Πώς λειτουργεί, η δημοφιλή για την Απώλεια βάρους, Διαλειμματική Νηστεία;
Η διαλειμματική νηστεία, ή αλλιώς Δίαιτα Fasting, αποτελεί ένα πρότυπο διατροφής στο οποίο στρέφονται ολοένα και περισσότερα άτομα. Πρόκειται για ένα μοντέλο διατροφής το οποίο χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενα χρονικά διαστήματα στα οποία καταναλώνεται τροφή και διαστήματα στα οποία δεν καταναλώνεται. Δηλαδή, για κάποιες ώρες της μέρας είσαι νηστικός και κάποιες ώρες της ημέρας καταναλώνεις τα γεύματά σου, πιο “μαζεμένα”.
Διατροφικά σχήματα Διαλειμματικής Νηστείας: 20:4 και 16:8.
Στην διαλειμματική νηστεία, ή αλλιώς δίαιτα fasting, τα πιο συχνά μοτίβα είναι το 16:8, δηλαδή 16 ώρες νηστεία με 8 ώρες χωρίς περιορισμούς και το 20:4 , δηλαδή 20 ώρες νηστεία με 4 ώρες χωρίς περιορισμούς. Κατά την περίοδο της νηστείας, δεν καταναλώνονται καθόλου τρόφιμα τα οποία αποδίδουν θερμίδες, αλλά μπορούν να καταναλωθούν ποτά τα οποία δεν αποδίδουν θερμίδες όπως το νερό, ο καφές ή το τσάι. Από την άλλη μεριά, κατά την περίοδο χωρίς περιορισμούς, το άτομο μπορεί να καταναλώσει συνήθως ό,τι επιθυμεί.
Ποια είναι τα οφέλη της Διαλειμματικής Νηστείας;
Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται συμβάλλει, ανά περιπτώσεις, στα εξής :
- Απώλεια βάρους,
- Καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης και
- Καθυστέρηση της εξέλιξης νευροεκφυλιστικών νόσων, όπως το Alzheimer,
- Μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις,
- Μείωση του κινδύνου για Διαβήτη και
- Βελτίωση του ύπνου.
Παρ’ ότι η συζήτηση που γίνεται για την διαλειμματική νηστεία είναι μεγάλη, είναι ένα μοντέλο διατροφής το οποίο χρήζει περισσότερων ερευνών και πρέπει η υιοθέτησή του να γίνεται πάντοτε με μεγάλη προσοχή και τη συμβολή ενός επιστήμονα διαιτολόγου διατροφολόγου.
Διαλειμματική Νηστεία & Απώλεια Βάρους
Η βασική αρχή που πρέπει να τηρείται για απώλεια βάρους, ακόμη και στην διαλειμματική νηστεία!
Στο χρονικό περιθώριο στο οποίο το άτομο μπορεί να καταναλώσει επιλογές με θερμίδες προτείνεται να ακολουθεί τις βασικές αρχές υγιεινής διατροφής, καθώς για να επιτευχθεί απώλεια βάρους, χρειάζεται πάντοτε να είμαστε σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Με απλά λόγια, για να χάσει κανείς βάρος, πρέπει να δαπανά στη μέρα του περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), σε σχέση με αυτή που προσλαμβάνει. Δηλαδή, εάν στην καθημερινότητά σου καις περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνεις, χάνεις βάρος. Εάν προσλαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις, βάζεις βάρος. Τέλος, εάν προσλαμβάνεις τις ίδιες θερμίδες με αυτές που καις, το βάρος σου παραμένει σταθερό.
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, αλλά ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο προκαλεί την απώλεια βάρους είναι ακόμα άγνωστος. Εικάζεται οτι η απώλεια βάρους οφείλεται στο αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή στη μείωση της ποσότητας τροφής και υγρών που προσλαμβάνει το άτομο, λόγω του χρονικού περιορισμού που προκύπτει από αυτό το διατροφικό σχήμα.
Ενδεικτικό Πλάνο Διαλειμματικής Νηστείας
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής, στηριζόμενο στην εκδοχή 20:4, δηλαδή 20 ώρες νηστεία και 4 ώρες κατανάλωση τροφής. Τονίζεται οτι δεν πρόκειται για εξατομικευμένο πλάνο και πάντοτε θα πρέπει να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό πριν την υιοθέτηση ενός μοντέλου διατροφής.
Ώρες | Λήψη φαγητού |
7.00-15.00 | Νηστεία |
15 | Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο και σαλάτα |
16.00 | Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι και τοστ |
17.00 | Φρούτο με ξηρούς καρπούς και μπάρα δημητριακών |
18-1900 | Τονοσαλάτα με ψωμί ολικής |
19.00-7.00 | Νηστεία |
Σύνοψη
Η διαλειμματική νηστεία, ή Δίαιτα Fasting, αποτελεί ένα διατροφικό σχήμα, το οποίο επιλέγεται συχνά και μελετάται ακόμη συχνότερα. Πράγματι, έχει φανεί ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και της απώλειας βάρους. Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σχήμα με περιορισμούς, κυρίως στο χρονικό σκέλος, δε είναι κατάλληλη επιλογή για όλους. Επιπλέον, δε μπορεί μόνο ο χρονικός περιορισμός να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Απαιτείται ταυτόχρονα η υγιεινή προσέγγιση και ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, τα οποία θα ήταν ωφέλιμο να δοθούν από έναν επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο.
Διαβάστε περισσότερα για “Εύκολες Διατροφικές Συμβουλές για Απώλεια Βάρους”