Τα περισσότερα γλυκά αποδίδουν αρκετές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Διαβάστε πως μπορούμε να βάλουμε τα γλυκά στη ζωή μας με τον πιο υγιεινό τρόπο!
Ένας από τους βασικούς στόχους μιας καλής και αποτελεσματικής διατροφής είναι να μη στερούμαστε τις αγαπημένες μας γεύσεις αλλά να μάθουμε πως να εντάξουμε στη διατροφή μας όλα τα τρόφιμα σε κατάλληλη ποσότητα καθώς και σε συχνότητα. Τις περισσότερες φορές που θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό συχνά αγνοούμε ή ακόμα καλύτερα δεν γνωρίζουμε το μεγάλο θερμιδικό φορτίο που φέρουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα (ζάχαρη), λιπαρά οξέα κυρίως κορεσμένα (βούτυρο, γάλα με πλήρες λιπαρά, κρέμα γάλακτος) διαιτητική χοληστερόλη (αυγά) καθώς και τρανς λιπαρά οξέα (αρτοσκευάσματα, φυτικά επεξεργασμένα λίπη). Τα περισσότερα γλυκά αποδίδουν αρκετές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.
Για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με συνέπεια προσλαμβάνοντας ημερησίως όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς όμως να ξεπερνάμε τη θερμιδική μας πρόσληψη θα πρέπει να κάνουμε σωστές και ισορροπημένες επιλογές στα γλυκά. Αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο καθώς παντού υπάρχουν γλυκοί πειρασμοί που πολλές φορές δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτούς καταλήγοντας στην υπερκατανάλωση τους μέσα στην ημέρα. Το πιο βασικό βήμα είναι η σωστή οργάνωση των γευμάτων μας κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και σε όλη την εβδομάδα. Μικρές ποσότητες γλυκού μέρα παρά μέρα ή ακόμα και σε καθημερινή βάση θα μας βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό να περιορίσουμε τις κενές θερμίδες και διατήρηση του σωματικού βάρους μας.
Υγιεινές επιλογές για γλυκό μπορούμε να τις βρούμε παντού
αρκεί να βάλουμε λίγο παραπάνω οργάνωση
και φαντασία στο ημερήσιο διατροφικό μενού μας.
Ρυζόγαλο :
Παραδοσιακό γλύκισμα σερβίρεται κρύο ή ζεστό και με κανέλα. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά ειδικά αν προσθέσουμε γάλα χαμηλών λιπαρών και περιορίσουμε τη ζάχαρη. Πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Α. Για πιο σοκολατένια γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μαύρη σοκολάτα στη περίπτωση που το φτιάξουμε μόνοι μας μειώνοντας τη ζάχαρη.
Χαλβάς από ταχίνι:
Ο ταχινένιος παραδοσιακός χαλβάς περιεχέι ταχίνι, γλυκόζη ή μέλι και συχνά το συναντάμε με κακάο, ξηρούς καρπούς ακόμα και με αποξηραμένα φρούτα. Η θρεπτική του αξία «χτυπάει κόκκινο» λόγω της υψηλής περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας πιο αναλυτικά όσο υψηλότερη είναι η βιολογική αξία της πρωτεΐνης, τόσο μεγαλύτερη η ικανότητα του σώματος να την αφομοιώσει. Υψηλή και η περιεκτηκότητα σε λιπαρά και συγκεκριμένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που μας βοηθάνε στην αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών. Η δράση των ελευθέρων ριζών έχει ενοχοποιηθεί επανειλημμένως για την δημιουργία καρκίνου. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο μέγεθος της μερίδας του χαλβά όπως και να θυμόμαστε πως ότι επιπλέον υλικό συμπεριλαμβάνεται όπως για παράδειγμα σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς θα πρέπει να συνυπολογίζεται στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη.
Μωσαϊκό με μαύρη σοκολάτα και μπισκότα βρώμης ή ολικής άλεσης
Ένα κομμάτι σπιτικού μωσαϊκού είναι ιδανικό για τη στιγμή που θα θελήσουμε να γευτούμε κάτι σε γλυκό. Τροποποιώντας ελάχιστα τη συνταγή μπορούμε να το μετατρέψουμε γρήγορα και εύκολα σε ένα υγιεινό γλυκό το οποίο θα μας προσφέρει ισορροπημένα όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να ξεπεράσουμε τον ημερήσιο διατροφικό μας στόχο. Τα μπισκότα βρώμης ή ολικής άλεσης περιέχουν υψηλές ποσότητες σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος πετυχαίνοντας έτσι και τον ημερήσιο στόχο μας σε φυτικές ίνες. Τέλος η μαύρη σοκολάτα θα μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες σε καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνες Α, Ε και αντιοξειδωτικά.
Γιαούρτι με σπιτική μαρμελάδα
Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φωσφόρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών D και A. Προτιμάμε γιαούρτι ημίπαχο 2% σε λιπαρά και μαρμελάδα με λιγότερη ζάχαρη ή με γλυκαντική φυτική ουσία και χωρίς συντηρητικά . Η μαρμελάδα λόγω ότι έχει ως κύριο συστατικό της το φρούτο ανήκει στη ομάδα των φρούτων. Παρόλα αυτά η θρεπτική αξία δεν είναι το ίδιο με το να καταναλωθεί ένα φρούτο αλλά σε περίπτωση που θέλουμε μια αλλαγή στη γεύση μας είναι προτιμότερο να καταναλωθεί μαρμελάδα σε σχέση κάποιο άλλο γλυκό.
Φρουτοσαλάτα
Βασικά συστατικά της συνταγής, φαντασία και χρώματα. Ίσως το πιο υγιεινό επιδόρπιο και γρήγορο στην εκτέλεση του αφού χρειαζόμαστε μόνο φρέσκα φρούτα εποχής. Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία κατέχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Αν προσθέσουμε λίγη ποσότητα γιαουρτιού χαμηλό σε λιπαρά καθώς και μία χούφτα ξηρούς καρπούς έχουμε δημιουργήσει ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες από τα φρούτα πρωτεΐνη από το γιαούρτι και καλή πηγή λιπαρών από τους ξηρούς καρπούς.
Άλλες γλυκές υγιεινές επιλογές:
- Παστέλι 20-30 γρ.
- Μαύρη σοκολάτα 30 γρ.
- Σπιτικό κέικ 1 φέτα
- Σπιτικά σοκολατάκια με μαύρη σοκολάτα και δημητριακά ολικής άλεσης
- Μπάρα δημητριακών με ταχίνι και μέλι 30-40 γρ.
ΝΑΙ στα γλύκα & πάντα με μέτρο.
Δεν αρκεί μόνο ένα γλυκό για να δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει, αντιθέτως εστιάζουμε στις πιο ποιοτικές γλυκές επιλογές ως προς τα θρεπτικά συστατικά και στην ποσότητα.
Εντάσσοντας τις παραπάνω προτάσεις γλυκών μέσα στην εβδομαδιαία διατροφή και στα πλαίσια μιας ευρύτερης υγιεινής διατροφής, καλύπτουμε την επιθυμία μας για γλυκό. Συνεπώς, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την καθημερινή φυσική δραστηριότητα συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση σωματικού βάρους χωρίς δίαιτες και στερήσεις.
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ
ΕΤΙΚΈΤΕΣ ΤΡΟΦΊΜΩΝ. Η «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ ΤΡΟΦΙΜΟΥ.
VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ 5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ VEGAN ΔΙΑΤΡΟΦΗ