• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

9 +1 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές

91 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές

Πάμε να δούμε 9+1 βήματα για τον έλεγχο του βάρους μετά τις γιορτές!

 

Η περίοδος των γιορτών έχει φτάσει πια στο τέλος της, η χρονιά που μας πέρασε ήταν αρκετά δύσκολη και όλοι μας ατενίζουμε το νέο έτος με αισιοδοξία και προσδοκίες για καλύτερες μέρες! Συνήθως, η έναρξη της νέας χρονιάς σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα και συνοδεύεται με όρεξη και όνειρα για να πετύχουμε τους στόχους μας!

 

Εάν τις γιορτές, έφαγες λιγάκι παραπάνω και αισθάνεσαι περίεργα, συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο! Τώρα που η νέα χρονιά είναι στην αρχή της και που είμαστε ξεκούραστοι από τις διακοπές, είναι η κατάλληλη ώρα για να μπούμε σε πρόγραμμα! Άλλωστε όλοι φάγαμε πράγματα που μας έλειψαν στις γιορτές, οπότε είμαστε “χορτάτοι”!

1. Ύπνος και έλεγχος βάρους 

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, όμως πιστέψτε με, ο ύπνος είναι από τα πιο βασικά στοιχεία της ρύθμισης του βάρους. Το να κοιμόμαστε σωστά διαδραματίζει πολύ μεγάλο ρόλο την ρύθμιση του βάρους και κυρίως της όρεξης. Η οξυγόνωση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματική λειτουργία του μεταβολισμού μας. Επιπλέον, ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στην σωστή έκκριση των ορμονών που ρυθμίσουν την όρεξη και τον κορεσμό.

 

2. Άσκηση και έλεγχος βάρους 

Μετά τις διακοπές όπου ξεκουραστήκαμε αρκετά, η νέα χρονιά επιβάλλεται να μας βρει δραστήριους! Ξεκινήστε να κινείστε και θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα! Δε χρειάζεται να γραφτείτε σε γυμναστήριο ή να προβείτε σε ακραίες τακτικές, ένα απλό περπάτημα αρκεί! Ξεκινήστε από το πολύ απλό: βάλτε στο πρόγραμμα σας να περπατάτε έστω 20 λεπτά! Η κίνηση και η έκκριση ενδοκρινών θα σας κινητοποιήσει και θα σας βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο τους βάρους σας!

 

9 1 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές 300x202 - 9 +1 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές

 

3. Ξεκούραση και έλεγχος βάρους 

Μπορεί να ακούγεται δευτερεύον αλλά η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική στον έλεγχο του βάρους. Μπορεί να ξεκουραστήκαμε στις γιορτές και να έχουμε όρεξη για να μπούμε άμεσα σε πρόγραμμα και να κάνουμε πολλά πράγματα, ωστόσο δε χρειάζεται να πέσουμε με τα μούτρα γιατί αυτό θα οδηγήσει απλώς σε έναν φαύλο κύκλο. Ναι, να κάνουμε πράγματα και να είμαστε δραστήριοι, αλλά με μέτρο! Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική τόσο στον έλεγχο της πείνας μας όσο και στη λειτουργία του μεταβολισμού μας.

 

4. Φρούτα και έλεγχος βάρους 

Για να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα και να ελέγξουμε το βάρος μας, τα φρούτα είναι πολύ σημαντικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την πρόσληψη 2-3 φρούτων την ημέρα, μάλιστα από ποικιλία φρούτων και όχι από το ίδιο είδος. Τα φρούτα μας προκαλούν κορεσμό λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και παράλληλα μας ενυδατώνουν. Όταν θέλουμε να μπούμε σε πρόγραμμα τα φρούτα είναι συστατικό – κλειδί! Βάλτε ένα φρούτο στο πρωινό σας, ένα στο δεκατιανό και ένα στο απογευματινό και θα με θυμηθείτε!

 

91 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές 1 300x196 - 9 +1 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές

5. Νερό και έλεγχος βάρους 

Το νερό και η σωστή ενυδάτωση ενός οργανισμού είναι καίριας σημασίας για τον έλεγχο του βάρους μας. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό και έχετε πάντα στην τσάντα σας ή στο γραφείο σας, όσο δουλεύετε, ένα μπουκαλάκι νερό. Η διατήρηση της απαραίτητης ενυδάτωσης είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία του μεταβολισμού μας, μιας και το νερό είναι δότης ηλεκτρονίων στις αντιδράσεις του μεταβολισμού μας. Επιπλέον, πολλές φορές μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα, και δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβεί αυτό όσο προσπαθούμε να ρυθμίσουμε το βάρος μας.

 

6.Σαλάτες και έλεγχος βάρους 

Τα λαχανικά και οι σαλάτες , συγκεκριμένα οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά είναι ένα από τα συστατικά, το οποίο αποδεδειγμένα συμβάλλει στο να αισθανθούμε κορεσμό, δηλαδή χορτάτοι. Όταν είμαστε σε προσπάθεια ελέγχου του βάρους μας, είναι πολύ σημαντικό να μειώσουμε τις ποσότητες των γευμάτων. Τα λαχανικά και οι σαλάτες θα μας βοηθήσουν πολύ σε αυτό καθώς καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στην γαστρεντερική οδό, αναγκάζοντας μας να καταναλώσουμε μικρότερες ποσότητες γεύματος.

 

9 1 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές 1 300x200 - 9 +1 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές

 

7. Ενδιάμεσα σνακ και έλεγχος βάρους 

 Μια από τις μεγαλύτερες παγίδες για τον έλεγχο του βάρους είναι το να μένουμε πολλές ώρες νηστικοί. Τα ενδιάμεσα σνακ βοηθούν σημαντικά στη ρύθμιση του βάρους καθώς δεν μας αφήνουν να αισθανθούμε έντονη πείνα την οποία να μην μπορούμε να διαχειριστούμε. Αυτή η ορμητική πείνα που προκύπτει όταν είμαστε πολλές ώρες νηστικοί, μπορεί να είναι καταστροφική και να μας οδηγήσει να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Συνεπώς, τα μικρά και συχνά γεύματα μας κρατάνε χορτάτους και μας βοηθούν να καταναλώνουμε πιο συνετά τα επόμενα γεύματα μας.

 

8. Οργάνωση και έλεγχος βάρους 

Μετά τις γιορτές  η οργάνωση είναι το Α και το Ω για τον έλεγχο του βάρους μας! Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη, οργανώστε το ψυγείο σας και αφιερώστε 10 λεπτά κάθε βράδυ ώστε να σκεφτείτε τι θα καταναλώσετε την επόμενη ημέρα και τι προετοιμασίες χρειάζεται να κάνετε.

 

91 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές 2 300x199 - 9 +1 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές

 

9. Σωστά γεύματα και έλεγχος βάρους 

Το σωστό  χτίσιμο του πιάτου μας και των γευμάτων μας είναι πολύ σημαντικό ώστε να ρυθμίζουμε την πείνα μας και να μην τσιμπολογάμε αλόγιστα μετέπειτα. Οι σωστοί συνδυασμοί οι οποίοι οδηγούν σε σωστά γεύματα δεν είναι εύκολο να αναλυθούν αλλά χρειάζονται διατροφική εκπαίδευση. Ένας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος θα μπορέσει να σας κατατοπίσει στο πως να κάνετε τους κατάλληλους συνδυασμούς και να χτίζετε τα σωστά γεύματα.

 

10. Ενσυνείδητη διατροφή και έλεγχος βάρους 

Τελευταίο βήμα, αλλά ίσως και το πιο σημαντικό είναι η ενσυνείδητη διατροφή. Η ενσυνείδητη διατροφή δεν είναι απλώς μια μόδα, αλλά είναι μια ουσιώδης και ζωτική αλλαγή στην ζωή μας. Το να καταναλώνουμε συνειδητά το γεύμα μας, να ζούμε όλη την εμπειρία και να είμαστε εκεί με όλο μας το είναι, είναι το πιο σημαντικό βήμα για να τρώμε όσο χρειαζόμαστε και όχι περισσότερο. Έτσι, ο έλεγχος του βάρους έρχεται αβίαστα και σαν φυσικό επακόλουθο.

 

91 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές 3 300x200 - 9 +1 βήματα για έλεγχο βάρους μετά τις γιορτές

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!