Πώς διακρίνουμε την οργανική πείνα από την συναισθηματική;
Η δυσκολία διάκρισης της συναισθηματικής πείνας με την οργανική είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, το οποίο απασχολεί πολλά άτομα, εμποδίζοντας τον όποιο στόχο έχουν θέσει και αφορά την διατροφή τους. Και τι εννοούμε με τον όρο “συναισθηματική πείνα” ;
Όπως υποδηλώνει και ο ορισμός “συναισθηματική” πρόκειται για την περίπτωση εκείνη που η κατανάλωση φαγητού αποτελεί έναν τρόπο να καλύψουμε, ή να εκτονώσουμε τα συναισθήματα μας. Ιδιαίτερα στις μέρες μας που η καθημερινότητα είναι απαιτητική και συχνά το στρες φτάνει σε υψηλά επίπεδα, η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό κάνει ολοένα και συχνότερα την εμφάνισή της.
Η σύνδεση της συναισθηματικής μας κατάστασης με το φαγητό
Είναι γεγονός πως το φαγητό δεν εξυπηρετεί μόνο τις οργανικές μας ανάγκες αλλά είναι και πολλές φορές μέσο να φροντίσουμε τους αγαπημένους μας, να εκτονώσουμε τα συναισθήματά μας ή να διασκεδάσουμε, για παράδειγμα σε μια συνάντηση με τους φίλους μας για φαγητό. Και αυτό είναι εντάξει να συμβαίνει αρκεί να μην γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει την υγεία μας. Εάν, καθημερινά, καταλήγουμε να τρώμε απο συναισθηματική ανάγκη για φαγητό τότε είναι βέβαιο πως θα αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος.
Αντίθετα, εάν αυτό συμβαίνει περιστασιακά δεν αποτελεί πρόβλημα, αντιθέτως είναι φυσιολογικό και δε πρέπει να σας προκαλεί άγχος. Συνεπώς, εάν βλέπετε πως έχετε την τάση να τρώτε απο συναισθηματική ανάγκη για φαγητό, καλό θα είναι να το δουλέψετε και να μάθετε να το αντιμετωπίζετε. Θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή, αλλά σας εγγυώμαι πως είναι εφικτό!
Ποιες είναι οι 5 διαφορές ανάμεσα στη συναισθηματική και οργανική πείνα;
Η συναισθηματική και η οργανική πείνα έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά.
1.Η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό έρχεται ξαφνικά.
Η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό έρχεται ξαφνικά, δε μας δίνει προειδοποίηση. Σε αντίθεση με την οργανική πείνα η οποία έρχεται σταδιακά με το πέρασμα της ώρας. Η οργανική πείνα έχει διαβαθμίσεις και όσο περνά ο χρόνος αυξάνεται η ανάγκη για κατανάλωση φαγητού για την εξασφάλιση ενέργειας.
2. Η οργανική πείνα δεν είναι επιλεκτική, σε αντίθεση με τη συναισθηματική.
Όταν πεινάμε οργανικά είμαστε δεκτικοί σε διάφορα ενδεχόμενα. Δηλαδή θα τρώγαμε οτιδήποτε μας αρέσει και μπορεί να μας αποδώσει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα μας τη δεδομένη στιγμή που το ζητάει ο οργανισμός μας. Αντιθέτως, η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό είναι άκρως επιλεκτική. Συνήθως, όταν πεινάμε συναισθηματικά επιθυμούμε πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα πολύ συχνό φαινόμενο είναι η αναζήτηση γλυκών.
3. Η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό μπορεί να υποχωρήσει.
Η οργανική πείνα ούτε ξεχνιέται ούτε υποχωρεί, αλλά αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό μπορεί να ξεχαστεί εάν ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Γι’ αυτό και πολλές φορές η συμβουλή των ειδικών είναι την στιγμή που νιώσετε πως θα θέλατε πολύ ένα γλυκό, ενώ μόλις έχετε καταναλώσει το γεύμα σας, να στρέψετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, καλέστε έναν φίλο στο τηλέφωνο, μπείτε για ένα μπάνιο, βγείτε για μία βόλτα, διαβάστε ένα βιβλίο κτλ.
4. Η οργανική πείνα συνοδεύεται απο σωματικά συμπτώματα.
Όταν πεινάμε πραγματικά, έχουμε σωματικά συμπτώματα. Δηλαδή αισθανόμαστε να μας “τραβάει” το στομάχι μας και να έχουμε αυξημένα γαστρικά υγρά. Θεωρώ πως όλοι έχουμε αισθανθεί αυτό το συναίσθημα και επομένως καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται το έντονο αίσθημα πείνας.
5. Η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό συνοδεύεται από την αίσθηση του κατεπείγοντος.
Η οργανική πείνα ενώ είναι έντονη μπορεί να περιμένει. Αντίθετα η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό φέρνει μαζί της αίσθημα του κατεπείγοντος. Το άτομο συνήθως αδυνατεί να αναμένει μέχρι το επόμενο γεύμα που θα καλύψει την “θεωρητικά υπάρχουσα” πείνα και αναζητά κάτι συγκεκριμένο να καταναλώσει την δεδομένη στιγμή.
Η περίπτωση που η σύντομη πείνα είναι πράγματι οργανική!
Μπορεί όπως είπαμε παραπάνω η οργανική πείνα να έρχεται με διαβαθμίσεις, σε αντίθεση με την συναισθηματική που συνήθως είναι ξαφνική, ωστόσο υπάρχει η περίπτωση μετά από ένα γεύμα , σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αισθανθείτε ξανά το αίσθημα της πείνας, κι να είναι πράγματι οργανική. Πότε συμβαίνει αυτό;
Αυτό συμβαίνει όταν το γεύμα το οποίο καταναλώσατε δε είναι ισορροπημένο, δε περιλαμβάνει σωστούς συνδυασμούς τροφίμων με αποτέλεσμα να μη σας προκαλεί σημαντικό και μακροπρόθεσμο κορεσμό, αλλά αντιθέτως έναν πολύ βραχυπρόθεσμο.
Σύνοψη
Η συναισθηματική ανάγκη για φαγητό μπορεί να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί αρκεί να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά τα σημάδια. Έχει κάποιες βασικές διαφορές με την οργανική πείνα με τις βασικότερες να είναι πως έρχεται ξαφνικά και όχι με διαβαθμίσεις, είναι άκρως επιλεκτική, μπορεί να υποχωρήσει όταν ασχοληθούμε με κατι άλλο και συνοδεύεται με αίσθηση του κατεπείγοντος. Την επόμενη φορά που θα πεινάτε, περιμένετε λίγο πριν φάτε, σκεφτείτε τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας και αποφασίστε σοφά πως θα κινηθείτε.