• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Μπουφές σε παιδικό πάρτυ: 8+1 Θρεπτικές επιλογές για τα παιδιά!

Μπουφές σε παιδικό πάρτυ 8+1 Θρεπτικές επιλογές για τα παιδιά!

 

Η Διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

 

Η διατροφή των παιδιών απασχολεί δικαίως αρκετούς γονείς, με πολλούς από αυτούς να αναζητούν ενημέρωση και εκπαίδευση για το πώς πρέπει και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν μια ισορροπημένη διατροφή για τους μικρούς μας φίλους. Είναι πράγματι πολύ σημαντικό όλοι οι γονείς να δίνουν βάση στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, να εφιστούν την προσοχή τους σε θρεπτικές επιλογές, να εξασφαλίσουν πως λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή τους και τα εκπαιδεύουν να τρώνε σωστά και ισορροπημένα. Φυσικά, κανείς δε γνωρίζει τα πάντα και είναι λογικό πολλές φορές να υιοθετούνται και λάθος τρόποι/καθοδηγήσεις. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ!

 

Υπάρχουν “καλά” και “κακά” τρόφιμα για τα παιδιά;

 

Προτού δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι μία υγιεινή προσέγγιση στη διατροφή των παιδιών,  πρέπει να θυμόμαστε πως την διαφορά την κάνει ο κανόνας και οχι οι εξαιρέσεις.

 

Αν μια φορά στο τόσο το παιδί μας φάει κάτι τυποποιημένο, κάτι πιο λιπαρό, γλυκό, δεν έγινε και κάτι σπουδαίο και σίγουρα δε θα αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία του.  Αυτό που έχει σημασία είναι οι καθημερινές διατροφικές του συνήθειες. Επίσης, πολύ μεγάλο ρόλο και αντίκτυπο έχει το πως μιλάμε στο παιδί για την διατροφή και το τι υπόδειγμα είμαστε εμείς οι ίδιοι στο κομμάτι αυτό. Καλό είναι να μην χωρίζουμε τα τρόφιμα σε “καλά” και “κακά”, καθώς όλα είναι απλώς τρόφιμα. Άλλα μας δίνουν μεγαλύτερη θρέψη και άλλα λιγότερη.

 

 

Μπουφές σε παιδικό πάρτυ 81 Θρεπτικές επιλογές για τα παιδιά22 3 300x200 - Μπουφές σε παιδικό πάρτυ: 8+1 Θρεπτικές επιλογές για τα παιδιά!

 

 

Μία επιπλέον συμβουλή είναι  να μην εστιάζουμε σε αυτά που δεν θέλουμε να καταναλώσει ένα παιδί,  αλλά σε αυτά που θέλουμε να καταναλώσει. Για παράδειγμα, δεν εστιάζουμε στο πως θα αποφύγουμε την σοκολάτα για σνακ, αλλά στο πως θα κάνουμε τα φρούτα
πιο δελεαστικά. Δεν “δαιμονοποιούμε” τρόφιμα, καθώς το να τα καταστήσουμε απαγορευμένα είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει το παιδί αργότερα σε μία αντιδραστική συμπεριφορά, που ως αποτέλεσμα θα έχει να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες και σε συχνότερη βάση απ΄ ότι αν υπήρχαν όλα σε μέτρο στη διατροφή του.

 

Η Διατροφή στο παιδικό πάρτυ!

 

Έτσι, λοιπόν, σε όλο αυτό το πλαίσιο όταν πάμε σε παιδικό πάρτυ δεν ασχολούμαστε τόσο με την διατροφή. Αφήνουμε το παιδί να χαλαρώσει, να περάσει όμορφα και σε καμία περίπτωση δεν εστιάζουμε σε απαγορευμένα ή καλά τρόφιμα.  Αν κάνουμε αυτό το λάθος, τότε σίγουρα θα θέλει να τα καταναλώσει αυτά που τον αποτρέπουμε. Κάνουμε οι ίδιοι πρώτα μια βόλτα στον μπουφέ, εντοπίζουμε τα θρεπτικότερα τρόφιμα και προσπαθούμε να εστιάσουμε αυτά.

 

Αν το παιδί εκφράσει την επιθυμία να καταναλώσει και κάτι άλλο, εννοείται πως το αφήνουμε. Ξανατονίζω πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μια στο τόσο να ξεφεύγουμε.

 

8+1 Θρεπτικές επιλογές για έναν μπουφέ σε παιδικό πάρτυ!

 

Κλείνοντας, πάμε να δούμε κάποιες καλές και θρεπτικές επιλογές που μπορούμε να συμπεριλαμβάνουμε στον μπουφέ ενός παιδικού πάρτυ. Μια καλή ιδέα είναι, εάν έχουμε οικειότητα με τους γονείς του παιδιού, να προσφερθούμε να βοηθήσουμε φτιάχνοντας οι ίδιοι κάποια θρεπτικά σνακ, στην παρασκευή των οποίων θα ήταν εξαιρετική ιδέα να συμβάλλει και το παιδί.

 

Θρεπτικές επιλογές τροφίμων σε παιδικό πάρτυ:

  1. Τοστάκι με τυρί και λαχανικά.
  2. Χειροποίητα αρτοσκευάσματα (τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια).
  3. Καλαμάκια με κοτόπουλο και λαχανικά
  4. Κριτσινάκια
  5. Χειροποίητα muffin (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  6. Φρουτοσαλάτες / ή sticks φρούτων με επικάλυψη από κουβερτούρα.
  7. Sticks λαχανικών.
  8. Χειροποίητο κέικ (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).
  9. Χειροποίητα μπισκότα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης).

 

Μπουφές σε παιδικό πάρτυ 81 Θρεπτικές επιλογές για τα παιδιά 23 300x200 - Μπουφές σε παιδικό πάρτυ: 8+1 Θρεπτικές επιλογές για τα παιδιά!

 

Η γενικότερη φιλοσοφία είναι να ψάξουμε για σπιτικά υγιεινά σνακ, τα οποία να μην είναι τυποποιημένα, να είναι όσο πιο κοντά στην φύση μας.

 

Σύνοψη

 

Η διατροφή των παιδιών είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την ανάπτυξη τους. Πρέπει πράγματι οι γονείς να φροντίζουν τα παιδιά να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών και να διαμορφώνουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει αποκλεισμό οποιουδήποτε τροφίμου ή ομάδας τροφίμων.

 

 

Διαβάστε επίσης για την “Παιδική Διατροφή: Τα πιο συχνά λάθη των γονέων και πώς να τα αντιμετωπίσετε;”

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!