• Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Γλυφάδα & Μαρούσι

Συμπληρώματα Διατροφής: Είναι τόσο ασφαλή όσο παρουσιάζονται στα Social Media;

Συμπληρώματα διατροφής : Ποια η ορθή χρήση τους;

 

Συμπληρώματα διατροφής: Γιατί τα ζητά ο κόσμος διαρκώς;

 

Τα συμπληρώματα διατροφής γίνονται ανάρπαστα στις μέρες μας, ιδιαίτερα με την συνεχή προβολή και προώθηση τους από τα Social Media. Όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων επιδιώκουν διακαώς να έχουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους, τόσο εσωτερικά (με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού), όσο και εξωτερικά (υγιή δέρμα, μαλλιά, νύχια, διαχείριση της κατακράτησης υγρών κτλ. ) προτρέχοντας γι’ αυτούς τους σκοπούς στην αυθαίρετη πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής.

 

Είναι ασφαλής η χρήση τους;

 

Αναμφίβολα, η αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αναμφίβολα δεν είναι θεμιτή. Παρατηρούμε πως όλο και συχνότερα, άτομα δίχως γνώσεις στο κομμάτι της διατροφής και της υγείας, και χωρίς κάποια ιατρική συμβουλή, με έναν αυθαίρετο τρόπο, λαμβάνουν όχι ένα αλλά ποικίλα διατροφικά συμπληρώματα. Ενδεχομένως,  όπως έχουμε συμπεράνει από έναν αξιόλογο αριθμό συζητήσεων με άτομα που επισκέπτονται τα Διαιτολογικά μας κέντρα, τα άτομα αυτά να έχουν επηρεαστεί από τη προβολή των συμπληρωμάτων αυτών στα Social Media.

 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται η συμβουλή ενός γιατρού, καθώς κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται πως η πρόσληψη οποιουδήποτε συμπληρώματος δε θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία του ατόμου.

 

Συμπληρώματα διατροφής και Social Media 300x200 - Συμπληρώματα Διατροφής: Είναι τόσο ασφαλή όσο παρουσιάζονται στα Social Media;

 

Είναι τελικά απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής;

 

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι, σε καμία περίπτωση, απαραίτητα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό είναι δεδομένο. Η ιδανική και βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών γίνεται και θα πρέπει να επιδιώκεται πρωταρχικά απο την τροφή και ύστερα με συμπληρωματικό τρόπο από τα συμπληρώματα διατροφής.  Μπορεί να αποβούν επιβλαβή για την υγεία μας; Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση την βιβλιογραφία, η μακροχρόνια και αλόγιστη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας. Φυσικά, δε θα πρέπει να τρομοκρατούμαστε με αυτό, αλλά είναι ένας ακόμη λόγος να αντιληφθούμε ότι δε πρόκειται για “καραμέλες”, αλλά για συστατικά που πρέπει να χορηγούνται με την κατάλληλη καθοδήγηση.

 

  • Ποια είναι, όμως, η ορθή χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής;

 

Συμπληρώματα διατροφής πότε χρειάζονται 300x215 - Συμπληρώματα Διατροφής: Είναι τόσο ασφαλή όσο παρουσιάζονται στα Social Media;

Πότε χρειάζεται κανείς να λάβει συμπληρώματα διατροφής;

 

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι σε κάποιες περιπτώσεις επιθυμητή και σε κάποιες άλλες απολύτως απαραίτητη. Το σίγουρο είναι πως τα συμπληρώματα διατροφής, όπως ήδη αναφέραμε, θα πρέπει να λαμβάνονται υπό ιατρική καθοδήγηση και πάντοτε για περιορισμένο χρονικό διάστημα κα όχι εφ’ όρου ζωής. Ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος να αξιολογήσει την κατάσταση, με τις αντίστοιχες ιατρικές εξετάσεις και να προτείνει τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, καθώς και τον χρόνο λήψης τους. Πάμε να δούμε κάποιες απο τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η χρήση συμπληρώματος είναι ορθή.

 

 

Περιπτώσεις όπου η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι απαραίτητη.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ορισμένες ομάδες ατόμων όπου φαίνεται πως η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής είναι αποδεδειγμένα χρήσιμη. Συγκεκριμένα, στις παρενθέσεις αναφέρονται κάποια απο τα πιθανά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα ανά περίπτωση:

 

• Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία πριν την σύλληψη (φυλλικό οξύ).

• Εγκυμονούσες (φυλλικό οξύ, ασβέστιο)

• Θηλάζοντα βρέφη (βιταμίνη D και σίδηρος)

• Αθλητές (μαγνήσιο, συνένζυμο Q10)

• Άτομα με χρόνια κόπωση (πολυβιταμίνες)

• Άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (πολυβιταμίνες)

• Ασθενείς μετά απο βαριατρικό χειρουργείο (βιταμίνες συμπλέγματος Β)

• Άτομα με αυξημένα τριγλυκερίδια (ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα)

• Ασθενείς με οστεοπενία/οστεοπόρωση (ασβέστιο, βιταμίνη D)

• Περιπτώσεις διατροφικής έλλειψης (σίδηρος, φυλλικό οξύ)

• Ασθενείς με θυρεοειδίτιδα (σελήνιο)

• Χορτοφάγοι (Β12)

• Άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (ασβέστιο)

 

Συμπληρώματα διατροφής ποια η ορθή χρήση τους 300x200 - Συμπληρώματα Διατροφής: Είναι τόσο ασφαλή όσο παρουσιάζονται στα Social Media;

 

Σύνοψη

 

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι απαραίτητα εκτός εάν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Εάν το άτομο ακολουθεί συστηματικά μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία να στηρίζεται στην ποικιλία και ταυτόχρονα δεν συνυπάρχει κάποια κατάσταση η οποία να καθιστά αναγκαία τα συμπληρώματα διατροφής, δεν θα πρέπει να τα λαμβάνει χωρίς λόγο. Κλείνοντας, παραθέτουμε ένα ημερήσιο ενδεικτικό πλάνο μιας ισορροπημένης διατροφής η οποία καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Τονίζεται οτι πρόκειται για ένα υπόδειγμα και οχι για εξατομικευμένη διατροφική θεραπεία.

 

Γεύμα Είδος
Πρωινό Φρουτοσαλάτα με μήλο, μπανάνα και πορτοκάλι και ψωμί ολικής με λιωμένο αβοκάντο και αυγό
Σνακ Γιαούρτι με αλεσμένο λιναρόσπορο, σπόρους chia, κανέλα, καρύδια και μήλο
Κυρίως γεύμα Σούπα με κολοκύθι, πράσο, σέλινο, καρότο, χρωματιστές πιπεριές, γλυκοπατάτα, πατάτα, ψάρι
Σνακ Αποξηραμένοι χουρμάδες χωρίς ζάχαρη με 100% ταχίνι
Βραδινό Σαλάτα με λευκό λάχανο, κόκκινο λάχανο, τριμμένο καρότο, σταφίδες και ανθότυρο

 

Θέλεις να ενημερωθείς δωρεάν για τις υπηρεσίες μας;
Ξεκίνα Τώρα!