• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Αυξημένα Τριγλυκερίδια: 4 Συμβουλές Διατροφής που θα βοηθήσουν!

Αυξημένα Τριγλυκερίδια 4 Διατροφικές Συμβουλές που θα βοηθήσουν!

Τι είναι τελικά τα Τριγλυκερίδια ;

 

Τα τριγλυκερίδια,  αποτελούν ένα βασικό είδος λιπιδίων που υπάρχει στο αίμα. Από βιοχημικής άποψης, πρόκειται για εστέρες γλυκερόλης με λιπαρά οξέα. Οι χημικές αυτές ενώσεις  παράγονται είτε στα ηπατικά είτε στα κύτταρα του λιπώδους ιστούς και έχουν ως βασική λειτουργία την μεταφορά λιπαρών οξέων μεταξύ του ήπατος και των περιφερικών ιστών. Ακόμη, αξιοποιούνται σαν πηγή ενέργειας, ή διαφορετικά όταν βρίσκονται σε περίσσεια αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό, ή αλλιώς ως λίπος.

 

Οι παθολογικές τιμές των τριγλυκεριδίων, και πιο συγκεκριμένα οι αυξημένες τιμές, συμβάλλουν στην σκλήρυνση των αρτηριών ή στη πάχυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου.

 

Ποια είναι η φυσιολογική τιμή τους;

 

Σύμφωνα με τους επίσημους φορείς,

 

 • Βέλτιστη τιμή για τα τριγλυκερίδια είναι <150 mg/dl, ενώ
 • Οριακά υψηλές είναι οι τιμές από 150  έως 199 mg/dl,
 • Υψηλές οι τιμές από 200-499 mg/dl και
 • Πάρα πολύ υψηλές οι > 500 mg/dl.

 

Φυσικά, από την περίπτωση των οριακά υψηλών, πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό γιατρό και στη συνέχεια διαιτολόγο για την μείωση τους.

Σχετίζεται η Διατροφή με τα χαμηλά και τα υψηλά τριγλυκερίδια αντίστοιχα;

 

Τα υψηλά τριγλυκερίδια στο πλάσμα του αίματος, όπως και τα χαμηλά έχουν συσχετιστεί με κάποιες προβληματικές καταστάσεις.

 

Συγκεκριμένα, τα χαμηλά τριγλυκερίδια έχουν συσχετιστεί με:

-Νευρογενή ανορεξία
-Φάρμακα και λήψη τοξικών ουσιών
-Προβλήματα του ήπατος
-Ορμονικές διαταραχές
-Νοσήματα δυσαπορρόφησης
-Κακή διατροφή

 

Από την άλλη μεριά, τα υψηλά τριγλυκερίδια έχουν συσχετιστεί με:

 

-Παχυσαρκία
-Σακχαρώδη Διαβήτη
Αλκοολισμό
-Νεφρική ανεπάρκεια
-Παρενέργειες φαρμάκων
-Κακή διατροφή

 

Αυξημένα Τριγλυκερίδια 4 Συμβουλές Διατροφής που θα βοηθήσουν scaled - Αυξημένα Τριγλυκερίδια: 4 Συμβουλές Διατροφής που θα βοηθήσουν!

 

 

Πώς η Διατροφή επηρεάζει τις τιμές των τριγλυκεριδίων;

 

Πέραν από τις παθολογικές καταστάσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την αύξηση των τριγλυκεριδίων και οι οποίες δεν εξαρτώνται άμεσα από την δική μας ευθύνη, υπάρχουν παράμετροι οι οποίοι ελέγχονται και εξαρτώνται από εμάς. Αυτοί είναι:

 

 • Υπερβάλλον σωματικό βάρος
 • Σπλαγχνική παχυσαρκία
 • Απλοί υδατάνθρακες ( συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων σακχάρων και φρουκτόζης)
 • Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης
 • Αλκοόλ

 

Αυξημένα Τριγλυκερίδια 4 Διατροφικές Συμβουλές που θα βοηθήσουν 45 scaled - Αυξημένα Τριγλυκερίδια: 4 Συμβουλές Διατροφής που θα βοηθήσουν!

 

 

Το αυγό αυξάνει τα τριγλυκερίδια: Διατροφικός Μύθος ή Αλήθεια;

 

Όπως βλέπουμε, η κακή διατροφή σχετίζεται τόσο με τα υψηλά όσο και με τα χαμηλά τριγλυκερίδια. Ωστόσο, έχουν υπάρξει ανά περιόδους υποθέσεις για διάφορα τρόφιμα και την συσχέτιση αυτών με τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Χαρακτηριστικά, υπάρχει έντονα η υπόθεση ότι το αυγό αυξάνει την τιμή των τριγλυκεριδίων. Πρόκειται ξεκάθαρα για άλλον έναν διατροφικό μύθο. Τα τριγλυκερίδια στο πλάσμα του αίματος  δεν αυξάνονται έπειτα από την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών, αλλά από παράγοντες που αναφέρονται παραπάνω.

 

Επομένως, αυτό που πρέπει να εφιστά την προσοχή σας δε είναι το αυγό και  η συχνότητα κατανάλωσης του αλλά διαφορετικές διατροφικές συμβουλές, όπως είναι αυτές που αναφέρονται στην συνέχεια.

 

4 Συμβουλές Διατροφής για να μειώσετε τα τριγλυκερίδια:

 

Όπως είναι αναμενόμενο και δεδομένου ότι πολλά από τα αίτια των αυξημένων τριγλυκεριδίων είναι διατροφικά, έτσι αντίστοιχα υπάρχουν διατροφικές συμβουλές οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια μείωσης των τιμών τους.

 

Συγκεκριμένα, οι διατροφικές συμβουλές είναι οι εξής:

 1. Μείωση της πρόσληψης αλκοόλ.
 2. Μείωση των διαιτητικών σακχάρων < 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης.
 3. Μείωση του σωματικού βάρους, όταν πρόκειται για υπέρβαρα – παχύσαρκα άτομα.
 4. Επαρκής πρόσληψη πηγών ω-3 λιπαρών οξέων.

 

Αυξημένα Τριγλυκερίδια 4 Διατροφικές Συμβουλές που θα βοηθήσουν scaled - Αυξημένα Τριγλυκερίδια: 4 Συμβουλές Διατροφής που θα βοηθήσουν!

 

 

Οι συμβουλές αυτές μπορεί να γίνουν ακόμη πιο εξατομικευμένες και λεπτομερή , αλλά αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσετε τόσο με τον γιατρό όσο και με τον επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο που σας παρακολουθούν. Πέραν από τις διατροφικές συστάσεις, δε θα μπορούσε να απουσιάζει η σημασία της φυσικής δραστηριότητας και ο στόχος της αύξησης της.

 

 

Σύνοψη

 

Οι αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων είναι μία περίπτωση που συναντάται αρκετά στον πληθυσμό μας. Αν και μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή συνυπάρχουσες κλινικές καταστάσεις, η διατροφή αποτελεί θεμέλιο παράγοντα για τον καθορισμό τους, τόσο σε προληπτικό όσο και θεραπευτικό επίπεδο. Επειδή πρόκειται για μία περίπτωση όπου επηρεάζει την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, σας παροτρύνω να το διαχειριστείτε υπεύθυνα και με την καθοδήγηση των ειδικών.

 

 

 

 

 

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!