• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Ενέσεις Για Απώλεια Βάρους: Η 1η Top Λύση για την Παχυσαρκία!

Ενέσεις για Απώλεια Βάρους

 

Η δημοσιότητα που έχουν πάρει οι ενέσεις, με στόχο στην απώλεια βάρους, γεννά και αντίστοιχα ερωτήματα. Είναι πράγματι η λύση που όλοι περιμέναμε για να γίνει η απώλεια βάρους  εύκολη ή πρόκειται απλώς για μία ακόμη νέα μόδα, που μπορεί να αποτελεί τελικά και απειλή για την υγεία μας;

 

Τι ακριβώς είναι οι ενέσεις για απώλεια βάρους;

Ας δούμε αρχικά περί τίνος πρόκεινται αυτές οι ενέσεις.  Οι πολυσυζητημένες ενέσεις για απώλεια βάρους, λοιπόν, είναι φαρμακευτικά σκευάσματα, χρησιμοποιούμενα μέχρι τώρα ως αντιδιαβητική αγωγή.  Περιέχουν συνήθως είτε την ουσία λιραγλουτίδη ή την σεμαγλουτίδη, ενώσεις της ίδιας κατηγορίας διαβητικών φαρμάκων, με τη διαφορά ότι χορηγούνται  με διαφορετική συχνότητα χρήσης. Συγκεκριμένα, η ένεση με την λιραγλουτίδη λαμβάνεται σε ημερήσια βάση, ενώ εκείνη με την σεμαγλουτίδη σε εβδομαδιαία.

Η μορφή όπου αυτές οι ενέσεις κυκλοφορούν είναι σε προγεμισμένες πένες με ένα λεπτό βελονάκι που χορηγούνται στον υποδόριο ιστό, δηλαδή στα σημεία όπου υπάρχει λίπος, για παράδειγμα στην κοιλιά ή στον μηρό.

 

Τι είναι η Λιραγλουτίδη και η Σεμαγλουτίδη;

Η Λιραγλουτίδη και η Σεμαγλουτίδη πρόκεινται για GLP-1 ανάλογα, δηλαδή φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες μιμούνται την ορμόνη GLP-1 . Ο ρόλος αυτής της ορμόνης είναι να εκκρίνεται  από τα κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος μετά την κατανάλωση φαγητού, να επικοινωνεί με τα β-κύτταρα του παγκρέατος και τελικά να προάγει την έκκριση ινσουλίνης από αυτά τα κύτταρα. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της σειράς διαδικασιών είναι η ιδανική χρήση των σακχάρων της τροφής και η αποφυγή της υπεργλυκαιμίας. Αντίστοιχα λοιπόν, ο στόχος αυτών των φαρμάκων είναι η σωστή λειτουργία της ομοιόστασης του συστήματος γλυκόζης και ινσουλίνης.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι τα φάρμακα αυτά δεν είναι, όπως λανθασμένα πιστεύεται, ινσουλίνη αυτή καθ’ αυτή, αλλά ουσίες όπου προάγουν την έκκριση της.

 

Ενέσεις για απώλεια βάρου ς scaled - Ενέσεις Για Απώλεια Βάρους: Η 1η Top Λύση για την Παχυσαρκία!

 

Είναι πράγματι αποτελεσματικές οι ενέσεις αυτές στην απώλεια βάρους;

 

Οι ενέσεις είναι αποτελεσματικές και απόλυτα ασφαλείς, όταν χρησιμοποιούνται στις κατάλληλες περιπτώσεις,  γι’ αυτό και υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων στην αγορά, τα οποία βέβαια χρειάζονται ιατρική συνταγή.

Όμως, οι ενέσεις αυτές δεν κάνουν μαγικά, ούτε καίνε το λίπος ή αδυνατίζουν από μόνες τους. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλωστε φάρμακο που να μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό που κάνουν  είναι ουσιαστικά να διευκολύνουν το άτομο να ακολουθήσει την διατροφή του, επηρεάζοντας έμμεσα την όρεξη του, μέσω της επίδρασης τους στην ομοιόσταση του συστήματος γλυκόζης και ινσουλίνης.Το σημαντικό είναι ότι δε πρόκειται για ένα άτομο το οποίο απλά θέλει να χάσει κάποια κιλά για να φτάσει το επιθυμητό του βάρος.

 

Η χρήση τους απευθύνεται σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, που συσχετίζονται ή και προέρχονται από την παχυσαρκία.

 

Πότε αντενδείκνυνται η χρήση των ενέσιμων σκευασμάτων; 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα και την ασφάλεια των ενέσιμων αυτών φαρμάκων στην απώλεια βάρους, πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση τους μπορεί να γίνει αυθαίρετα. Κάτι τέτοιο δε ισχύει.  Οι ενέσεις αυτές θα πρέπει να δίνονται μόνο από ενδοκρινολόγο και το άτομο που θα τις χρησιμοποιήσει θα πρέπει να βρίσκεται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Η προσοχή αυτή πρέπει να δίνεται διότι, μπορεί να επηρεαστούν συστήματα ορμονών, ενώ  ταυτόχρονα υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις. Για παράδειγμα άτομα τα οποία έχουν περάσει παγκρεατίτιδα δεν θα πρέπει να τις λαμβάνουν.

Επίσης, άτομα υπερευαίσθητα πιθανόν να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως

  •  έντονη ναυτία
  • εμετός

Συνεπώς, είναι σημαντική τόσο η ιατρική γνώμη όσο και η παρακολούθηση του ατόμου που τις λαμβάνει.

 

Πώς αλληλεπιδρούν οι ενέσεις με τη διατροφή μας;

 

Ένας από τους λόγους για τον οποίο έχουν συσχετιστεί αυτές οι ενέσεις με την απώλεια βάρους, είναι η καταστολή της όρεξης. Πώς συμβαίνει αυτό;  Επειδή τα φάρμακα αυτά καθυστερούν, κατά κάποιο τρόπο, την γαστρική κένωση, το φαγητό παραμένει για περισσότερο χρόνο στο γαστρεντερικό μας σύστημα με συνέπεια να αισθανόμαστε ευκολότερα και εντονότερα τον κορεσμό.

Επιπλέον,  προς αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών που σχετίζονται με τη διατροφή όπως ο εμετός, η ναυτία και ο έντονος μετεωρισμός τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται με μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή, με μικρά και συχνά γεύματα και χαμηλή σε λιπαρά.

 

pexels jane doan 1105166 scaled - Ενέσεις Για Απώλεια Βάρους: Η 1η Top Λύση για την Παχυσαρκία!

Σύνοψη

Οι ενέσεις για απώλεια βάρους έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους σε ορισμένες περιπτώσεις ατόμων. Η αποτελεσματικότητα τους σε αυτήν την μερίδα του πληθυσμού ωστόσο, δε σημαίνει ότι η χρήση τους μπορεί να είναι καθολική και αυθαίρετη. Θα πρέπει πάντοτε να χορηγούνται μετά από σύμφωνη ιατρική γνώμη, ενώ το άτομο που τις λαμβάνει θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από τον ιατρό του. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι οι ενέσεις δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση την προσπάθεια μίας μακροχρόνιας απώλεια βάρους μέσω μίας ισορροπημένης διατροφής. Η τήρηση κατάλληλης διατροφής είναι απαραίτητη, με την συνεισφορά των ενέσιμων αυτών σκευασμάτων να εντοπίζεται συμπληρωματικά σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Διαβάστε περισσότερα για την νέα μας υπηρεσία “Don’t Diet Just Live” , όπου παρέχει μια ολιστική προσέγγιση στην απώλεια βάρους, με στόχο μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!