• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Δίαιτα εξπρές ή Κετογονική Δίαιτα για να χάσεις γρήγορα κιλά πριν το καλοκαίρι;

Δίαιτα εξπρές ή Κετογονική Δίαιτα για να χάσεις κιλά πριν το καλοκαίρι

Να κάνω μια δίαιτα εξπρές ή κετογονική δίαιτα για να χάσω τα κιλά που θέλω για το καλοκαίρι;

 

Το Πάσχα και τα Πασχαλινά Τραπέζια που το συνόδευσαν, έφτασαν στο τέλος τους. Το Καλοκαίρι είναι πλέον προ των πυλών και το κομμάτι των κιλών επηρεάζει, δυστυχώς, πολλά άτομα. Οι καλοκαιρινές διακοπές, τα μπάνια στην θάλασσα και τα “λιγότερα” ρούχα, αντί να κάνουν τον κόσμο να ανυπομονεί για τα δροσερά συναισθήματα των καλοκαιρινών ημερών, προκαλούν άγχος και σκέψεις σχετικά με τα κιλά και την εξωτερική εμφάνιση. Πολλοί, λοιπόν, προκειμένου να ξεφορτωθούν κιλά, καταλήγουν σε δίαιτες εξπρές εν όψει του καλοκαιριού.

 

Ανήκει και η κετογονική δίαιτα στην κατηγορία των διαιτών εξπρές;

 

Τι είναι οι δίαιτες εξπρές; Βοηθούν πράγματι στην γρήγορη απώλεια κιλών;

Ας ξεκινήσουμε με λίγες λεπτομέρειες για τις δίαιτες εξπρές. Αυτό που χαρακτηρίζει τις δίαιτες εξπρές, είναι όπως υπαινίσσεται και το όνομα τους, ότι υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αφετηρία τους.  Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει δοκιμάσει κάποια στιγμή μια τέτοια δίαιτα ή έστω έχει κάποιο κοντινό πρόσωπο που το έχει κάνει.

 

Οι δίαιτες εξπρές μπορεί πράγματι να οδηγήσουν σε απώλεια κιλών σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως, τα αποτελέσματα τους είναι βραχυπρόθεσμα, ενώ ταυτόχρονα ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Ο λόγος που δε λειτουργούν μακροπρόθεσμα είναι γιατί δε εστιάζουν καθόλου στο κομμάτι της αλλαγής του τρόπου σκέψης και στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Παράλληλα, οι κίνδυνοι προκύπτουν απ’ το ότι οι δίαιτες εξπρές είναι ιδιαίτερα περιοριστικές σε διάφορες ομάδες τροφίμων, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε ανεπαρκή πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών.  Άλλωστε, εάν οι δίαιτες εξπρές ήταν αποτελεσματικές, θα τις κάναμε μια και μοναδική φορά στην ζωή μας, θα είχαμε την επιθυμητή απώλεια βάρους και δε θα την επαναλαμβάναμε ξανά και ξανά.

 

Δίαιτα εξπρές ή Κετογονική Δίαιτα για να χάσεις γρήγορα κιλά πριν το καλοκαίρι  300x221 - Δίαιτα εξπρές ή Κετογονική Δίαιτα για να χάσεις γρήγορα κιλά πριν το καλοκαίρι;

 

 

Τι ισχύει για την κετογονική δίαιτα και την απώλεια κιλών;

Οι απόψεις για την κετογονική δίαιτα είναι πολλές και διαφορετικές. Πολλοί την συγκαταλέγουν με τις υπόλοιπες δίαιτες εξπρές. Όμως, η επιστήμη και τα δεδομένα της, αποδεικνύουν ότι η κετογονική δίαιτα είναι μία παρεξηγημένη δίαιτα. Δεν αποτελεί άλλη μια πολλά υποσχόμενη δίαιτα με γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά ένα πολύ καλά μελετημένο σχήμα.

Πρόκειται για ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο το οποίο ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια να εφαρμόζεται σε παιδάκια με επιληψία, όταν δεν ανταποκρίνονταν στην φαρμακευτική αγωγή. Ακόμη, έχει αποδειχθεί από μελέτη μεταναλύσης η θετική επίδραση της στον γλυκαιμικό έλεγχο και στο λιπιδαιμικό προφίλ των ατόμων.

 

Η κετογονική δίαιτα στην απώλεια βάρους!

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιστημονική βιβλιογραφία, η κετογονική δίαιτα φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια κιλών. Αυτό συμβαίνει μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως είναι η μείωση της όρεξης και το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Αναλυτικότερα, η μείωση της πρόσληψης των υδατανθράκων, οδηγεί στην παραγωγή των κετονών, που έχουν ανορεξιογόνο δράση, ενώ η αντικατάσταση των υδατανθράκων της διατροφής με πρωτεΐνη και λίπος, συμβάλλει στον κορεσμό. Ακόμη, δεδομένου ότι λαμβάνονται ελάχιστα γραμμάρια υδατανθράκων, άρα και γλυκόζης (δομική μονάδα υδατανθράκων), ο οργανισμός προσπαθεί να παράξει την απαραίτητη γλυκόζη μέσω άλλων πηγών, δαπανώντας περισσότερο ενέργεια. Έτσι, παρατηρείται αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και τελικά όλοι οι παραπάνω μηχανισμοί συμβάλλουν στην επίτευξη απώλειας κιλών.

 

Σύμφωνα με μελέτες φάνηκε πως  άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία εφαρμόζοντας την κετογονική δίαιτα.

 

 

Δίαιτα εξπρές ή Κετογονική Δίαιτα για να χάσεις γρήγορα κιλά πριν το καλοκαίρι. 300x200 - Δίαιτα εξπρές ή Κετογονική Δίαιτα για να χάσεις γρήγορα κιλά πριν το καλοκαίρι;

 

 

Σύνοψη

Οι δίαιτες εξπρές είναι δίαιτες πολύ περιοριστικές, με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και δυνητικά επικίνδυνες για την υγείας . Όμως, η κετογονική δίαιτα δε ανήκει στην κατηγορία αυτών των διαιτών εξπρές.  Πρόκειται για ένα πολύ καλά μελετημένο και αποτελεσματικό διατροφικό σχήμα, με οφέλη σε διάφορες περιπτώσεις, με μία από αυτές να είναι και η απώλεια κιλών. Παρ’ όλα αυτά, δε παύει να είναι μία περιοριστική δίαιτα, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι μακροχρονίως,  ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι πολύ σωστά δομημένη και διαμορφωμένη, ώστε να είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά.

 

 

Διαβάστε περισσότερα για τις Top Ιδέες Γευμάτων για να ξεκινήσετε  Κετογονική Δίαιτα

 

 

Για την επίτευξη μίας μακροχρόνιας αλλαγής στο τρόπο σκέψης για το φαγητό και την επίτευξη των διατροφικών στόχων με μόνιμα αποτελέσματα, ενημερωθείτε  για την νέα καινοτόμος υπηρεσία του Διαιτολογικού Κέντρου μας

” Don’t Diet, Just Live”.

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!