• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Διατροφή & Σακχαρώδης Διαβήτης: Γιατί το αυγό αποτελεί πολύτιμο τρόφιμο;

Αυγό Πολύτιμο τρόφιμο για το πρωινό των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Λίγα λόγια για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τη Διατροφή ..

 

Ο διαβήτης και η σύνδεση του με τη διατροφή αποτελεί ένα συνεχές θέμα μελέτης της επιστημονικής κοινότητας. Ας υπενθυμίσουμε πρώτα συνοπτικά περί τίνος πρόκειται ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

 

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια και ιδιαίτερα “δημοφιλής” νόσος, η οποία οφείλεται είτε στην ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης, είτε στην αντίσταση των ιστών σε αυτήν την ορμόνη.. Η ινσουλίνη είναι  μία πολύ σημαντική ορμόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για να γίνει η είσοδος της γλυκόζης (δομική μονάδα των υδατανθράκων στους οποίους ανήκουν τρόφιμα όπως είναι το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι φρυγανιές, το κουλούρι κ.ά.) εντός του κυττάρου και τελικά να συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας. Διαταραχές λοιπόν στην λειτουργία της ινσουλίνης και στον μεταβολισμό της γλυκόζης οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου του αίματος και τελικά στη εμφάνιση της μεταβολικής ασθένειας, του Σακχαρώδους Διαβήτη.

 

Διατροφή Σακχαρώδης Διαβήτης Γιατί το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο 23 300x200 - Διατροφή & Σακχαρώδης Διαβήτης: Γιατί το αυγό αποτελεί πολύτιμο τρόφιμο;

 

Το ζητούμενο για τους διαβητικούς είναι να ακολουθούν μια διατροφή η οποία να μην προκαλεί έντονες εκκρίσεις ινσουλίνης και σε γενικές γραμμές να βοηθά στο να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα. Σε ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο απευθύνεται σε διαβητικά άτομα, ιδιαίτερη σημασία έχει  το πρωινό γεύμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τις πρωινές ώρες, το φαινόμενο της αντίστασης στην ινσουλίνη είναι ακόμα πιο έντονο και επομένως η διαχείριση πρέπει να είναι πιο προσεκτική.

 

Το αυγό: Τρόφιμο – Κλειδί για το πρωινό των διαβητικών ατόμων.

 

Ένα χρήσιμο και βοηθητικό τρόφιμο στην εύρυθμη έκκριση της ινσουλίνης για τα διαβητικά άτομα είναι το αυγό. Φυσικά, η κατανάλωση αυγού είναι μία θρεπτική επιλογή είναι και για όλα τα υπόλοιπα άτομα, ανεξαρτήτως αν έχουν προβλήματα στη ρύθμιση του σακχάρου.

 

Γιατί το αυγό αποτελεί “χρυσή επιλογή” για το πρωινό των διαβητικών ατόμων;

 

1.Δεν επηρεάζει καθόλου το σάκχαρο στο αίμα,  δεδομένου ότι δεν περιέχει υδατάνθρακες.

 

2. Λόγω των λιπαρών και των πρωτεϊνών που περιέχει το αυγό επιβραδύνεται η απορρόφηση των υδατανθράκων από τα άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ταυτόχρονα (π.χ. ψωμί με αυγό), με αποτέλεσμα το σάκχαρο στο αίμα να μην ανεβαίνει στον ίδιο βαθμό και με την ίδια ταχύτητα όσο θα ανέβαινε.

 

Διατροφή Σακχαρώδης Διαβήτης Γιατί το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο 456 300x200 - Διατροφή & Σακχαρώδης Διαβήτης: Γιατί το αυγό αποτελεί πολύτιμο τρόφιμο;

 

3. Έχουν πολύ υψηλό δείκτη κορεσμού και μας χορταίνουν χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσουμε τεράστιες ποσότητες φαγητού.

Αρκετές μελέτες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια οι οποίες εξετάζουν την κατανάλωση αυγού στο πρωινό και την γλυκαιμική ρύθμιση των διαβητικών με τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, κρίνοντας την κατανάλωση αυγού στο πρωινό των διαβητικών ατόμων πολύ ευεργετική.

 

5+1 Ιδέες για Πρωινά με αυγό, κατάλληλα για τους διαβητικούς.

 

Πάμε να δούμε κάποια πρωινά κατάλληλα για διαβητικούς, τα οποία περιέχουν αυγό.

 

1. Ομελέτα με αυγό και πολύσπορο ψωμί

2. Φρυγανιές ολικής με τυρί, ντοματίνια και αυγό βραστό

3. Τορτίγια ολικής με γαλοπούλα βραστή, τυρί, μαρούλι και αυγό

4. Ψωμί ολικής με αυγό και αβοκάντο

 

Διατροφή Σακχαρώδης Διαβήτης Γιατί το αυγό είναι πολύτιμο τρόφιμο 90 300x216 - Διατροφή & Σακχαρώδης Διαβήτης: Γιατί το αυγό αποτελεί πολύτιμο τρόφιμο;

 

5. Scrambled eggs και φρουτοσαλάτα

6. Smoothie με γάλα, γιαούρτι, ασπράδι αυγού, μέλι και μπανάνα

7. Μάφιν με αυγό, λαχανικά, τυρί και βρώμη

 

Σύνοψη

 

Ένα πρόγραμμα διατροφής που προορίζεται σε διαβητικά άτομα πρέπει να είναι διαμορφωμένο με προσεκτικό τρόπο, για την βέλτιστη διακύμανση των επιπέδων σακχάρου του ατόμου. Ιδιαίτερη σημασία σε ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει το πρωινό γεύμα. Ενδεικτικά, στο συγκεκριμένο άρθρο επιλέξαμε να αναλύσουμε την επιλογή του αυγού, ως ένα ευεργετικό και κατάλληλο τρόφιμο για το γεύμα του πρωινού, χωρίς ωστόσο η αξία του να περιορίζεται σε αυτήν την ώρα της ημέρας μόνο.

 

Βρείτε ακόμη 10 Ενδιάμεσα σνακ με αυγό, που θα σας κρατήσουν χορτάτους!

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!