• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Συμβουλές διατροφής για την ταβέρνα: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή του μενού;

Συμβουλές διατροφής για την ταβέρνα: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή του μενού;

 

Το ταβερνάκι, αποτελεί αγαπημένη έξοδο όλες τις εποχές του χρόνου στην Ελλάδα, και ακόμη πιο πολύ το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα, εάν συνοδεύεται με έναν καλό και ζεστό καιρό και ένα τραπέζι δίπλα στο κύμα, τότε η εμπειρία γίνεται ανεπανάληπτη. Δεδομένου ότι πρόκειται για μία περίσταση που είτε ακολουθεί μία μεγάλη ημέρα στη παραλία, την δεδομένη περίοδο, είτε αποτελεί αφορμή συνάντησης αγαπημένων ανθρώπων και επομένως μία χαρούμενη συγκυρία, αντιλαμβανόμαστε ότι ελλοχεύει κάποιους “κινδύνους”, όσον αφορά την ποσότητα και το είδος του φαγητού που τελικά θα καταναλωθεί μέσα σε αυτό το κλίμα!

 

Μιας και είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς διατροφικά σε μία τέτοια χαλαρή και ευχάριστη περίσταση , θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να ανακαλύψουμε τρόπους, ώστε να κάνουμε έξυπνες και ισορροπημένες επιλογές στη ταβέρνα που θα επισκεφτούμε χωρίς να δράσουμε παρορμητικά. Τι μπορούμε να προσέξουμε δηλαδή;

 

Φάε ένα έξυπνο σνακ πριν επισκεφτείς την ταβέρνα!

 

Έχει μεγάλη σημασία και έχει σίγουρα αντίκτυπο στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε στο τραπέζι μίας ταβέρνας, το πόσο πεινασμένοι ή χορτάτοι θα φτάσουμε εκεί. Την παράμετρο αυτή μπορούμε να τη διαχειριστούμε, φροντίζοντας  να καταναλώσουμε πριν επισκεφτούμε την ταβέρνα ένα ελαφρύ και έξυπνο σνακ. Το μικρό αυτό γεύμα στόχο έχει να μας δώσει το απαραίτητο αίσθημα κορεσμού, χωρίς πολλές θερμίδες, έτσι ώστε όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξουμε το φαγητό που θα φάμε, να το κάνουμε με τη παράμετρο της λογικής και όχι του στομάχου. Αντίστοιχα, με μεγαλύτερη λογική θα αντιληφθούμε το αίσθημα πληρότητας όταν πια το γεύμα έχει σερβιριστεί, ώστε να διαχειριστούμε τις ποσότητες του φαγητού που θα υπάρχουν στο τραπέζι και πότε θα σταματήσουμε.

 

Πριν επισκεφτούμε την ταβέρνα λοιπόν, καταναλώστε ένα ελαφρύ και έξυπνο σνακ, όπως:

 

  • Φρούτα με ξηρούς καρπούς,
  • Ντοματίνια ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας, πχ καρότο, με τυρί ή
  • Γιαούρτι με φρούτα.

 

Συμβουλές διατροφής για την ταβέρνα Ποια είναι η καλύτερη επιλογή του μενού scaled - Συμβουλές διατροφής για την ταβέρνα: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή του μενού;

 

2 Βασικές συμβουλές για όταν φτάσεις στην ταβέρνα..

 

1.Βάλε πρώτα λαχανικά στο πιάτο σου

 

Αναπόσπαστο κομμάτι του τραπεζιού μας στην ταβέρνα θα πρέπει να αποτελούν τα λαχανικά. Ωμή σαλάτα, ψητά λαχανικά, χόρτα ή βραστά λαχανικά, είναι όλα επιθυμητά! Γεμίστε το μισό σας πιάτο με λαχανικά (σαφώς μπορείτε να ξαναγεμίσετε εάν θέλετε), ξεκινήστε από αυτά και έπειτα προχωρήστε στα υπόλοιπα φαγητά. Με τον τρόπο αυτό, οι φυτικές ίνες των λαχανικών, θα συμβάλουν αποτελεσματικά στο να αισθανθούμε έναν πρώτο κορεσμό και σε δεύτερη φάση να διαχειριστούμε με καλύτερο και πιο λογικό τρόπο το υπόλοιπο φαγητό.

 

Top συμβουλές διατροφής για το φαγητό στην ταβέρνα Είναι τα ψάρια η καλύτερη επιλογή scaled - Συμβουλές διατροφής για την ταβέρνα: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή του μενού;

 

2. Προτίμησε να καταναλώσεις ψάρια και θαλασσινά

 

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να επιλέξεις στην ταβέρνα. Με υψηλή περιεκτικότητα άλιπων πρωτεϊνών, ω 3 λιπαρών οξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων και παράλληλα φτωχά σε κακά λιπαρά και θερμίδες. Θυμηθείτε ότι οι επίσημες συστάσεις μας προτρέπουν να καταναλώνουμε 2 με 3 μερίδες ποικιλίας ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα, επομένως το να καταναλωθεί η μία μερίδα που συστήνεται στην ταβέρνα είναι μία πολύ καλή αφορμή και επιλογή.

 

Ποια είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά που συστήνεται να επιλέξεις;

 

Ποια είναι τα ιδανικά ψάρια και θαλασσινά; Όλα είναι εξαιρετικά θρεπτικά! Τσιπούρα, λαυράκι, φαγκρί, σαρδέλες, όστρακα, καλαμάρι, γαρίδες και τόσα άλλα, όλα είναι πλούσια σε θρεπτική αξία. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ο τρόπος μαγειρέματος. Ιδανικά επιλέγουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά μας ψητά, στα κάρβουνα ή στον ατμό, αποφεύγοντας τα τηγανητά ή τις σάλτσες καθώς είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Ακολουθούν κάποια παραδείγματα, με πιάτα με θαλασσινά και ψάρια τα οποία είναι πολύ καλές επιλογές θρεπτικά.

Αυτά που είναι στην στήλη “αποφύγετε”, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει οτι απαγορεύετε να τα καταναλώνουμε. Σημαίνει οτι πρέπει να τα αποφεύγουμε σε συστηματική βάση και όταν τα επιλέγουμε να τα επιλέγουμε σε μικρότερες ποσότητες!

 

Προτιμήστε Αποφύγετε
Χταπόδι στα κάρβουνα Καλαμαράκια τηγανητά
Ψητή τσιπούρα Γαρίδες τηγανητές
Γαρίδες ψητές Γαρίδες σαγανάκι
Φρικασέ θαλασσινών Μακαρονάδα με θαλασσινά
Καλαμάρι ψητό Γαύρο τηγανητό

 

Top συμβουλές Διατροφής για το φαγητό στην ταβέρνα Είναι τα ψάρια η καλύτερη επιλογή 1 scaled - Συμβουλές διατροφής για την ταβέρνα: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή του μενού;

 

Σύνοψη

 

Σε ένα γεύμα στην ταβέρνα μπορούμε να απολαύσουμε πολύ νόστιμες γεύσεις , με ισορροπημένο και έξυπνο τρόπο. Σημασία έχει να ελέγξουμε τα επίπεδα της πείνας μας, καθώς και να κάνουμε έξυπνες επιλογές από το μενού. Για παράδειγμα, εξαιρετική επιλογή είναι όλα τα είδη ψαριών και θαλασσινών, δεδομένης της πλούσιας θρεπτικής τους αξία. Ιδιαίτερα αν τα συνδυάσουμε με πιάτα με βάση τα λαχανικά, όπως τα χόρτα ή η ντοματοσαλάτα, τότε έχουμε ένα πλήρες γεύμα το οποίο θα μας χορτάσει για ώρες. Επιλέξτε ψητές μαγειρικές παρασκευές με ψάρια και θαλασσινά και αποφύγετε τα τηγανητά ή τις μαγειρικές παρασκευές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σάλτσας.

 

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!