• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

4+1 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

41 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

Το καλοκαίρι μας έχει αφήσει για τα καλά και είμαστε πλέον όλοι έτοιμοι να μπούμε ξανά στην ρουτίνα μας και να δημιουργήσουμε μια όμορφη και εποικοδομητική νέα σεζόν! Είναι φυσικό να αισθανόμαστε πως το καλοκαίρι ξεφύγαμε από το διατροφικό μας πρόγραμμα. Το καλοκαίρι και οι διακοπές είναι η πιο χαλαρή περίοδος του χρόνου και “επιτάσσουν” να βγούμε από το πρόγραμμα μας.

 

Αισθάνεστε, λοιπόν, ότι τον τελευταίο καιρό φάγατε περισσότερο και δυσκολεύεστε να μπείτε ξανά σε πρόγραμμα;

Αναμενόμενο! Για να μπορέσουμε ξανά να μπούμε σε πρόγραμμα θα πρέπει να βάλουμε συνολικά σε τάξη την ημέρα μας. Δηλαδή, για να καταφέρουμε να ξανά οργανώσουμε τη διατροφή μας δε θα πρέπει να εστιάσουμε μόνο σε αυτήν αλλά και συνολικά σε όλη μας την ζωή. Οι πυλώνες που πρέπει να βάλουμε ξανά σε σειρά, είναι:

 

 • ο ύπνος μας,
 • η οργάνωση του χρόνου για την διεκπαιρέωση των εργασιών μας,
 • η φυσική μας δραστηριότητα,
 • και φυσικά η ψυχολογία μας μετά το καλοκαίρι!

 

41 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα. 300x199 - 4+1 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

 

Διατροφή το φθινόπωρο

Πάμε να δούμε κάποιες γενικές διατροφικές συμβουλές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα:

 

 1. Προσπαθούμε να έχουμε δομημένα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες.
 2. Καθιερώνουμε ένα καλό πρωινό.
 3. Οργανώνουμε τα ψώνια μας ώστε να έχουμε διαθέσιμα τα απαραίτητα γεύματα – τρόφιμα.
 4. Αφιερώνουμε χρόνο το Σαββατοκύριακο ώστε να οργανώσουμε ή/και να προετοιμάσουμε τα γεύματα της εβδομάδας.
 5. Κάθε βράδυ αφιερώνουμε μερικά λεπτά για την διατροφική οργάνωση της επόμενης μέρας.
 6. Έχουμε συνέχεια μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό ώστε να είμαστε συνέχεια σωστά ενυδατωμένοι.
 7. Στα ενδιάμεσα σνακ, επιλέγουμε φρούτα εποχής.
 8. Συνοδεύουμε όλα μας τα γεύματα με αρκετά λαχανικά.

 

Διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

Το παν για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα είναι η οργάνωση και η δημιουργία μιας ρουτίνας η οποία να μας ευχαριστεί και να μας εμπνέει. Ωστόσο, ας δούμε μερικές φθινοπωρινές διατροφικές ιδέες οι οποίες είναι νόστιμες, μπορούν στην πράξη να πραγματοποιηθούν εύκολα και μπορούν να μας βοηθήσουν να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα.

 

 • 1. Κοτόπουλο στον φούρνο/στην κατσαρόλα με λαχανικά.

Το κοτόπουλο αποτελεί πάντοτε μια έξυπνη λύση για ένα χορταστικό γεύμα χαμηλό σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Αντικαθιστώντας τις πατάτες, το ρύζι ή τα μακαρόνια με λαχανικά, μειώνουμε ακόμα περισσότερο τις θερμίδες και δημιουργούμε γεύματα υψηλά σε κορεσμό.

 

41 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα 1 300x200 - 4+1 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

 

 • 2. Ομελέτες

Νομίζω πως η αγάπη μου πλέον για τα αυγά είναι ξεκάθαρη. Η ομελέτα είναι ένα απο τα πιο βοηθητικά γεύματα για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα καθώς εάν την φτιάξουμε με αρκετά ασπράδια και λαχανικά έχουμε σε ελάχιστο χρόνο ένα γεύμα πλούσιο σε αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας και σε φυτικές ίνες. Με απλά λόγια, χορταίνουμε για πολλές ώρες με λίγες θερμίδες και ελάχιστα λιπαρά.

 

 

41 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα 300x198 - 4+1 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

 

 • 3. Σαλάτες 

Δε φαντάζομαι όταν ακούτε τη λέξη σαλάτες το μυαλό σας να πηγαίνει σε άνοστα γεύματα! Με λίγη φαντασία μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμες σαλάτες! Οι σαλάτες φυσικά και είναι ο νούμερο 1 σύμμαχος μας όταν θέλουμε να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα. Είναι ό,τι πιο θρεπτικό λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Παράλληλα με τους σωστούς συνδυασμούς μπορούν να αποτελέσουν πλήρη γεύματα.

 

41 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα 1 1 300x200 - 4+1 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

 

 • 4. Όσπρια

Αναπόφευκτα, την καλοκαιρινή περίοδο όλοι (ή σχεδόν όλοι) φάγαμε λίγο παραπάνω κρέας. Συνεπώς, τώρα είναι μια καλή περίοδος να αποφύγουμε λίγο το κρέας και να  αυξήσουμε την κατανάλωση οσπρίων. Συνδυάστε τα όσπρια με αμυλούχες τροφές όπως ρύζι, κινόα, καλαμπόκι και πατάτα για να δημιουργήσετε γεύματα με αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας (παρόμοια με του κρέατος) τα οποία θα σας χορτάσουν για ώρες!

 

41 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα 2 300x200 - 4+1 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

 

 • 5. Φρούτα

Φυσικά, τι πιο κατάλληλο για να μας βοηθήσει να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα από τα φρούτα; Τα φρούτα μας ενυδατώνουν, μας θρέφουν, θωρακίζουν τον οργανισμό μας και μας χορταίνουν για ώρα! Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να μπει σε πρόγραμμα; Εκμεταλλευτείτε τα φρούτα αλλά κάντε το έξυπνα! Στοχεύστε σε 3 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, διαφορετικού είδους μεταξύ τους και μην τις καταναλώσετε όλες ταυτόχρονα αλλά “σπάστε” τις στην ημέρα σας. Για παράδειγμα, βάλτε ένα φρούτο στο πρωινό σας, ένα στο δεκατιανό και ένα στο απογευματινό σνακ.

 

 

41 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα.. 300x225 - 4+1 φθινοπωρινές διατροφικές προτάσεις για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα

 

Σύνοψη

Είναι φυσιολογικό μετά την καλοκαιρινή περίοδο να αισθανόμαστε ότι ξεφύγαμε και να ανησυχούμε για το πως θα μπούμε ξανά σε πρόγραμμα. Οργανώνοντας βήμα βήμα το ωράριό μας, τον ύπνο μας, την ψυχολογία μας και τη διατροφή μας θα δημιουργήσουμε μια όμορφη ρουτίνα για το φθινόπωρο αλλά και τον χειμώνα!

 

Διαβάστε περισσότερα για τις  “Εύκολες Διατροφικές Συμβουλές Για Απώλεια Βάρους” .

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!