• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Η Διατροφή γύρω από το Βαριατρικό Χειρουργείο!

Η Διατροφή γύρω από το Βαριατρικό Χειρουργείο

 

 

Η απόφαση ενός ατόμου να υποβληθεί σε βαριατρικό χειρουργείο, αποτελεί και «πρέπει» να αποτελεί ως επί το πλείστο μία απόφαση για καθοριστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του συνολικά και φυσικά μετ’ έπειτα από την επέμβαση. Αρχικά, είναι αρκετά σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως δε πρόκειται για μία επέμβαση που απευθύνεται σε όλους όσους αισθάνονται ότι έχουν κάποια παραπανίσια κιλά, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων. Για εξατομικευμένη αξιολόγηση, συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο στη βαριατρική χειρουργική ιατρό.

 

Γιατί να υποβληθεί κάποιος σε βαριατρικό χειρουργείο;

 

Γενετικοί, ψυχολογικοί, περιβαλλοντικοί και λοιποί παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα για ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων ένα επιμένον αυξημένο σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα ένα αισθητό και παγκόσμιας κλίμακας πρόβλημα, το οποίο αποτελεί πεδίο έρευνας για τους επιστήμονες υγείας όχι για το αισθητικό σκέλος, αλλά διότι η παχυσαρκία μπορεί να αποτελέσει αιτία πολλών νοσογόνων και επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία καταστάσεων, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αναπνευστικά προβλήματα κτλ.

 

Σε τι αποσκοπεί το βαριατρικό χειρουργείο;

 

Συνοπτικά, αυτή η εξειδικευμένη μορφή χειρουργικής, το βαριατρικό χειρουργείο, πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό και επεμβαίνει στο πεπτικό σύστημα του ατόμου. Στόχος της είναι να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας σε άτομα τα οποία έχουν ένα επίμονα αυξημένο σωματικό βάρος, το οποίο αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης προβλημάτων υγείας (σακχαρώδης διαβήτης κτλ.) , αλλά και μίας κακής ποιότητας ζωής συνολικά.

 

Η Διατροφή γύρω από το Βαριατρικό Χειρουργείο 300x200 - Η Διατροφή γύρω από το Βαριατρικό Χειρουργείο!

 

Ο ρόλος του διαιτολόγου σε ένα βαριατρικό χειρουργείο.

 

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος αποτελεί βασικό μέλος της διεπιστημονικής ομάδας που παρακολουθεί ένα άτομο μετά το βαριατρικό χειρουργείο. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η επέμβαση αφορά το πεπτικό σύστημα το ατόμου, με αυτό να έχει αποτέλεσμα την ανάγκη για πολλές αλλαγές προσαρμοστικής φύσεως. Πέραν από την ανεκτικότητα του πεπτικού σωλήνα η οποία το πρώτο διάστημα είναι ιδιαίτερα επηρεασμένη, οι ανάγκες του ατόμου αυτού σε θρεπτικά συστατικά είναι εξίσου διαφορετικές.

 

Ένας εξειδικευμένος στο βαριατρικό χειρουργείο διαιτολόγος – διατροφολόγος, είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση του ασθενούς μετεγχειρητικά με τις κατάλληλες διατροφικές συστάσεις, αλλά και για την μακροπρόθεσμή διατροφική παρακολούθηση και διατροφική εκπαίδευση του. Σημαντικό να τονιστεί πως μπορεί η επέμβαση αυτή να δίνει στον ασθενή ένα ισχυρό βήμα, όμως η αλλαγή του τρόπου ζωής είναι αυτή που θα τον βοηθήσει να πετύχει και να διατηρήσει το βάρος του μακροπρόθεσμα.

 

Η Διατροφή γύρω από το Βαριατρικό Χειρουργείο 23 300x200 - Η Διατροφή γύρω από το Βαριατρικό Χειρουργείο!

 

Η Διατροφή μετά το βαριατρικό χειρουργείο

Η μετεγχειρητική διατροφή αποτελεί μία διαδικασία που διακρίνεται σε στάδια και είναι σημαντικό να ακολουθηθεί σωστά για την ομαλή έκβαση του ασθενούς. Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής δε μπορεί να τραφεί με αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως “τυπική” διατροφή. Αντίθετα, θα πρέπει να ξεκινήσει με τη λήψη μόνο υγρών τροφών και σταδιακά να περάσει στις στερεές τροφές και στην “τυπική” διατροφή. Η διαδικασία αυτή, της μετάβασης στην τυπική διατροφή, διαρκεί περίπου ένα μήνα. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τους ρυθμούς ανάρρωσης του ασθενή. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον ιατρό και τον διαιτολόγο του. Τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν είναι τα εξής:

 

  • Υγρές τροφές
  • Πολτοποιημένες τροφές
  • Μαλακές τροφές
  • Στερεές τροφές

 

Τα στάδια Διατροφής μετά το βαριατρικό χειρουργείο

 

 

Ενδεικτική διάρκεια Τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν Παρατηρήσεις Προς αποφυγή
ΥΓΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
2-3 μέρες Νερό, ζωμός λαχανικών, κρέατος και κοτόπουλου Η κατανάλωση θα πρέπει να γίνεται με αργό ρυθμό και σε ποσότητα 60-90 ml κάθε φορά. Ανθρακούχα και καφεϊνούχα ροφήματα (προτείνεται αποφυγή σε όλα τα στάδια)
4-5 μέρες Γάλα 1,5%, γιαούρτι 2%, ζελέ χωρίς ζάχαρη, χυμοί φρούτων χωρίς ζάχαρη και χωρίς κομμάτια φρούτων (προσοχή στα άγουρα και όξινα τρόφιμα όπως πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, ανανάς, ακτινίδιο, γκρέιπφρουτ), σουρωμένες σούπες, υγρά διατροφικά συμπληρώματα ή σε μορφή στοματικού σπρέι
ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
1 εβδομάδα Εισαγωγή αλεσμένων ή πολτοποιημένων τροφίμων πλούσια σε θρεπτική αξία, μαλακά και υγρά.

 

Παραδείγματα: ασπράδια αυγού, άπαχο κρέας, κιμάς, μαλακά λαχανικά και φρούτα, μαλακά τυριά, γιαούρτι.

 

 

Κατά την πολτοποίηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν βοηθητικά, υγρά όπως το νερό, το γάλα κ.ά. Προτείνεται μείωση λήψης υγρών κατά τα γεύματα και μισή ώρα μετά από κάθε γεύμα
ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
1 εβδομάδα Εισαγωγή στερεών, αλλά ταυτόχρονα μαλακών τροφίμων.

 

Παραδείγματα: κιμάς, μικρά κομματάκια κρέατος πολύ καλά μαγειρεμένα, ασπράδια αυγού, κομπόστα ή πολύ ώριμα κομματάκια φρούτων, λαχανικά πολύ καλά μαγειρεμένα κ.ά.

Τα τρόφιμα θα πρέπει υπό την πίεση πιρουνιού να πολτοποιούνται. Αποφυγή κατανάλωσης νερού μισή ώρα πριν και μετά το γεύμα.
ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
1 εβδομάδα Εισάγονται σταδιακά τα στερεά τρόφιμα.

 

Θα πρέπει να εισάγονται 1-2 νέα τρόφιμα την ημέρα, όχι παραπάνω.

 

Οποιοδήποτε τρόφιμο δεν είναι καλά ανεκτό, αποφύγετέ το.

Αργή μάσηση.

 

Μικρά και συχνά γεύματα

Τρόφιμα με υψηλό στερεό υπόλειμμα όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αποξηραμένα φρούτα, σκληρά κρέατα, αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά.

 

 

Η Διατροφή γύρω από το βαριατρικό χειρουργείο 1221 300x200 - Η Διατροφή γύρω από το Βαριατρικό Χειρουργείο!

 

Σύνοψη

 

Αναμφίβολα, το βαριατρικό χειρουργείο αποτελεί μία επέμβαση – «όπλο» που θα μειώσει αισθητά το σωματικό βάρος ενός ατόμου. Ωστόσο, μετά από το χειρουργείο είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη της αλλαγής του τρόπου ζωής και της συμμόρφωσης με τις εκάστοτε οδηγίες από τον εξειδικευμένο ιατρό, αλλά και διατροφολόγο. Τότε είναι που θα πρέπει να εγκαταστήσετε μόνιμες αλλαγές, με στόχο την διατήρηση της ήδη απώλειας κιλών, αλλά και την μακροπρόθεσμη επίτευξη του επιθυμητού βάρους και μίας καλής ποιότητας ζωής.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!