• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Πώς η σχέση των γονέων με το σωματικό βάρος επηρεάζει τα παιδιά;

Ένα διαφορετικού είδους άρθρο σήμερα, όμως πολύ σχετικό με την σύγχρονη κοινωνία και τη συζήτηση γύρω από τη διατροφή, το σωματικό βάρος, την εικόνα του σώματος..

Η σχέση των ενήλικων με το σωματικό βάρος.

 

 

Μία τεράστια μερίδα ενήλικων ατόμων, και κυρίως γυναικών, ασχολείται έντονα με θέματα που αφορούν το σωματικό βάρος. Κατά πάσα πιθανότητα εάν αυτό δε συμβαίνει την παρούσα χρονική στιγμή, συνέβη κάποια στιγμή στο παρελθόν ή θα συμβεί στο μέλλον. Ιδιαίτερα, στη περίπτωση των γυναικών, λόγω της διαμόρφωσης της δυτικής κοινωνίας και των συγκεκριμένων προτύπων ομορφιάς που προβάλλονται, εκείνες παγιδεύονται συχνά σε ακραία στερεότυπα κυνηγώντας το τέλειο σώμα, το “κοινωνικά αποδεκτό”. Αυτό, τις οδηγεί σε μια συνεχή “πάλη” με το βάρος τους και στο να βρίσκονται μονίμως σε δίαιτα.

 

 

Πώς επηρεάζουν οι αντιλήψεις των γονέων για το σωματικό βάρος τα παιδιά;

 

 

Στη περίπτωση όπου οι ενήλικες είναι και γονείς, η συμπεριφορά και η “ανησυχία”  όσον αφορά το σωματικό βάρος και τη σωματική εικόνα επηρεάζει έμμεσα, αλλά και άμεσα και τα  παιδιά. Όπως όλοι ξέρουμε, τα παιδιά είναι πανέξυπνα και καταλαβαίνουν πράγματα ή αφουγκράζονται σκέψεις και συναισθήματα από πολύ μικρή ηλικία, πριν ακόμα καλά καλά μπορούν να εκφραστούν λεκτικά. Όταν ένα παιδί, λοιπόν, βλέπει τη μητέρα του για παράδειγμα να ανεβαίνει συνέχεια στη ζυγαριά, αυτομάτως μεγαλώνοντας δίνει και αυτό μεγάλη σημασία στη δύναμη της ζυγαριάς και κατ’ επέκταση του σωματικού βάρους.

 

Επιπλέον, εάν η μαμά ανεβαίνοντας στη ζυγαριά βιώνει και εκφράζει δυσάρεστα συναισθήματα, αυτό σίγουρα επηρεάζει ακόμη περισσότερο. Ας δούμε το θέμα ακόμη πιο διεξοδικά.

 

Πώς η σχέση των γονέων με το σωματικό βάρος επηρεάζει τα παιδιά 34 300x200 - Πώς η σχέση των γονέων με το σωματικό βάρος επηρεάζει τα παιδιά;

 

Τα πρότυπα ομορφιάς διαμορφώνουν τις αντιλήψεις για το σωματικό βάρος.

 

Θα αναφερθούμε κατά κύριο λόγο στις γυναίκες, καθώς είναι το φύλο που βιώνει πιο έντονα αυτή τη κατάσταση. Οι γυναίκες γαλουχούνται, από πολύ μικρή ηλικία, με την εικόνα του τέλειου σώματος. Η κοινωνία τους μαθαίνει με διάφορους τρόπους, μέσα από τα πρότυπα ομορφιάς στην τηλεόραση, στα περιοδικά, στο διαδίκτυο, και στις μέρες μας κυρίως μέσα από τα social media, πως θα πρέπει να έχουν το τέλειο σώμα. Ακόμα και λίγα περιττά κιλά πολύ συχνά θεωρείται πως δε μπορούν να συμβαδίζουν με την ομορφιά και τη θηλυκότητα. Με λίγα λόγια, κατά κύριο λόγο οι γυναίκες μεγαλώνουν με την πεποίθηση οτι το σώμα τους θα πρέπει να είναι αψεγάδιαστο, σε αντίθεση με τους άντρες που σπανίως αισθάνονται αυτήν την “πίεση”.

 

Πώς η σχέση των γονέων με το σωματικό βάρος επηρεάζει τα παιδιά 3 300x200 - Πώς η σχέση των γονέων με το σωματικό βάρος επηρεάζει τα παιδιά;

 

Η μητέρα ως βασικό μοντέλο μίμησης των παιδιών.

 

Η μητέρα αποτελεί ένα πολύ βασικό μοντέλο και μία βασική φιγούρα στην ανατροφή των παιδιών της. Ακόμα και μικρότερες, καθημερινές κινήσεις οι οποίες μοιάζουν ασήμαντες, είναι πολύ πιθανό να περάσουν στα παιδιά σημαντικά μηνύματα. Σκεφτείτε λοιπόν μητέρες που έχουν έντονη ενασχόληση με δίαιτες και με το βάρος τους.  Παρατηρώντας τες, θα δείτε πως μεγαλώνοντας και τα παιδιά τους θα αποκτήσουν έντονα το χαρακτηριστικό να ασχολούνται με το βάρος και τις δίαιτες, είτε το έχουν “ανάγκη”, είτε όχι.

 

Είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η έντονη ενασχόληση της μητέρας με δίαιτες και σωματικό βάρος, οδηγεί σε έντονη μελλοντική ενασχόληση του παιδιού με αυτά τα ζητήματα, σε αρνητική εικόνα σώματος και στη διαμόρφωση τελικά ενός ενήλικα που θα δίνει μεγάλη σημασία στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι, στο αν το σώμα του είναι αψεγάδιαστο και αν πληροί τα κριτήρια του “τέλειου σώματος”.

 

 

Πώς να συμβάλλετε στη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά; 

 

Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για το εάν η μαμά τους έχει μερικά περιττά κιλά. Αυτό που θέλουν και έχουν πραγματική ανάγκη είναι η μαμά τους να είναι υγιής και να είναι καλά ψυχολογικά. Να είναι δυνατή, χαρούμενη και αισιόδοξη! Αυτό που τους επηρεάζει αρνητικά είναι εάν η μαμά τους είναι θλιμμένη και όχι εάν η κοιλιά της δεν είναι επίπεδη ή οι γοφοί της είναι λίγο μεγαλύτεροι από το ιδανικό μέγεθος.

 

Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τα παιδιά σας είναι να τα αγαπάτε και να τα αποδέχεστε ολοκληρωτικά, αποφεύγοντας να εμφυσήσετε έντονες ανησυχίες για το σώμα τους. Υιοθετήστε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, γυμναστείτε συστηματικά και γενικότερα εφαρμόστε όλες εκείνες τις συνήθειες που θέλετε να έχουν και τα παιδιά σας. Διδάξτε τους με πράξεις πως ένα δυνατό σώμα είναι σημαντικό τόσο για την υγεία όσο και για τη ψυχολογία μας και προσπαθήστε να μην τους μεταδώσετε, άθελά σας, πεποιθήσεις πως το αδύνατο είναι το μόνο όμορφο και υγιές. Επιδιώξτε να τα αφήσετε να μιμηθούν τις καλές σας και υγιεινές συνήθειες.

 

Πώς οι αντιληψεις των γονέων για το σωματικό βάρος επηρέαζει τα παιδιά 300x200 - Πώς η σχέση των γονέων με το σωματικό βάρος επηρεάζει τα παιδιά;

 

Σύνοψη

 

Δε είμαστε εδώ για να παριστάνουμε τους σωστούς ή αλάνθαστους γονείς. Ούτε να σας κάνουμε υποδείξεις. Αυτό που πραγματικά θέλουμε να σας επικοινωνήσουμε είναι πώς δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν τους γονείς ως πρότυπα σε κάθε κομμάτι της ζωής τους, το ίδιο ισχύει και για το κομμάτι της διατροφής και της υιοθέτησης μίας υγιούς εικόνας για το σωματικό βάρος.

 

Προσπαθήστε να μην πείτε στο παιδί σας “Τι ωραίο σώμα που έχεις” ή “Κοίτα πόσα κιλά πήρε η θεία σου”, πείτε του “Πόσο έξυπνο είσαι”, “Πόσο πολύ σε αγαπώ” ή “Τι ωραίο χαμόγελο που έχει η θεία σου”. Μην εστιάζετε σε σώματα και στο σωματικό βάρος και σίγουρα δε θα εστιάσει ούτε το παιδί σας.

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!