Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποιες μορφές νοσημάτων που έχουν συνδεθεί με τη διατροφή και κυρίως τις κακές διατροφικές συνήθειες.
Σε μία δύσκολη καθημερινότητα η διατροφή λειτουργεί ως καύσιμο για περισσότερη ενέργεια και ως ασπίδα προστασίας από το στρες αλλά και αρκετές ασθένειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν κάποιες μορφές νοσημάτων που έχουν συνδεθεί με τη διατροφή και κυρίως τις κακές διατροφικές συνήθειες. Πάμε να δούμε ποιες είναι αυτές και πόσο εύκολα μπορούμε να κερδίσουμε καλύτερη υγεία, κάνοντας τις κακές συνήθειες “καλές”.
Διαβήτης & Καρδιοαγγειακά νοσήματα
Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων ταχείας καύσεως, όπως αυτών που υπάρχουν σε τυποποιημένες τροφές και η υπερκατανάλωση λιπαρών απορρυθμίζει το σάκχαρο και αυτό με τη σειρά του δρα τοξικά στον οργανισμό μας. Το αποτέλεσμα; Προβλήματα υγείας που σχετίζονται διαβήτη, οφθαλμοπάθειες που προκαλούνται από τον διαβήτη και καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Αύξηση της χοληστερόλης- χοληστερίνης στο αίμα
Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στο βούτυρο, τη μαργαρίνη, ορισμένα λιπαρά τυριά και στο λιπαρό κρέας αυξάνουν την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Έτσι αυξάνεται και η χοληστερόλη στο αίμα. Η υπερχοληστερολαιμία σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει αποφρακτική αγγειοπάθεια, καρδιοαγγειακά νοσήματα, νεφρικές βλάβες.
Δυσκοιλιότητα
Η καλή λειτουργία του εντέρου θέλει μικρά και συχνά γεύματα, αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Η χρήση αποφλοιωμένων ή τροφίμων από ‘πίτουρο’ (π.χ. λευκό ψωμί και ρύζι) είναι σημαντικοί παράγοντες στην παθογένεια της δυσκοιλιότητας.
Αναιμία- Σιδηροπενία
Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό, το οποίο μεταβολίζεται πιο δύσκολα. Ο οργανισμός μας έχει όμως την ικανότητα να τον επεξεργάζεται, ικανότητα που αυξάνεται συχνά με τη λήψη ενός φρέσκου χυμού πορτοκάλι ή λεμόνι. Ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα όσπια, το πιτυρούχο ψωμί, το σπανάκι, το κουνουπίδι, τους ξηρούς καρπούς και στην ελιά.
Υπέρταση
Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, η υπερβολική πρόσληψη άλατος, η αποφυγή καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών συμβάλλουν στην υπέρταση, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με άλλα καρδιοαγγειακά νοσήματα.
Υπερουριχαιμία ή αλλιώς αυξημένο ουρικό οξύ
Παράγοντες της διατροφής που προκαλούν αύξηση ουρικού οξέως είναι η κατάχρηση κρέατος και λιπαρών, η μειωμένη πρόσληψη νερού και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Η υπερουριχαιμία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά και στις αρθρώσεις.
Τριχόπτωση
Η έλλειψη σιδήρου που προκαλεί την αναιμία των υπό ανάπτυξη ατόμων και των νέων γυναικών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τριχόπτωση. Η έλλειψη σημαντικών βιταμινών, όπως βιταμίνης Α που βρίσκεται στα καρότα, στις γλυκοπατάτες, στα βερίκοκα και στα κίτρινα λαχανικά, καθώς και στα ψάρια, βιταμινών του συμπλέγματος Β που βρίσκονται στο ψωμί ολικής άλεσης, στα πλήρη δημητριακά πρωινού, στο αυγό, στο κρέας, στη μαγιά μπύρας, στη ζύμη, στους ξηρούς καρπούς, στα λαχανικά, στα όσπρια και βιταμίνης C που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις τομάτες, στις φράουλες, στις φρέσκες πατάτες, στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σχετίζονται με τη διατροφική τριχόπτωση.
Παχυσαρκία και τα προβλήματα που δημιουργεί στην υγεία
Τα ακατάστατα γεύματα, η κατανάλωση λιπαρών, η ελαττωμένη κατανάλωση νωπών λαχανικών, η κατάχρηση αλκοόλ, η λήψη νυχτερινών γευμάτων και γευμάτων αμέσως προ του νυχτερινού ύπνου είναι κακές διατροφικές συνήθειες που ευθύνονται για τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία συνδέεται με διαβήτη, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, εμφράγματα, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, καρκίνους ενδομητρίου, στήθους, προστάτη, εντέρου.
Καρκίνος
Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνα ουσία που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, κεφαλής και τραχήλου. Το υπερβολικό λίπος στη διατροφή, η κατάχρηση κρέατος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η μη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από φρούτα και λαχανικά ευθύνονται για ορισμένες μορφές καρκίνου. Τέτοιες είναι ο καρκίνος του εντέρου, καρκίνος στομάχου, κεφαλής και τραχήλου.