• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος;

Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος

“Ποιες τροφές καίνε το λίπος”; είναι από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω από τα περισσότερα διαιτώμενα άτομα στο γραφείο.

Δεν υπάρχει καμία τροφή που να καίει το λίπος! Οι άνθρωποι που έχουν ταλανιστεί με διατροφές στο παρελθόν ή που “παλεύουν” με τα κιλά τους εδώ και χρόνια επιδιώκουν, δικαιολογημένα, να βρουν εύκολους τρόπους να απαλλαγούν από το περιττό σωματικό λίπος. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι κανένα τρόφιμο δε μπορεί να κάψει το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα.

 

Το σωματικό λίπος

Αρχικά, εφόσον συζητάμε για το λίπος στο σώμα μας πάμε να δούμε περί τίνος πρόκειται. Το λίπος στο σώμα μας εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς, όπως το να αποθηκεύει ενέργεια, να βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας, να προστατεύει διάφορα όργανα από πιέσεις ή κραδασμούς και να εκκρίνει ορμόνες. Συνεπάγεται, λοιπόν, ότι η ύπαρξη ενός ποσοστού λίπους στο σώμα μας είναι απαραίτητη.

 

καύση σωματικού λίπους 300x200 - Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος;

 

Περίσσειο σωματικό λίπος και υγεία

Όταν, όμως, το σωματικό λίπος υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια και υπάρχει σε πλεόνασμα στο σώμα μας, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ιδιαίτερα, η ύπαρξη λίπους στην περιοχή της κοιλιακής χώρας έχει σχετιστεί με την εμφάνιση πληθώρας χρόνιων νοσημάτων ή καταστάσεων όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο και άλλα.

 

Πώς δημιουργείται το λίπος στο σώμα;

Το λίπος στο σώμα μας αποθηκεύεται όταν λαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια από αυτήν που χρειαζόμαστε. Με απλά λόγια, όταν λαμβάνουμε περισσότερη ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) από την τροφή, από αυτές που δαπανούμε μέσα στην ημέρα μας (π.χ. την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να χτυπά η καρδιά μας, να λειτουργούν οι πνεύμονες μας, να φέρουμε εις πέρας όλες τις καθημερινές δραστηριότητες κ.ά), τότε το πλεόνασμα αυτής της ενέργειας αποθηκεύεται στο σώμα μας ως λίπος.

Εάν για παράδειγμα ένας άνθρωπος δαπανά συνολικά στην ημέρα του 2.000 θερμίδες και προσλαμβάνει από την τροφή 2.500, το πλεόνασμα των 500 θερμίδων αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα του.

Πως “καίγεται” το λίπος στο σώμα;

Αν θέλουμε να “κάψουμε” το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα μας, ο τρόπος είναι ένας, να δημιουργήσουμε θερμιδικό έλλειμμα. Δηλαδή, να κάνουμε το αντίθετο με αυτό που είδαμε πιο πάνω. Εάν ένας άνθρωπος δαπανά 2000 θερμίδες την ημέρα και προσλαμβάνει 1500 από την τροφή, τότε το σώμα του θα στραφεί στο αποθηκευμένο λίπος για να διασφαλίσει το υπόλοιπο των 500 θερμίδων που χρειάζεται για να φτάσει τις 2000 θερμίδες που είναι απαραίτητες για την καθημερινότητά του.

 

Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε λίπος;

Όχι, δεν υπάρχουν μεμονωμένα τρόφιμα τα οποία έχουν την ικανότητα να καίνε το λίπος. Εάν το σκεφτούμε λογικά, αυτό θα ήταν ιδανικό και ίσως οδηγούσε  στην εξάλειψη της παχυσαρκίας. Πολύ καλό για να είναι αληθινό! Η καύση του λίπους είναι μια πολύπλοκη μεταβολική διεργασία στην οποία συμμετέχουν πολλαπλοί παράγοντες και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εξαρτάται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

 

Τι πρέπει να κάνω για να κάψω το λίπος στο σώμα μου;

Οι τρόποι για να κάψω λίπος στο σώμα μου είναι τρεις:

 1. Να μειώσω την θερμιδική πρόσληψη από την τροφή
 2. Να αυξήσω την θερμιδική κατανάλωση από την άσκηση
 3. Να συνδυάσω τους δυο πιο πάνω παράγοντες

 

Όπως είδαμε, η καύση του λίπους έχει να κάνει με το ενεργειακό ισοζύγιο.

Για να κάψω λίπος χρειάζεται να δημιουργήσω ένα θερμιδικό έλλειμμα (να προσλαμβάνω λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνω). Για να γίνει αυτό, είτε πρέπει να μειώσω την ενέργεια που λαμβάνω από το φαγητό, είτε πρέπει να αυξήσω την σωματική μου δραστηριότητα, είτε πρέπει να τα συνδυάσω.

 

καύση λίπους με την άσκηση 300x251 - Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος;

 

Πως θα καταφέρουμε καύση σωματικού λίπους;

Το σωματικό λίπος είναι απαραίτητο καθώς συμβάλει σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, ωστόσο όταν ξεπερνά τα προτεινόμενα όρια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Η καύση του σωματικού λίπους δε σχετίζεται με μεμονωμένα τρόφιμα αλλά είναι μια πολύπλοκη διαδικασία.

Για να μειωθεί το σωματικό λίπος χρειάζεται να δημιουργηθεί θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από την τροφή να είναι λιγότερες από αυτές που δαπανώνται συνολικά μέσα στην ημέρα.

 

 

Τι νομίζω ότι καίει το λίπος:

Τι καίει το λίπος πραγματικά:

Γκρέιπφρουτ

Σωματική δραστηριότητα
                            Καφές

Υποθερμιδική διατροφή

Πράσινο τσάι κ.ά.

Συνδυασμός άσκησης

&

υποθερμιδικής διατροφής

 

Πρακτικές συμβουλές για καύση λίπους:

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για την καύση λίπους. Τονίζεται ότι οι συμβουλές αυτές δεν είναι εξατομικευμένες και αποτελούν, απλώς, οδηγίες για τον γενικό, υγιή πληθυσμό. Τα άτομα τα οποία έχουν πλεονάζον σωματικό λίπος στο σώμα τους, καλό είναι να συμβουλεύονται τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο τους για εξατομικευμένες συμβουλές βάση του τρόπου ζωής και των αναγκών τους.

 

 • Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως έτοιμα αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα κ.ά.
 • Μειώστε την ποσότητα της μερίδας σας.
 • Μειώστε το πρόχειρο φαγητό.
 • Καταναλώστε φρούτα, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με μέτρο στα ενδιάμεσα σνακ.
 • Συνοδεύστε πάντοτε τα γεύματα σας με ποικιλία λαχανικών.
 • Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα όπως τα τηγανητά, τις σάλτσες κ.ά.
 • Φροντίστε να ρυθμίζετε την πείνα σας ώστε να μην καταλήγετε πολύ πεινασμένοι στα κυρίως γεύματα σας.
 • Δημιουργείστε ισορροπημένα γεύματα τα οποία να περιέχουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες π.χ. Στα κυρίως γεύματα συνδυάστε κρέας/αυγό/ψάρι/κοτόπουλο με ρύζι/πατάτα/ψωμί και λαχανικά και στα ενδιάμεσα σνακ συνδυάστε φρούτα με ξηρούς καρπούς/γιαούρτι.
 • Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο.
 • Κοιμηθείτε καλά.
 • Προσπαθήστε να ενυδατώνεστε επαρκώς.
 • Περπατήστε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα.

 

 

Διαβάστε περισσότερα για το αλκοόλ : Μπορεί Να Επηρεάσει Το Σωματικό Βάρος Και Τη Σύσταση Σώματος μας;

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!