• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Μετά Από Μία Εξαντλητική Μέρα Τι Διατροφή Ακολουθώ;

nutrition

Πόσο συχνά αναρωτιέστε τι διατροφή να ακολουθήσετε μετά από μία εξαντλητική μέρα;

Στις μέρες μας οι ρυθμοί έχουν γίνει εξαντλητικά γρήγοροι και πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να δουλεύουν υπερβολικά πολλές ώρες, πολλές φορές παραμελώντας τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους. Η αλήθεια είναι πως χρόνος ποτέ δε θα υπάρχει και οι υποχρεώσεις πάντοτε θα είναι πολλές. Ωστόσο, οφείλουμε στον εαυτό μας να σεβόμαστε τις ανάγκες μας, να μας βάζουμε σε προτεραιότητα και να βρίσκουμε τρόπους να μας φροντίζουμε.

 

Είμαι βέβαιος ότι όλοι έχετε βιώσει τουλάχιστον μια φορά, εάν όχι και πολύ περισσότερες, το παρακάτω σκηνικό:

“Γυρνάω στο σπίτι έπειτα από μια εξαντλητική ημέρα, αισθάνομαι υπερβολικά κουρασμένος και πεινασμένος αλλά δεν έχω έτοιμο φαγητό”.

 

Χρειάζομαι να φάω κάτι άμεσα και επειδή η πείνα μου έρχεται ορμητικά, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι το fast food, οπότε παραγγέλνω σουβλάκια, pizza, burger ή κάτι αντίστοιχο. Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση.

 

Διατροφή και Πρόληψη

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε για να “σώσουμε” αυτή την κατάσταση είναι να την προλάβουμε, δηλαδή να μη φτάσουμε σε αυτήν! Για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρούμε έξυπνους τρόπους να ρυθμίσουμε την πείνα μας και να φτάσουμε στο τέλος της ημέρας να καθίσουμε στον καναπέ μας πιο ήρεμοι, δηλαδή η πείνα μας να είναι ελεγχόμενη και να μην έχει ξεφύγει. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως όταν μένουμε πολλές ώρες ή/και όλη την ημέρα νηστικοί τότε διαμεσολαβούν αρχέγονα ένστικτα επιβίωσης, η πείνα μας έρχεται με μεγάλη ορμή και εμείς δυσκολευόμαστε πολύ να την διαχειριστούμε. Να σας το πω με απλά λόγια, όταν πεινάμε πολύ, “πέφτουμε με τα μούτρα” στο φαγητό, ενώ όταν πεινάμε λιγότερο μπορούμε να μείνουμε σε φυσιολογικές μερίδες.

Διατροφή και καλή οργάνωση 

Για να μην φτάσουμε λοιπόν στην κατάσταση του “πέφτω με τα μούτρα στο φαγητό”, θα πρέπει να έχουμε καταναλώσει τα σωστά γεύματα μέσα στην ημέρα μας. Φυσικά, η οργάνωση ή το meal prep  χρειάζεται εξατομίκευση και δεν μπορούν να δωθούν γενικές οδηγίες οι οποίες να ταιριάζουν σε όλους. Ιδανικά, θα πρέπει στο κομμάτι αυτό να αποταθείτε στον Διαιτολόγο Διατροφολόγο σας ώστε να το οργανώσετε με βάση τις δικές σας ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

 

Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε τουλάχιστον να καθιερώσετε ένα καλό πρωινό και ένα καλό μεσημεριανό τα οποία θα διατηρήσουν την πείνα σας σε λογικά πλαίσια μέχρι το βράδυ. Επιπλέον, αυτό που θα συμβάλει καθοριστικά στο πως θα διαχειριστείτε το βραδινό σας είναι το απογευματινό σαν.

 

Μετά από μία εξαντλητική μέρα τι σνακ να εντάξετε στη διατροφή σας

Μερικές ιδέες για εύκολα και χορταστικά σνακ  για τη διατροφή σας τα οποία μπορείτε να τα έχετε στην τσάντα, στο γραφείο ή και μερικά από αυτά να τα πάρετε από ένα περίπτερο είναι τα εξής:

 • μπανάνα με αμύγδαλα
 • γιαούρτι
 • ντοματίνια και τυρί
 • κριτσίνια ολικής με γαλοπούλα
 • αποξηραμένα σύκα/βερίκοκα με φουντούκια
 • σταφίδες με καρύδια

 

Μετά Από Μία Εξαντλητική Μέρα Τι Διατροφή Ακολουθώ 300x200 - Μετά Από Μία Εξαντλητική Μέρα Τι Διατροφή Ακολουθώ;

 

 

Βραδινό γεύμα μετά από μία εξαντλητική μέρα

Ας περάσουμε τώρα στο βραδινό γεύμα. Είτε έχετε καταφέρει να ρυθμίσετε τα προηγούμενα γεύματα της μέρας είτε όχι, το μυστικό για το τελευταίο γεύμα μιας εξαντλητικής μέρας είναι ένα: η οργάνωση. Θα πρέπει να έχετε φροντίσει από το Σαββατοκύριακο να κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας  ώστε να έχετε γεύματα τα οποία μπορούν να προετοιμαστούν γρήγορα. Υπάρχουν αρκετά γεύματα που μπορούν να ετοιμαστούν σε λιγότερο από σαράντα λεπτά, όσο θέλει περίπου να φτάσει και το έτοιμο φαγητό στο σπίτι μας.

 

Διατροφικές επιλογές μετά από μία εξαντλητική μέρα

Τι θα πρέπει να έχει το ψυγείο σας για να μην χαλάσετε τη διατροφή σας

 • έτοιμες κομμένες σαλάτες
 • τυριά
 • αυγά 
 • καπνιστό σολομό
 • έτοιμο καλαμπόκι
 • παξιμάδια ολικής
 • λαχανικά
 • τόνο
 • έτοιμα μπιφτέκια/ φιλέτο κοτόπουλο/ ψαρονέφρι

Μετά Από Μία Εξαντλητική Μέρα Τι Διατροφή Ακολουθώ 2 300x200 - Μετά Από Μία Εξαντλητική Μέρα Τι Διατροφή Ακολουθώ;

Διατροφικό μενού μετά από μία εξαντλητική μέρα

Μερικές ιδέες για γρήγορα – εύκολα γεύματα είναι οι εξής:

 1. Ομελέτα με λαχανικά και παξιμάδι ολικής
 2. Σαλάτα με καπνιστό σολομό και καλαμπόκι
 3. Σαλάτα με αυγό, τυρί και παξιμάδι
 4. Σαλάτα με παξιμάδι και ψητό ψαρονέφρι/μπιφτέκι
 5. Δυο αυγά βραστά, τυρί, λαχανικά και παξιμάδι
 6. Φιλέτο κοτόπουλο με σαλάτα και καλαμπόκι
 7. Τορτίγια pizza με υλικά τοστ και σάλτσα ντομάτας
Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!