• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι μέρος της υγιεινής διατροφής!

Ο ρόλος της σωστής αποθήκευσης των τροφίμων στην υγεία μας!

Η αποθήκευση των τροφίμων και οι κίνδυνοι για την υγεία μας

 

Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο μας και γενικότερα η τήρηση των κανόνων υγιεινής διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της υγείας μας και στην αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης των τροφίμων, δηλαδή ένα τρόφιμο να επιμολύνει με παθογόνους μικροοργανισμούς ένα άλλο τρόφιμο.

 

Ιδιαίτερα, εάν στο σπίτι σας κατοικούν ή σας επισκέπτονται άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως μικρά παιδάκια, εγκυμονούσες, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς ή ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Ένα τρόφιμο το οποίο δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτα σε έναν υγιή οργανισμό, μπορεί γι’ αυτούς να προκαλέσει πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα.

 

Ο ρόλος της σωστής αποθήκευσης των τροφίμων στην υγεία μας 34 300x200 - Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι μέρος της υγιεινής διατροφής!

 

Tips για την σωστή αποθήκευση διαφόρων ομάδων τροφίμων!

 

  • Ομάδα κρεάτων

 

Αξίζει να πούμε πως οι διαφορετικές ομάδες τροφίμων θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξεχωριστά ράφια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, όπως είναι και η ομάδα των κρεάτων. Για αυτήν την ομάδα τροφίμων, θα πρέπει να φροντίζουμε να αποθηκεύονται στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου και σίγουρα να εξασφαλίσουμε ότι από την συσκευασία τους δεν μπορούν να διαφύγουν υγρά τα οποία θα επιμολύνουν άλλα τρόφιμα.

 

  • Αυγά

 

Σχετικά με τα αυγά, από τη φύση τους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να περιέχουν κάποιους μικροοργανισμούς στην εξωτερική τους πλευρά, δηλαδή στο τσόφλι. Γι’ αυτό καλό θα είναι να μην τα βγάζετε από την ειδική συσκευασία στην οποία περιέχονται. Ιδανικά, θα πρέπει να τα διατηρείτε στην συσκευασία με την οποία τα αγοράζετε και να τα αποθηκεύετε είτε στην πόρτα του ψυγείου είτε σε κάποιο ράφι μαζί με άλλα συσκευασμένα τρόφιμα όπως γιαούρτι, τυριά και αλλαντικά. Καλό θα είναι στο ίδιο ράφι με τα αυγά να μην υπάρχουν “χύμα” τρόφιμα όπως φρούτα.

 

Εάν επιλέξετε να αποθηκεύσετε τα αυγά σας στις αυγοθήκες του ψυγείου, θα πρέπει κάθε φορά που βάζετε καινούρια “παρτίδα” αυγών να απολυμαίνετε την αυγοθήκη με καλό πλύσιμο και στέγνωμα.

 

Η σωστής αποθήκευση των τροφίμων είναι μέρος της υγιεινής διατροφής 342 300x200 - Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι μέρος της υγιεινής διατροφής!

 

  • Όσπρια, ξηροί καρποί και δημητριακά

 

Τα προϊόντα αυτά χρήζουν ιδιαίτερα εύκολης διαχείρισης όσον αφορά την αποθήκευση τους. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, είναι τρόφιμα που αυτό που χρειάζονται για την ασφαλή και σωστή διατήρηση τους είναι σκεύη αεροστεγώς κλεισμένα και ένα ξηρό και σκοτεινό μέρος. Εξασφαλίζοντας αυτές τις συνθήκες, τα προϊόντα αυτά μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα ντουλάπια μας.

 

  • Φρούτα και λαχανικά

 

Η αλήθεια είναι ότι η κατάλληλη αποθήκευση των τροφίμων αυτής της κατηγορίας εξαρτάται από το είδος στο οποίο αναφερόμαστε, καθώς καθορίζεται σημαντικά από την υγρασία του κάθε προϊόντος, η οποία διαφέρει αισθητά ανάμεσα στα διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών. Σε γενικά πλαίσια, αυτό το οποίο χρειαζόμαστε για την αποθήκευση των φρούτων και των λαχανικών είναι ένα καθαρό περιβάλλον (είτε πρόκειται για τον πάγκο της κουζίνας, είτε για κάποιο δοχείο αποθήκευσης, είτε για κάποιο χώρο αποθήκευσης του ψυγείου) και ούτε υψηλές, αλλά και ούτε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Επιπλέον, extra και πολύ σημαντικό tip όσον αφορά τα φρούτα και λαχανικά είναι πως το πλύσιμο τους με νερό συστήνεται πριν την κατανάλωση τους και όχι πριν την αποθήκευση τους. Αυτό συμβαίνει διότι η παρουσία νερού στην επιφάνεια τους ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επιπρόσθετα, αποφύγετε την χρήση σαπουνιού για τον καθαρισμό των φρούτων και των λαχανικών, δεδομένου ότι πολλά από αυτά είναι πορώδη, επιτρέποντας τελικά στις χημικές ουσίες του σαπουνιού να τα διαπερνά.

 

 

Ο ρόλος της σωστής αποθήκευσης των τροφίμων στην υγεία μας 23 300x200 - Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι μέρος της υγιεινής διατροφής!

 

Ποια τρόφιμα δε πρέπει να αποθηκεύονται στην κατάψυξη;

 

Η κατάψυξη αποτελεί για πολλούς την καταλληλότερη λύση για αποθήκευση και διατήρηση τροφίμων. Ωστόσο, είναι γεγονός πως δε είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για να μπουν στην κατάψυξη. Αναλυτικότερα, δείτε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα:

 

  1. Αυγά με το τσόφλι τους.

 

Αυτό δε ισχύει για την περίπτωση της ομελέτας, ή αν το αυγό αποτελεί απλά συστατικό κάποιου φαγητού. Επιπλέον, μπορεί να καταψυχθεί και το ασπράδι του αυγού.

 

2. Φρούτα και λαχανικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

 

Μερικά από αυτά είναι το μαρούλι, η ντομάτα, το αγγούρι, το καρπούζι το πεπόνι.. και άλλα πολλά.

 

3. Φρέσκα και μαλακά τυριά

 

Για τον ίδιο λόγο που δεν πρέπει να καταψυχθούν ορισμένα φρούτα και λαχανικά, δε μπορούν και τα φρέσκα και μαλακά τυριά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία τυριών, όπως είναι το cottage, το κατσικίσιο, τα καθιστά ακατάλληλα για την αποθήκευση τους στην κατάψυξη.

 

4. Πατάτες, ρύζι και γενικότερα ζυμαρικά σκέτα μαγειρεμένα.

 

Αυτό διότι θα χάνεται η περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και η υφή τους.

 

5. Κονσέρβες

 

Η περιεκτικότητα των κονσερβών σε συντηρητικά συμβάλλει  στην διατήρηση του περιεχομένου τους. Επομένως, η κατάψυξη των προϊόντων αυτών είναι στην πραγματικότητα αχρείαστη. Ωστόσο, σε περίπτωση που θέλετε να καταψύξετε το περιεχόμενο μίας κονσέρβας τότε θα πρέπει να το αφαιρέσετε από την κονσέρβα και να το τοποθετήσετε σε αεροστεγή συσκευασία. Ύστερα, θα μπορείτε να το καταψύξετε κανονικά.

 

Ο ρόλος της σωστής αποθήκευσης των τροφίμων στην υγεία μας 1 300x200 - Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι μέρος της υγιεινής διατροφής!

 

Σύνοψη

 

Η σημασία που δίνεται στην αποθήκευση των τροφίμων είναι πολλές φορές ανεπαίσθητη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πληθώρας μικροοργανισμών πάνω σε αυτά τα τρόφιμα, την αλλοίωση της ποιότητας, της υφής αλλά και της γεύσης των τροφίμων, συνθήκες που μπορούν να θέσουν εύκολα σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Δώστε την αρμόζουσα σημασία στην σωστή αποθήκευση των τροφίμων που καταναλώνετε, καθώς αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο μίας υγιεινής διατροφής.

 

Γνωρίστε καλύτερα τη μέθοδο Meal Prep, η οποία αξιοποιεί έντονα τις μεθόδους αποθήκευσης και διατήρησης τροφίμων και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότατη σε προγράμματα απώλειας βάρους.

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!