• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Διατροφή & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όσα πρέπει να ξέρεις!

Διατροφή κι Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

 

Πώς συνδέεται το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου με τη διατροφή μας;

 

Ισχυρή η σύνδεση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου με τη διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας γενικότερα. Τι είναι όμως τελικά το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) ; Πρόκειται για έναν ιατρικό όρο ο οποίος περιλαμβάνει την εκδήλωση ενός συνόλου συμπτωμάτων από το έντερο. Χαρακτηριστικά συμπτώματα αποτελούν ο κοιλιακός πόνος και οι διαταραχές στη κινητικότητα του εντέρου.

 

Φαίνεται ότι σήμερα το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει έναν στους πέντε ενήλικες, με τη πλειονότητα αυτών να είναι γυναίκες.  Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε οτι δεν ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (π.χ. Νόσος Chrohn και Ελκώδη Κολίτιδα), ενώ μπορεί να το έχετε ακούσει στην καθομιλουμένη ως σπαστική κολίτιδα. Ο λόγος για τον οποίο συζητιέται τόσο η κατάλληλη διαχείριση των συμπτωμάτων του Ευερέθιστου εντέρου είναι γιατί η επιμονή αυτών επηρεάζουν κατά πολύ την ποιότητα ζωής του ατόμου.

 

 

sick woman with hands stomach suffering from intense pain 300x200 - Διατροφή & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όσα πρέπει να ξέρεις!

 

 

Διατροφικές Συμβουλές για τη διαχείριση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

 

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν θεραπεύεται μόνιμα συνεπώς το άτομο θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό και να το διαχειρίζεται μέσω της διατροφής του. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ένα διατροφικό πρωτόκολλο το οποίο να “εξαφανίζει” τα συμπτώματα και να εγγυάται την θεραπεία. Η διατροφική αντιμετώπισή του βασίζεται στην εξατομίκευση. Θα πρέπει το άτομο μεμονωμένα να κατανοήσει ποιες τροφές αλλά και ποιες διατροφικές συνήθειες τον ενοχλούν και ποιες όχι.

 

Ας δούμε κάποιες διατροφικές συμβουλές για την άμβλυνση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, οι οποίες φαίνεται να δρουν αποτελεσματικά στη πλειονότητα των περιστατικών.

 

  • Κάντε μικρά και συχνά γεύματα.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου κι Διατροφή  300x200 - Διατροφή & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όσα πρέπει να ξέρεις!

 

  • Βράστε καλά τα όσπρια και αλλάξτε αρκετές φορές το νερό στο οποίο βράζουν.

 

  • Σε περιόδους έξαρσης προτιμήστε πιο “φιλικά” για το έντερο,  λαχανικά όπως καρότο και κολοκύθι.

 

  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση γλυκαντικών, όπως στέβια και ζαχαρίνη.

 

  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γεύματά σας με αργό και ήρεμο, μασώντας καλά την τροφή σας.

 

  • Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ.

 

  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερο από 2 μονάδες την ημέρα και ορίστε τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα τις οποίες δε θα καταναλώνεται καθόλου αλκοόλ.

 

  • Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης ή/και καφεΐνούχων ροφημάτων, αλλά και ροφημάτων με ανθρακικό.

 

  • Καταναλώστε άφθονο νερό και υγρά.

 

Σύνδρομο Ευερέθιστου ΕΝτέρου και Διατροφή  300x200 - Διατροφή & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όσα πρέπει να ξέρεις!

 

  • Περιορίστε τα φαγητά τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά όπως τα πατατάκια, το έτοιμο φαγητό, το βούτυρο, η πίτσα, οι σάλτσες, τα γλυκά, αλλά και οτιδήποτε χρήζει επεξεργασία. Επενδύστε σε φρέσκα υλικά.

 

  • Περιορίστε τα φρούτα στις 3 μερίδες την ημέρα (περίπου 80γρ κάθε μερίδα).

 

  • Εντάξτε την κίνηση στη καθημερινότητα σας.

 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου Και Διατροφή 3 300x200 - Διατροφή & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όσα πρέπει να ξέρεις!

 

Η διατροφή για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Χαμηλή σε FODMAPS.

 

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα γύρω απο το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου έχει στραφεί στη μελέτη των FODMAPS, το ακρωνύμιο των λέξεων ζυμώσιμοι ολιγο-σακχαρίτες, δι-σακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Ουσιαστικά πρόκειται για τους ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες, στο έντερο, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων. Αποτέλεσμα αυτής της συσσώρευσης υγρών και αερίων είναι η εμφάνιση φουσκώματος και μετεωρισμού.

 

Η διατροφή χαμηλή σε FODMAPS φαίνεται να μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, αλλά χρειάζεται στενή επίβλεψη απο ειδικό καθώς περιλαμβάνει συγκεκριμένες φάσεις (περιορισμό, επανεισαγωγή και εξατομίκευση), οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν και να τηρηθούν σωστά και με τρόπο που δε θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου.

 

Βασικότερες πηγές FODMAPS της διατροφής μας

 

Oι βασικότερες πηγές FODMAPS είναι:

  • η φρουκτόζη, π.χ. κάποια είδη φρούτων όπως τα μήλα, το μέλι
  • η λακτόζη, π.χ. γάλα, παγωτό
  • οι φρουκτάνες, π.χ. σιτάρι, κρεμμύδι, σκόρδο
  • οι γαλακτάνες, π.χ. όσπρια
  • οι πολυόλες, π.χ. γλυκαντικά.

 

Και πάλι, πρέπει να επαναλάβουμε πως ο κάθε οργανισμός τελικά διαχειρίζεται τη πρόσληψη αυτών των συστατικών με διαφορετικό τρόπο. Το κατά πόσο και αν θα ενοχλήσει τελικά κάποιον στο γαστρεντερικό σύστημα διαφέρει από άτομο σε άτομο, επομένως μη υιοθετείτε συμπεριφορές και συνήθειες άλλων, αλλά φροντίστε να βρείτε και να υιοθετήσετε τις πρακτικές που θα είναι αποτελεσματικές για εσάς.

Σύνοψη

 

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ταλανίζει πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας. Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία γι’ αυτό, αλλά με σωστή καθοδήγηση όσον αφορά τη διατροφή, το άτομο θα μπορεί να ζει ήρεμα και ομαλά με αυτό.  Οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν ενδεικτικές πρακτικές που φαίνεται να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο σε πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, απαιτείται το κάθε άτομο να λαμβάνει εξατομικευμένες συμβουλές από ειδικό διαιτολόγο διατροφολόγο.

 

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και Διατροφή 300x200 - Διατροφή & Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όσα πρέπει να ξέρεις!

 

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!