Μπορεί η στέβια να γίνει η γλυκιά εναλλακτική που αναζητάμε και να την εντάξουμε άφοβα στη διατροφή μας;
Ας γνωρίσουμε καλύτερα τη στέβια!
H στέβια είναι ένα γλυκαντικό που προέρχεται από την εκχύλιση από τα γλυκά φύλλα του φυτού στέβια (Stevia rebaudiana). Η στέβια θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά γλυκαντικά και υποκατάστατα της ζάχαρης τις τελευταίες δεκαετίες. Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που την επιλέγουν αντί για την κατανάλωση ζάχαρης.
Πόσο πιο γλυκιά είναι από τη ζάχαρη;
Πιο συγκεκριμένα, οι γλυκοζίτες στεβιόλης είναι το γλυκαντικό που προέρχεται από τα φύλλα του θαμνώδους φυτού στέβια, προσδίδοντας γλυκύτητα 200-300 φορές μεγαλύτερη από τη ζάχαρη γεγονός που επιτρέπει τη χρήση της σε λίγες μόνο σταγόνες, χωρίς καμία θερμιδική επιβάρυνση, ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Η σχεδόν μηδενική της θερμιδική αξία, συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη, έχοντας ως αποτέλεσμα την μειωμένη κατανάλωση απλών σακχάρων από τη διατροφή μας, όπως τη ζάχαρη και άλλες παρόμοιες ουσίες και σακχαρίτες. Συνεπώς, αυτό το «ενεργειακό κέρδος» μέσα στη ημέρα σε συνδυασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική σωματική άσκηση θα βοηθήσει θετικά στη μείωση του σωματικού βάρους.
Ποιοι μπορούν να καταναλώσουν στέβια;
Άλλο ένα από τα πολυάριθμα θετικά της χρήσης στέβιας που παρουσιάζονται σε πληθώρα επιστημονικών ερευνών, είναι πως απευθύνεται σε υγιή πληθυσμό ακόμα και πιο ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως σε διαβητικούς και παιδιά. Φαίνεται λοιπόν, πως δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και συμβάλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε σχέση με τη ζάχαρη.
Στέβια και επιπρόσθετα συστατικά
Η στέβια συχνά βρίσκεται ενωμένη με κάποιο άλλο πρόσθετο όπως η ερυθριτόλη, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη (διογκωτικοί παράγοντες). Η μαλτοδεξτρίνη η οποία έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με την επιτραπέζια ζάχαρη και αυξάνει πιο γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Θέλει προσοχή και να διαβάζετε καλά τις ετικέτες τροφίμων. Για παράδειγμα η ερυθριτόλη όπως όλες οι πολυόλες μπορεί να έχουν υπακτική δράση ή να προκαλέσουν τάση για ναυτία, εμετό και γαστρεντερική δυσφορία.
Συνεπώς στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση στέβιας σε μέτρια ποσότητα μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους και στην καθημερινή γλυκιά γευστική μας ικανοποίηση.
Διαβάστε περισσότερα για το πως θα φτιάξετε “Σπιτικό Σορμπέ Πεπόνι Με Στέβια και Λιγότερη Ζάχαρη” !
Σύγχρονα Προγράμματα Διατροφής
Ολοκληρωμένη επιστημονική μεθοδολογία για μόνιμα αποτελέσματα.
Δείτε όλα τα προγράμματα διατροφής και
επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.