαίρι!
Ο όρος superfoods ακούγεται πλέον συνεχώς γύρω μας και υπάρχει ολοένα αυξανόμενη τάση για την εύρεση και την κατανάλωσή τους! Σε αυτό το άρθρο θα ορίσουμε το τι πραγματικά σημαίνει ο όρος superfoods και θα δούμε τα πιο σπουδαία ελληνικά superfoods εν όψει καλοκαιριού!
Τι είναι τα Superfoods;
Με τον όρο superfoods δεν εννοούμε τρόφιμα με μαγικές ιδιότητες αλλά τρόφιμα τα οποία είναι πολύ πλούσια σε θρεπτική αξία. Ο λόγος που το τονίζουμε αυτό είναι διότι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι καταναλώνοντας ένα superfood έχουν διορθώσει όλα τα θέματα υγείας τους και δε χρειάζεται να προσέξουν περισσότερο τη διατροφή τους. Αυτό, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν ισχύει.
Τα superfood δεν έχουν τις ιδιότητες να διορθώνουν τη διατροφή ή την υγεία μας, αλλά είναι super θρεπτικά, όπως λέει και η ίδια η λέξη, και μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ τόσο σε επίπεδο διαχείρισης βάρους όσο και σε επίπεδο υγείας.
Ως superfoods θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και κάποια δημητριακά όπως η κινόα ή το πλιγούρι! Τρόφιμα τα οποία συνοδεύονται με υψηλή διατροφική αξία, δηλαδή βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και άλλα.
Τα ελληνικά superfoods τα οποία βρίσκουμε στην χώρα μας το Καλοκαίρι και κάποια ολόχρονα, το οποία μπορούν να μας δώσουν θρεπτικούς και δροσερούς συνδυασμούς εν όψει ζέστης.
Πάμε να δούμε 9 + 1 ελληνικά superfood:
1.Kεφίρ
Το κεφίρ είναι πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη, ασβέστιο και άλλα μέταλλα και κυρίως πολύτιμους μικροοργανισμούς για την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Σήμερα, η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχθεί ότι το γαστρεντερικό μας σύστημα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο τόσο στην υγεία όσο και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, γι’ αυτό και τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση από μικροοργανισμούς όπως το κεφίρ θεωρούνται πολύτιμα.
2. Γιαούρτι
Το γιαούρτι θεωρείται εξίσου σημαντικό τρόφιμο για τη διατροφή μας. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχει το κεφίρ, με τη διαφορά ότι περιέχει λιγότερους μικροοργανισμούς αλλά περισσότερους υδατάνθρακες. Μπορεί να αποτελέσει από μόνο του γεύμα καθώς περιέχει και τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λίπος). Επιπλέον αποτελεί και ένα εξαιρετικό μεταπροπονητικό γεύμα καθώς είναι πλούσιο σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου.
3. Καρπούζι
Όλα τα φρούτα είναι superfoods! Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα φρούτα είναι ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της διατροφής μας καθώς μας ενυδατώνουν, μας χορταίνουν, μας δίνουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του Καλοκαιριού στην Ελλάδα καθώς το 90% της περιεκτικότητάς του είναι νερό, περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά λόγω του έντονου κόκκινου χρώματος.
4.Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι σίγουρα το απόλυτο superfood για όλο τον χρόνο! Πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε, ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά superfoods τα οποία βρίσκουμε όλο τον χρόνο. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια μερίδα ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διάφορα νοσήματα. Τέλος, οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα σνακ το οποίο μεταφέρεται παντού, χωράει ακόμα και στην τσέπη μας και δεν χαλάει με τη ζέστη!
5.Ντομάτα
Η ντομάτα είναι δικαίως το αγαπημένο λαχανικό των Ελλήνων και μας δίνει άλλο έναν λόγο να ανυπομονούμε για το Καλοκαίρι. Χωριάτικη σαλάτα και καλοκαιρινές διακοπές είναι ταυτόσημα πλέον. Η ντομάτα ενυδατώνει και προστατεύει τον οργανισμό από τη ζέστη και μας παρέχει, μεταξύ άλλων, το πολύτιμο λυκοπένιο το οποίο σχετίζεται με την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος αλλά και με την προστασία από κάποια είδη καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες μελέτες δείχνουν το λυκοπένιο να απορροφάτε καλύτερα όταν συνδυάζεται με λίγο ελαιόλαδο.
6.Χαρούπι
Το χαρούπι είναι ένα ανερχόμενο ελληνικό superfood το οποίο τρώγεται ακόμα και ωμό αφού είναι γλυκό και τραγανό. Η Κρήτη έχει το μεγαλύτερο φυσικό δάσος με χαρουπιές στην Ευρώπη! Το χαρουπάλευρο και η χαρουπόσκονη χρησιμοποιούνται ευρέως στη ζαχαροπλαστική ως υποκατάστατα της σοκολάτας. Το χαρούπι είναι πραγματικά super αφού είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, πλούσιο σε γεύση, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες κ.ά.
7.Σταφίδες
Συχνά ακούμε για τα διάφορα berries όπως τα cranberries και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού προσπαθεί διακαώς να τα εντάξει στη διατροφή της. Ωστόσο, ξεχνάμε τις σταφίδες! Το πιο διαχρονικό ελληνικό superfood το οποίο το βρίσκουμε όλο τον χρόνο. Η σταφίδα μας δίνει γλυκιά γεύση χωρίς να μας δίνει ζάχαρη και μας προμηθεύει με πολύτιμα φυτικοχημικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς ως πρωινό ή σνακ αντίστοιχα. Επιπλέον, για όσους αγαπούν τις πιο περίεργες γεύσεις μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερες καλοκαιρινές και δροσερές σαλάτες μαζί με λαχανικά!
8.Κρόκος Κοζάνης
Ο κρόκος Κοζάνης είναι πλούσιος σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά συστατικά καθώς και μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Μας προστατεύβει από τις επιβλαβείς για τον οργανισμό μας ελεύθερες ρίζες και πλέον χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική αλλά και στη φαρμακευτική καθώς οι ευεργετικές του ιδιότητες αποτελούν πλέον επιστημονικό δεδομένο.
9.Κατίκι Δομοκού
Γενικότερα τα τυριά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ελληνικά superfoods καθώς είναι πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα το κατίκι με τη δροσερή του υφή, τα λίγα λιπαρά και το λιγότερο αλάτι, μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη λύση για όμορφα και δροσερά καλοκαιρινά πιάτα.
10.Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Είναι το πιο βασικό χαρακτηριστικό της Μεσογειακής Διατροφής, είναι εκτενώς μελετημένο και η πολύτιμη συμβολή του στην υγεία μας θεωρείται δεδομένη. Μας παρέχει με τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θα πρέπει να αποτελεί το βασικό προστιθέμενο έλαιο στη διατροφή μας.
Ημερήσιο διατροφικό πλάνο με 9 +1 ελληνικά superfoods
Ακολουθεί ένα ημερήσιο διατροφικό πλάνο με κάποιες ιδέες για το πως τα παραπάνω ελληνικά superfoods θα μπορούσαν να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή. Το πλάνο δεν είναι εξατομικευμένο και αποτελεί απλώς ένα πρότυπο.
Πρωινό |
Γιαούρτι με σταφίδες και ξηρούς καρπούς και κανέλα |
Σνακ 1 |
Καρπούζι |
Κυρίως γεύμα |
Ψητό ψάρι με ελαιόλαδο, ρύζι με κρόκο Κοζάνης και χωριάτικη σαλάτα με ελαιόλαδο και ντομάτα |
Σνακ 2 |
Φρούτο εποχής όπως πεπόνι/κεράσια με ξηρούς καρπούς |
Ελαφρύ Βραδινό γεύμα |
Σαλάτα τύπου ντάκος με παξιμάδια από χαρούπι, κατίκι, ντομάτα, ελιές, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδι, κάπαρη, ελαιόλαδο, ξύδι, καρυκεύματα και μυρωδικά |
Προ ύπνου |
Κεφίρ |
Διαβάστε περισσότερα για το πως θα πετύχεις την ενυδάτωση, τώρα το Καλοκαίρι!