• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι: 6 σημεία κλειδιά!

H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι 6 σημεία κλειδιά!

 

Ποιος ο ρόλος της διατροφής για τα παιδιά το καλοκαίρι;

 

Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες χτυπάνε κόκκινο και ιδιαίτερα, φέτος, παρατηρούμε από τις υψηλότερες τιμές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε πέρα από την περιβαλλοντική ανησυχία, εγείρουν προβληματισμούς και για την ανθρώπινη υγεία. Στο παρόν άρθρο, η ανησυχία αφορά κυρίως την ασφάλεια των ευπαθών ομάδων και πιο συγκεκριμένα τα παιδιά.

 

Ένας σημαντικός τομέας στον οποίο μπορούμε να επέμβουμε ώστε να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών τη περίοδο του καλοκαιριού είναι η διατροφή τους. Οι ανάγκες που έχουν τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν στο έπακρο, ανεξαρτήτως εποχής, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή ανάπτυξη τους. Ιδιαίτερα όμως το καλοκαίρι, όπου το πρόγραμμα τους διαφοροποιείται, η θερμοκρασία βρίσκεται στα ύψη και η ενέργεια που καταναλώνουν είναι συνήθως μεγαλύτερη, οι ανάγκες αυτές είναι πιο απαιτητικές.

 

H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι 6 σημεία κλειδιά e scaled - H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι: 6 σημεία κλειδιά!

 

6 Σημεία – Κλειδιά της Διατροφής των παιδιών για το καλοκαίρι

 

Ας δούμε κάποια σημεία κλειδιά για τη βέλτιστη διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι και κατ’ επέκταση για τη διατήρηση μίας καλής υγείας.

 

1.Ελαφριά γεύματα.

 

Το καλοκαίρι, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε να παρέχετε στα παιδιά σας βαριά γεύματα, καθώς πολλές φορές καθυστερούν την γαστρική κένωση και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, μείωση της ενέργειας αλλά και της διάθεσης των παιδιών. Αποφύγετε τα πολύ λαδερά και ζεστά φαγητά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις φαγητά όπως είναι τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.

 

2. Ενυδάτωση.

 

Το Α και το Ω για τον καθένα, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά , κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού είναι η ενυδάτωση! Οι ανάγκες σε υγρά λόγω της ζέστης και του ιδρώτα είναι ακόμη πιο αυξημένες. Φροντίστε το παιδάκι σας να πίνει άφθονα υγρά και παρακολουθείστε τις πάνες του (ή το πόσες φορές ουρεί ημερησίως εάν δεν φοράει πάνα). Ένα σωστά ενυδατωμένο παιδάκι θα πρέπει να παράγει αρκετά και ανοιχτόχρωμα ούρα.

 

H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι 6 σημεία κλειδιά  scaled - H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι: 6 σημεία κλειδιά!

 

3. Φρούτα και λαχανικά.

 

Όπως μόλις είδαμε, η ενυδάτωση είναι ένα μείζον στοιχείο στην καλοκαιρινή παιδική διατροφή. Ενυδάτωση όμως δεν μας παρέχει μόνο το νερό αλλά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά. Συνεπώς, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές επιλογές! Επιπλέον, όχι μόνο ενυδατώνουν, αλλά μας παρέχουν και τις πολύτιμες βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία τους.

 

4. Γλυκά.

 

Τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες καλό είναι να αποφεύγονται τα γλυκά, καθώς πέρα από τη περιεκτικότητα τους σε ζάχαρη είναι και πολύ πλούσια σε λιπαρά, κάτι που είναι πιθανό να τα καθιστά δύσπεπτα. Εάν το παιδάκι σας ζητάει γλυκό, προτιμήστε είτε να φτιάξετε κάτι, είτε να επιλέξετε ένα παγωτό σορμπέ το οποίο έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

 

H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι 6 σημεία κλειδιά 1 scaled - H διατροφή των παιδιών το καλοκαίρι: 6 σημεία κλειδιά!

5. Σνακ.

 

Φροντίστε τα παιδάκια σας να κάνουν μικρά και συχνά γεύματα. Τα ενδιάμεσα σνακ καταφέρνουν να δίνουν στους μικρούς μας φίλους ενέργεια και ενυδάτωση, σταδιακά, όλη την ημέρα.

 

6. Ηλεκτρολύτες.

 

Μην ξεχνάτε να παρέχετε στα παιδιά σας τρόφιμα με ηλεκτρολύτες, δηλαδή με ιχνοστοιχεία. Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι όταν ιδρώνουμε, για παράδειγμα στην παραλία! Εμπλουτίστε τη διατροφή τους με τρόφιμα πλούσια σε αυτούς, όπως είναι η μπανάνα, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα , φιστίκια).

 

 

Ενδεικτικό Πλάνο Διατροφής για ένα παιδί το καλοκαίρι

 

Παρακάτω ακολουθεί ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής για ένα παιδάκι, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα. Τονίζω για άλλη μία φορά πως πρόκειται για ένα παράδειγμα διατροφικού πλάνου και όχι για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

 

Πρωινό Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, βρώμη και πεπόνι
Σνακ Smoothie με γάλα, μπανάνα και 100% βούτυρο ξηρών καρπών ( αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο)
Μεσημεριανό Κρύα μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο, λαχανικά και γιαούρτι
Σνακ Φρουτοσαλάτα με ξηρούς καρπούς
Βραδινό Αυγό βραστό, τυρί, κριτσίνι ολικής και καρπούζι
Προ ύπνου 1 φλιτζάνι  γάλα

 

Σύνοψη

 

Συνοπτικά, αυτό που πρέπει να κρατήσετε ως γονείς είναι πως τα παιδιά σας θα πρέπει όταν έρχεται το καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες είναι υψηλές να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς πολλά λιπαρά ή/και γλυκά, να καταναλώνουν ελαφριά σνακ που να τους δίνουν ενέργεια και πάνω απ’ όλα να μένουν σωστά ενυδατωμένα! Δώστε έμφαση σε τρόφιμα που είναι ελαφριά, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και υψηλά σε υγρασία! Μερικά τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι και οι φυσικοί χυμοί ή τα χειροποίητα smoothies.

 

Διαβάστε περισσότερα για τη παιδική διατροφή και τα συχνά λάθη των γονέων.

 

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!