• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών!

Απαλλαγείτε από τη κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών.

Τα κιλά των διακοπών!

 

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τους περισσότερους από εμάς έχουν φτάσει στο τέλος.. Ημέρες γεμάτες νόστιμα φαγητά σε ωραία ταβερνάκια και εστιατόρια, ποτά και κοκτέιλ, αλλά και ένα παγωτάκι για να κλείσει ωραία η βραδιά ή απλά για να δροσιστούμε.. 

Και γυρνάμε σπίτι μετά από λίγες ημέρες διακοπών και η ζυγαριά λέει 2-3 κιλά πάνω..  Η πιο εύκολη απάντηση στη αύξηση του σωματικού βάρους  είναι ότι φάγαμε λίγο παραπάνω και αυτό φάνηκε αμέσως στη ζυγαριά μας. Όμως, δε είναι τόσο απλό το πως λειτουργεί το σώμα μας και τόσο άμεσες οι αλλαγές σε αυτό. Δε αυξάνεται με τέτοια ευκολία το λίπος, από τη μία μέρα στην άλλη και από 2-3 πλούσια σε ενέργεια γεύματα σε ένα διάστημα λίγων ημέρων. 

 

Τι είναι λοιπόν αυτά τα κιλά ; Κατακράτηση υγρών.

 

Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών 21 scaled - Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών!

 

Τι είναι η κατακράτηση υγρών; 

 

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται φυσιολογικά από μεγάλη ποσότητα νερού, της τάξεως του 60%. Το νερό αυτό βρίσκεται σε διάφορα σημεία του σώματος , συμπεριλαμβανομένου των μυών, του λίπους και των οστών.

 

Η διατήρηση μίας σταθερής και φυσιολογικής ποσότητας νερού στο ανθρώπινο σώμα πρόκειται για μία συνεχή διαδικασία και πραγματοποιείται με τη συμβολή διαφόρων οργάνων και συστημάτων του οργανισμού, με αξιοσημείωτο ρόλο να έχουν οι ορμόνες και το σύστημα των νεφρών.

 

Πώς εκδηλώνεται η κατακράτηση υγρών;

 

Πολλές φορές και για διάφορους λόγους, η διατήρηση της ισορροπίας του νερού στο ανθρώπινο σώμα δε επιτυγχάνεται , με αποτέλεσμα η ποσότητα του συνολικού νερού να αυξάνεται πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ένα φαινόμενο που καλείται κατακράτηση. Επομένως, η κατακράτηση υγρών πρόκειται  για τη μη φυσιολογική, αυξημένη συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς και στις κοιλότητες του σώματος, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα, όπως: 

 

  • Αύξηση της περιφέρειας μέσης 

 

  • Πρήξιμο, κυρίως στα κάτω άκρα

 

  • Πόνος ή ακαμψία στις αρθρώσεις

 

Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών  scaled - Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών!

 

  • Απότομη αύξηση βάρους και διακυμάνσεις αυτού από μέρα σε μέρα.

 

Ποιες είναι οι αιτίες κατακράτησης υγρών στις διακοπές;  

 

Για τη περίπτωση της κατακράτησης υγρών που αναφερόμαστε στο άρθρο αυτό, δηλαδή για τη περίπτωση μετά τις διακοπές μας,  οι βασικές αιτίες  που μας προσδίδουν τα 2-3 κιλά στη ζυγαριά, είναι συγκεκριμένες και πρόκεινται για: 

 

1.Συχνή κατανάλωση φαγητού σε ταβέρνες, εστιατόρια που συνεπάγεται αυξημένη πρόσληψη αλατιού, συντηρητικών και επεξεργασμένων υδατανθράκων.

 

Top συμβουλές για το φαγητό στην ταβέρνα Είναι τα ψάρια η καλύτερη επιλογή 2 scaled - Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών!

 

2. Μειωμένη σωματική δραστηριότητα, αν και αυτό εξαρτάται από το είδος των διακοπών που επιλέγει ο καθένας. Υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου η φυσική δραστηριότητα όταν βρισκόμαστε διακοπές είναι μεγαλύτερη από το σύνηθες. 

 

Επιπλέον αιτίες κατακράτησης υγρών..

 

Πέρα από τις παραπάνω αιτίες, που οφείλονται για τη περίπτωση που συζητάμε, υπάρχουν επιπλέον αιτίες κατακράτησης υγρών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι εξής: 

 

  1. Έμμηνος ρύση (περίοδος) 
  2. Φαρμακευτική αγωγή (χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα κορτικοστεροειδή και οι διάφορες ορμόνες)
  3. Προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος 

 

5 Διατροφικές Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη κατακράτηση υγρών 

 

Τώρα που δόθηκε μία εξήγηση για το τι είναι αυτά τα παραπάνω κιλά, που προκύπτουν σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα και προσδιορίστηκαν και οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή τη κατάσταση, ας δούμε  τι μπορεί να κάνει κάποιος για να το διαχειριστεί κατάλληλα και να τα “αποβάλλει”: 

 

1.Μειώστε τη πρόσληψη αλατιού 

2. Αυξήστε τη κατανάλωση καλίου  

3. Περιορίστε τη κατανάλωση των επεξεργασμένων υδατανθράκων (πχ. αρτοσκευάσματα, γλυκά)

 

Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών 56 scaled - Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών!

 

4. Καταναλώστε επαρκή ποσότητα νερού  

5. Αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα σας

 

Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών 2 scaled - Απαλλαγείτε από την κατακράτηση υγρών και τα κιλά των διακοπών!

 

6. Δώστε μία ευκαιρία στα φυσικά διουρητικά

 

Σύνοψη 

Αν σας στρεσάρουν τα λίγα παραπάνω κιλά που είτε η ζυγαριά δείχνει ή εσείς νιώθετε ότι πήρατε γρήγορα αυτό το καλοκαίρι, τότε οφείλω να σας ανακουφίσω λέγοντας σας πως το πιθανότερο σενάριο είναι η πλειονότητα αυτών να πρόκειται για κατακράτηση υγρών.  Με τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές και αλλαγές στη καθημερινότητα σας , αυτή η κατακράτηση θα διαχειριστεί κατάλληλα και το σώμα σας θα επιστρέψει στα φυσιολογικά.  

 

Τι κι αν όμως κάποιος από εσάς πήρε ένα κιλό ή δύο αυτό το καλοκαίρι; Ευχαριστηθήκατε γεύσεις και τους αγαπημένους σας ανθρώπους; Αυτό έχει σημασία ! Τώρα μαζί πάμε να συνεχίσουμε και να θέσουμε νέους στόχους, με τη νέα μας υπηρεσία “Don’t Diet, Just Live”. 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!