• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο με ψητά λαχανικά και σάλτσα Chimichurri

Μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο με ψητά λαχανικά και σάλτσα Chimichurri

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:

Για μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο με ψητά λαχανικά και σάλτσα chimichurri

  • 500 gr μπριζόλα κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιου κρέατος χωρίς κόκαλα
  • 3 φλ. ντοματίνια
  • 3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα στη μέση κατά μήκος
  • 1 1/2 μέτριο  κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες πάχους 0.5 cm
  • 1/3 κ.γ αλάτι

 

Για σάλτσα Chimichurri

  • 1 φλ.  φρέσκο μαϊντανό (ελαφρά ψιλοκομμένο)
  • ½ φλ. φρέσκο κόλιανδρο (ελαφρά ψιλοκομμένο) [εάν δεν σας αρέσει ο κόλιανδρο αντικαταστήστε το  με μαϊντανό]
  • ¼ φλ. ξύδι
  • 3 κ.σ. νερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • 1/3 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού σκόνη τσίλι
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1/3 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 Βήμα 1ο

Προετοιμασία μοσχαρίσιας μπριζόλας και λαχανικών:

Διατροφική συμβουλή : Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το μοσχαρίσιο φιλέτο.

  • Κόβουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο σε μπριζόλες σε 3 -4 ίσες μερίδες (~166-120 γρ. η κάθε μπριζόλα). Προσθέτουμε  με μια πρέζα αλάτι πάνω από κομμένες μπριζόλες.

 

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Τοποθετούμε τα ντοματίνια σε 4-5 σουβλάκια. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στα ντοματίνια, στις δύο πλευρές από τις φέτες  κολοκυθιού, στο κρεμμύδι και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί. Βάζουμε αλάτι στα λαχανικά.

Βήμα 2

  • Ψήνουμε τις μοσχαρίσιες μπριζόλες σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ψηθεί και να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλετε. Γυρίζουμε τις μπριζόλες μια φορά στα μισά του ψησίματος. Ψήνουμε τα κολοκυθάκια και τις φέτες κρεμμυδιού μέχρι να μαλακώσουν  γυρίζοντας τα περιστασιακά. Τα ντοματίνα τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυρίζοντας μια φορά.

 

Βήμα 3

Για την σάλτσα Chimichurri:

  • Ψιλλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μαϊντανό, κόλιανδρο, σκόρδο, ρίγανη και προσθέτουμε κύμινο, αλάτι,  μαύρο πιπέρι και στο τέλος προσθέστε το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι, και σκόνη τσίλι.  Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε multi με προσοχή, δεν θέλουμε να λιώσουν τα μυρωδικά.

 

Βήμα 4 

  • Κόβουμε σε κομμάτια την μοσχαρίσια μπριζόλα και την σερβίρουμε σε 3 -4 μερίδες. Σερβίρουμε με ψητά ντοματίνια,  ψητές φέτες κολοκυθιού και κρεμμυδιού και περιχύνουμε την σάλτσα Chimichurri.

 

Διατροφική αξία μοσχαρίσιου φιλέτου

Μια μερίδα μοσχαρίσιου φιλέτο (125-160 γρ) αποδίδει περίπου 180 – 240 θερμίδες και 8,4 -11 γρ. λίπος. Το μοσχαρίσιο φιλέτο είναι σαφώς πολύ πιο light  από το μπούτί, το λαιμό ή τις στηθοπλευρές αποδίδοντας σχεδόν τις μισές θερμίδες και το ¼ σε λίπος.

 

Η γνώμη του Διαιτολόγου

Μην ξεχνάτε πως το κόκκινο κρέας αποτελεί μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών.  Οι διατροφικές συστάσεις αναφέρουν να μην καταναλώνουμε το κόκκινο κρέας πάνω από μια φορά την εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να προτιμάμε εκείνο με τη λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, όπως είναι το φιλέτο μοσχάρι, ενώ στο χοιρινό αφαιρείτε πάντα το ορατό λίπος πριν το μαγειρέψετε.

 

 

Φώτης Παπαγεωργίου Σεφ Φώτογραφίαα

Από τον Φώτη Παπαγεωργίου, σεφ της επιστημονικής ομάδας του Διαιτολογικού Γραφείου Θαλή Παναγιώτου.