Διανύουμε πλέον την περίοδο της Σαρακοστής και πολλοί έχουν επιλέξει να νηστέψουν. Όσο, μάλιστα, πλησιάζουμε στις μέρες του Πάσχα ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε μια πιο χορτοφαγική διατροφή, αναζητώντας διάφορες ιδέες για συνταγές και γεύματα που μπορούν να καταναλώσουν την περίοδο αυτή.
Η νηστεία και γενικά τα προσανατολισμένα στην χορτοφαγία διατροφικά πρότυπα, με σωστό σχεδιασμό και έξυπνες επιλογές, μπορούν να είναι απόλυτα ασφαλείς και υγιεινά.
Ταυτόχρονα, μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο σε πρόγραμμα απώλειας ή και διατήρησης του σωματικού βάρους.
Τι θα λέγατε λοιπόν να σας δώσουμε μερικές υγιεινές, εύκολες και φυσικά νηστίσιμες ιδέες γευμάτων για την Σαρακοστή;
Νηστίσιμες & Θρεπτικές συνταγές για την Σαρακοστή
Σας έχουμε ετοιμάσει 7 νόστιμες και θρεπτικές συνταγές, κατάλληλες για την περίοδο της Σαρακοστής.
Και το πιο σημαντικό; Συνταγές που μας βοηθούν να πετύχουμε τον στόχο που έχουμε βάλει για το βάρος μας!
Προσπαθήσαμε όλες οι συνταγές να απαιτούν τον ελάχιστο δυνατό χρόνο προετοιμασίας, ώστε πέρα από υγιεινές και νηστίσιμες, να είναι γρήγορες και να μπορούν να εφαρμοστούν στον σύγχρονο τρόπο ζωής.
- Σαλάτα με γαρίδες
Σε μια πράσινη βάση σαλάτας προσθέτουμε ψιλοκομμένες χρωματιστές πιπεριές, τριμμένο καρότο, ντοματίνια, αβοκάντο και είτε ψητές γαρίδες είτε βραστές. Μπορούμε για διευκόλυνση να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένες γαρίδες, που είναι εξίσου θρεπτικές! Για να δημιουργήσουμε ένα πλήρες γεύμα ολοκληρώνουμε με λίγα κρουτόν ολικής και ένα χειροποίητο dressing με ελαιόλαδο, μουστάρδα, λεμόνι και μυρωδικά.
- Καλαμάρι με πέστο
Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή αλλά πεντανόστιμη. Αφήνουμε το αντικολλητικό μας τηγάνι να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά και περνάμε το καλαμάρι μας 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Τέλος, γαρνίρουμε με 2 κοφτές κουταλιές της σούπας πέστο βασιλικού. Ταιριάζει τέλεια με ρύζι μπασμάτι και διάφορα λαχανικά.
- Ψητά λαχανικά με tofu
Τα προϊόντα σόγιας είναι πολύ χρήσιμα κατά την περίοδο της νηστείας καθώς περιέχουν πολλά από τα απαραίτητα αμινοξέα. Μπορείτε να δοκιμάσετε κιμά σόγιας σε λαχανοντολμάδες, με μακαρόνια ή σε έτοιμα σκευάσματα όπως κεμπάπ ή μπιφτέκια. Ωστόσο, τα έτοιμα σκευάσματα με βάση την σόγια χρειάζονται μεγάλη προσοχή καθώς ενδέχεται να είναι πολύ πλούσια σε αλάτι.
Για τα ψητά λαχανικά με tofu τα οποία θεωρούνται πλήρες γεύμα μπορούμε να βάλουμε ό,τι λαχανικά επιθυμούμε. Θα σας προτείναμε σίγουρα να εντάξετε τα μανιτάρια τα οποία θεωρούνται πηγή υψηλών πρωτεϊνών, πιπεριές, καρότα και κολοκύθια.
Προσθέτουμε, επίσης, πατάτα ή γλυκοπατάτα ως πηγή αμύλου. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε αντικολλητικό χαρτί και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το tofu σε σπιρτόκουτα και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Για έξτρα γεύση μπορούμε να σερβίρουμε με βαλσάμικο ξύδι.
- Χταπόδι σε κρύα σαλάτα με φακές
Ψήνουμε το χταπόδι σας στην σχάρα περίπου για 8 λεπτά από κάθε πλευρά χωρίς να προσθέτουμε απολύτως τίποτα. Παράλληλα βράζουμε τις φακές μόνο σε νερό με αλάτι. Τέλος, όταν τα δυο αυτά υλικά είναι έτοιμα και έχουν κρυώσει λίγο, ψιλοκόβουμε το χταπόδι, σουρώνουμε τις φακές και ενώνουμε τα σε σαλατιέρα. Μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι λαχανικά θέλουμε όπως αγγούρι, ντοματίνια και μαϊντανό. Ολοκληρώνουμε το γεύμα με ένα χειροποίητο dressing με ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι.
- Σαλάτα με ρεβίθια
Η σαλάτα με ρεβίθια μπορεί να ακούγεται ελαφρύ γεύμα αλλά μπορεί να μας χορτάσει για ώρες ολόκληρες, αρκεί να βάλουμε μέσα τα κατάλληλα υλικά. Βράζουμε τα ρεβίθια σε νερό με αλάτι αφού τα έχουμε αφήσει όλο το βράδυ να μουλιάζουν. Σουρώνουμε τα ρεβίθια, τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε αβοκάντο, αγγούρι και ντοματίνια. Για να απογειώσουμε την σαλάτα σας και να την μετατρέψουμε σε πλήρες γεύμα μπορούμε να προσθέσουμε μερικές κουταλιές της σούπας κινόα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινόα είναι ένα πολύ χρήσιμο υλικό για την περίοδο της σαρακοστής λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε αμινοξέα υψηλής βιολογικής αξίας. Μπορείτε να την διατηρείτε έτοιμη βρασμένη στο ψυγείο και να προσθέτετε στις σαλάτες με όσπρια.
- Σαλάτα με αποξηραμένα σύκα
Μια ακόμα υπέροχη σαλάτα για την περίοδο της Σαρακοστής είναι η σαλάτα με τα αποξηραμένα σύκα. Προσθέτουμε σε μια πράσινη βάση λαχανικών αποξηραμένα σύκα και μερικούς ξηρούς καρπούς όπως κάσιους ή καρύδια. Προσθέτουμε tofu το οποίο έχετε περάσει για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά, σε αντικολλητικό τηγάνι. Γαρνίρουμε με λίγο βαλσάμικο κρέμα.
- Σαλάτα με σταφίδες
Για το τέλος αφήσαμε μια πεντανόστιμη σαλάτα η οποία όμως έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν είναι πλήρες γεύμα. Επομένως, πρέπει είτε να την συνοδεύσουμε με κάποιο θαλασσινό είτε να την καταναλώσουμε ως ένα ελαφρύ βραδινό. Ψιλοκόβουμε λευκό και κόκκινο λάχανο, τρίβουμε καρότο, προσθέτουμε σταφίδες και ολοκληρώνουμε με χειροποίητο dressing με ελαιόλαδο, μέλι και μουστάρδα.