• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Γιατί να πάω στον διαιτολόγο όταν δεν κάνω την δίαιτα

Γιατί να πάω στον διαιτολόγο όταν δεν κάνω την δίαιτα

Η συχνή ερώτηση που κάνετε στο εαυτό σας  “Γιατί να πάω στον διαιτολόγο όταν δεν κάνω την δίαιτα”;

Όσοι από εσάς παρακολουθείστε για οποιοδήποτε λόγο από κάποιον συνάδελφο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ή και από εμένα τον ίδιο θα έχετε έρθει αντιμέτωποι με το δίλημμα να ακυρώσετε τελευταία στιγμή τη συνεδρία σας γιατί δεν ακολουθήσατε το πρόγραμμα όσο τέλεια θα θέλατε. Αυτό, αποτελεί μια σωστή στρατηγική; Πάμε να δούμε το θέμα συνολικά.

 

Δίαιτα και Διαιτολόγος

Η δίαιτα είναι απλώς ένα εργαλείο στον δρόμο μας προς την αλλαγή, σε καμία περίπτωση δεν είναι το παν. Η δίαιτα ή αλλιώς το χαρτί που έχετε στα χέρια σας δεν είναι το 100% της συνεδρίας σας με έναν επιστήμονα Διαιτολόγο Διατροφολόγο.

 

Η δίαιτα αποτελεί ένα μέσο το οποίο θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι ένα εργαλείο, ή με απλά λόγια, ένας “μπούσουλας” στον οποίο προσπαθούμε να στηριχθούμε.

 

 

Αλλαγή τρόπου ζωής και ο ρόλος του Διαιτολόγου

 

Οι συνεδρίες με έναν επιστήμονα της διατροφής δεν στοχεύουν αποκλειστικά στην επίτευξη του βραχυπρόθεσμου στόχου (με συχνότερο στόχο την απώλεια βάρους), αλλά στοχεύουν στην ολιστική αλλαγή τρόπου ζωής. Στην αλλαγή του τρόπου σκέψης γύρω από το φαγητό και στη υιοθέτηση συνολικά ενός νέου πρότυπου διατροφής, ισορροπημένου, το οποίο να εξασφαλίζει και την ψυχική αλλά και την σωματική μας υγεία.

 

Διατροφική εκπαίδευση με τον Διαιτόλόγο

 

Οι συνεδρίες με τον ειδικό έχουν ένα απώτερο σκοπό. Και αυτός δεν είναι άλλος από το να εκπαιδευτεί διατροφικά ο διαιτώμενος, δηλαδή να γίνει τελικά ο διαιτολόγος του εαυτού του. Η διαδικασία της διατροφικής παρακολούθησης είναι μια δυναμική διεργασία  όπως  είναι το Don’t diet, Just live στην οποία διαιτώμενος και διαιτολόγος συζητούν. Ο ρόλος του διαιτολόγου δεν είναι να επιβλέπει κατά πόσο τηρήθηκε η δίαιτα. Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι, μεταξύ άλλων:

  • Να καθοδηγεί
  • Να ενθαρρύνει
  • Να εντοπίζει τα προβλήματα
  • Να προτείνει λύσεις
  • Να εκπαιδεύει

 

Να πάω ή να μην πάω στην συνεδρία με το Διαιτολόγο;

 

Η φορά εκείνη που δε θα έχετε τηρήσει το πλάνο σας, είναι η φορά που δεν πρέπει να χάσετε την συνεδρία σας! Να μιλήσουμε αλληγορικά: Στο σχολείο πάνε μόνο οι καλοί μαθητές;

Βεβαίως και πρέπει, ή πιο σωστά επιβάλλεται, να αξιοποιήσετε την συνεδρία με τον διαιτολόγο σας όταν δεν καταφέρατε να τηρήσετε το πλάνο σας.

 

Ο ρόλος του διαιτολόγου, όπως είδαμε και πιο πάνω, σε καμία περίπτωση δεν είναι να κρίνει το γιατί δεν καταφέρατε να ακολουθήσετε στο 100% το πρόγραμμα σας.

 

Αντιθέτως, ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το γιατί δεν μπορέσατε να συμμορφωθείτε με το πλάνο, τι δυσκολίες προέκυψαν και να βρείτε από κοινού τις κατάλληλες λύσεις.

 

Για παράδειγμα, μπορεί ένας διαιτώμενος στην πράξη να δει πως δεν προλαβαίνει να μαγειρεύει καθημερινά ή πως το να μεταφέρει τάπερ με γεύματα στη δουλειά του δεν είναι λειτουργικό για αυτόν. Εδώ, λοιπόν, μπαίνει ο κομβικός ρόλος του διαιτολόγου ο οποίος έρχεται να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις στα δυο προβλήματα που εντοπίστηκαν. Όπως, για παράδειγμα, ο διαιτώμενος να μαγειρεύει για δυο ημέρες ή να ετοιμάζει όλα τα γεύματα της εβδομάδας την Κυριακή ή να εξετάσουν από κοινού εστιατόρια σε κοντινή απόσταση από την εργασία του διαιτώμενου από τα οποία θα μπορούσε να προμηθευτεί υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα.

 

Σύνοψη

Οι συνεδρίες με έναν επιστήμονα διατροφής δεν εξυπηρετούν απλώς τον σκοπό της απώλεια βάρους αλλά έχουν τελικό σκοπό την εκπαίδευση του ατόμου σε ένα βιώσιμο για αυτόν, ισορροπημένο και υγιεινό πλάνο διατροφής. Ο ρόλος του διαιτολόγου δεν είναι να μας κρίνει ούτε να επιβλέπει το πόσο καλά τηρήσαμε ένα πλάνο. Αντιθέτως, ο ρόλος του είναι να μας υποστηρίζει, να εντοπίζει τα προβλήματα και να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!